Az alábbi pontok betartásával tudsz energiát spórolni és még a főzési idő is lerövidül. Ha ezeket betartod, energiatakarékossá válik a konyha.
Teljesen olvaszd ki a fagyasztott termékeket
Ne tedd fel a levest fagyasztott hússal és a rántásra se dobd rá a tömbbé fagyott spenótot, hanem gondolkodj előre, és előző éjszaka vedd ki az alapanyagokat a fagyasztóból.
Szeletelj vékonyra és darálj
Egy gyaluval felszeletelt burgonya sokkal hamarabb megfő, mintha egészben dobálod a vízbe.
A burgerek és fasírtok a lassan elkészülő részekből, mint a lapocka, vagy a nyak is hamar átsülnek.
Ne főzz mindent rommá
Egy zöldséglevest, gombalevest, szószokat nem kell órákig rotyogtatni, amint elkészülnek, ne főzd tovább a zöldségeket. A halak, és a húsok, belsőségek egy része is gyorsan elkészül.
Hosszú főzési időt igénylő alapanyagok általában azok a sokszor inas részek, amelyeket az állat sokat használt életében, és az öreg baromfik:
- lábszár
- nyak
- hasalja
- pofa
- lapocka
- köröm
- csülök
- oldalas
- tüdő
- szív
- öreg tyúk, kakas
- vadmadarak
Ha több fogás készül a sütőben, told be ezeket egyszerre
Zárd el időben a hőforrást
A rizst például elég 10 percig főzni, majd elzárni a gázt és fedő alatt pont elkészül.
Az edény mérete feleljen meg a platninak/gázégőnek
Ha nagyobb az edénynél a hőforrás, a levegőt melegíted, ha túl kicsi, nem leszel hatékony.
Ne béleld ki a sütőt alufóliával
A lecsöpögő zsír miatt sokan csinálják ezt, ne tedd, elvesz a hőből.
Nem kell mindig előmelegíteni a sütőt
Vannak receptek, amelyek esetében muszáj, például a linzertészta, piskóta, kelt tészták nem tűrik a hideg sütőbe tolást, de a húsok, zöldségek igen, sőt, így energiát takarítasz meg.
A hüvelyeseket áztasd be egy éjszakára, és válaszd inkább a lencsét bab helyett
Hosszabb áztatási idővel sokkal gyorsabban megfőnek a hüvelyesek, vagyis kevesebb áramot, gázt használsz. Közöttük a lencse készül el leggyorsabban.
Használd megfelelően az eszközöket
- Használj jól illeszkedő fedőt!
- Ne forralj üresben vizet, ne rotyogtasd vég nélkül a kész ételt!
- A lábas vagy serpenyő alja mindig pár centivel nagyobb legyen, mint a gázrózsa, vagy illeszkedjen pontosan a villanytűzhely lapméretére.
Készíts rövid főzési időt igénylő fogásokat
Minden tészta, vagy rizsétel ilyen.
Válassz gyorsan elkészülő húsrészeket, és ezeket is vágd legfeljebb ujjnyi vastagra!
Az alábbi húsokat egy tűzforró serpenyőben pár perc alatt készre sütheted, nem kell órákig működtetni a sütőt:
- mell (kacsa, pulyka, csirke, liba is)
- sertéstarja
- sertéskaraj
- máj (csirke, kacsa, sertés)
Ne rakj forró/meleg ételt a hűtőszekrénybe/fagyasztóba
Ne a hűtőszekrény/fagyasztó mellé kerüljön a sütő/tűzhely
Ne tárolj jéghegyeket a fagyasztóban
Rendszeresen olvaszd le a fagyasztót, rengeteg fölösleges energiát felemészt a jégtömbök hűtése, tárolása.