Gyere tavasz, hamm bekaplak! Olcsó és egészséges tavaszi különlegesség Japánból

Okonomiyaki, okonomiyaki… Oki?! Mi?! Nem egyszerű kinyögni, de igazából egy japán palacsintáról van szó, amit mi valójában nem palacsintának hívnánk, de mivel angolul pancake-nek fordítják, ennek a fordítása ragadt rá itthon is.
Már, amennyire.
Bár egy-két helyen lehet kapni, alapvetően ismeretlen dolog itthon. Pedig egy pofonegyszerű ételről van szó. És nagyon csodálkoznék, ha egyik közeli rokona ne lett volna rendszeres vendég, az ínségesebb időkben a hazai sparherdeken is. Dehát a marketing – mint tudjuk – nagy úr.
Hogy lássuk mivel állunk szemben: az okonomiyaki egy fajta teppanyaki, ami a II. világháború utáni Japán konyha egyik jellegzetessége. A teppan a forró vaslapot, a yaki pedig a grillezett zöldséget jelent. Az okonomi amúgy azt, hogy ahogy szereted – innentől pedig el lehet képzelni, mennyire szigorúak a szabályai ennek a roppanós, káposztás különlegességnek. A káposzta, a tojásos palacsintatészta és a szósz egyébként viszonylag fix. A toppingba viszont például belenyúltunk. Egy átlag magyar háztartásnak ugyanis nem feltétlenül szerves része a tonhalpehely. Az okonomiyaki anélkül is nagyon finom, szóval ez ne tartson vissza minket az elkészítéstől.
Rostlap nélkül.
Az eredeti egy olyasmi forró rostlapon készül, mint amin a hamburger, házi körülmények között általában serpenyőben készítik, de ahogy a katasztrófa fordításkor ugyanúgy előfordulhat, mint a spanyol tortilla esetében, így meghekkeltük a rendszert és ezt most gofrisütőben készítettük el. Ezzel nemcsak a saját dolgunkat könnyítettük meg, de találtunk plusz egy ételt, amihez előszedhetjük az eleinte lelkesen minden hétvégén, majd egyre ritkábban használt, a papírjában egyedül szomorkodó gofrisütőnket.
Ha nincs ilyen otthon, akkor tényleg jöhet a serpenyő, csak legyen nálunk egy olyan fedő, ami lapos, és teljesen befedi a serpenyőnket, hogy a lehető legegyszerűbben tudjuk megfordítani az okonomyaki palit. A palacsinta alapjai alapvetően olcsók – káposzta, tojás, liszt – a feltéteket pedig bátran igazítsuk ahhoz, ami otthon van. Az okonomiyaki ráadául szuper módszer arra, hogy jó nagy adag friss káposzt vigyünk be a saját és családtagjaink szervezetébe nemszeretem fintorgások nélkül.
Okonomiyaki

Felszerelés
- gofrisütő opcionális, serpenyőben is lehet csinálni
Hozzávalók
- 400 g édeskáposzta (vegyük reszelve, picivel drágább, cserébe nem kell vele otthon foglalkozni)
- 1 csokor újhagyma
- 4 db tojás
- 100 gramm finomliszt
- 1,5 dl alaplé kockából is jó
- 1 kk só
- 1 kk olívaolaj
A szószhoz:
- 1 dl ketchup
- 4-5 ek Worchestershire szósz
- 3 ek szójaszósz
- 1 kk méz
A tálaláshoz:
- 1 dl majonéz
- 2-3 ek szójaszósz
- újhagyma zöldje
- savanyított gyömbér (sushihoz is jó, de elhagyható)
Elkészítés
- A lisztet, a sót és az alaplevet kikeverjük, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. 10 percig állni hagyjuk.
- Hozzáadjuk a tojásokat, és jól összedolgozzuk az egészet.
- Beletesszük a reszelt káposztát, és finomra vágott újhagymát – a zöldjét tegyük félre a tálaláshoz.
- A gofrisütőt vékonyan kenjük ki olajjal, és merjünk bele annyi tésztát, hogy jól rá lehessen nyomni a tetejét. Akkor van kész, ha mindkét oldala szép ropogós és halvány barna.
- Közben a szószhoz keverjük ki a hozzávalókat.
- Ha az összes palacsinta kész, finoman locsoljuk meg a szósszal, szórjuk meg újhagyma zölddel és szezámmaggal, és tálaljuk azonnal.
