Ma már az otthon sütött palacsinta nem számít kifejezetten olcsó ételnek, ezért a spórolós palacsinta recept is létjogosultságot nyer. Ebben nincsen tej, nincsen tojás, és kézi robotgép sem kell hozzá.
Egyszer véletlenül sütöttem tojás nélkül palacsintát. Nagyon fáradt voltam, mert éjjel nem nagyon aludtam a gyerek miatt, ekkorra pedig már délután volt. Szóval összeöntöttem a turmixban a tejet és a lisztet, meg egy kis szódát és olajat és addig kevertem, amíg egynemű lett. Majd jól kisütöttük a gyerekkel. Akkor vettem észre a pulton a tojásokat. Finom volt a palacsinta.
Amikor ezt elmeséltem egy sütik terén is otthonkásan mozgó barátomnak, közölte velem, hogy nagyon jól csináltam, ő mindig tojás nélkül süti, de mivel a nagyon vékonyat szereti, tud még ennél jobbat is: ez volt a Balaton Klasszik spórolós palacsinta recept.
Összesen két hozzávaló kell bele: liszt és szódavíz. Az arányok nincsenek kőbe vésve, de mondjuk 20 deka liszttel és fél liter szódával érdemes számolni. Folyamatos habverős keverés mellett adjuk a szódához a lisztet, amíg a kívánt állagot el nem érjük. Csomómentességre nem nagyon kell törekedni, a palacsintánál ez elhanyagolható szempont. Sütéskor vékonyságra törekedjük, és mindig zsírozzuk vagy vajazzuk a palacsintasütőt.
Ez a spórolós palacsinta recept a legolcsóbb sütemények egyike, és érdemes kipróbálni, mert nagyon finom sós és édes töltelékkel is.
De mik az arányok a hagyományosnál? Nos, a Horváth Ilona nevével félmjelzett szakácskönyv az „Egyszerűbb, gyorsabb palacsinta” címszónál 3 tojást, 20 deka lisztet, 5 deci tejet és fél deci olajat ír. Ez is finom, de nem valami spórolós.
Na, jöhet egy Balaton Klasszik?