Ezt csomagold szendvics helyett a gyereknek: olcsó, és biztos nem fog reklamálni

Szendvics helyett ez is kerülhet az uzsonnás táskába!
Tisztázzuk az elején, semmi gond a szendviccsel, generációk nőttek fel két kenyérszelet közé dugott szerényebb-gazdagabb feltéteken. Az iskolai menza színvonala viszont meredeken zuhan, úgyhogy különösen fontos, hogy a csemeténkkel tápláló, egészséges, lehetőleg érdekes uzsonnát adjunk a hétköznapokban. A szendvicsen túl is.
Három, jól variálható alapot hoztunk, amiket bármikor a lurkók ízlésére vagy a hűtőnk tartalmára szabhatunk.
Tekercsek szendvics helyett
A szendvics legközelebbi rokona a tekercs, de pont annyi az előnye, hogy kicsit máshogy néz ki, így nagyobb kedvvel tüntetik el a gyerekek. Az alap a tortilla lap, ez lehet házi is, de senki nem szól meg minket, ha bármelyik boltit vásároljuk meg. A legtöbb tortillát 1-2 percig érdemes melegíteni, hogy elveszítsék a nyers ízuket, de aztán már mehet is bele a krém: ez lehet krémsajt, szendvicskrém, natúr vagy ízesített humusz, pesto vagy bármilyen zöldségkrém vagy éppen mogyoróvaj. Utána jöhet a felvágott és/vagy sajt, esetleg reszelt, szeletelt főtt tojás, főtt zöldség, sült hús maradék, vagy bármi, amit a gyerek szeret. Bármilyen leveles zöldsalátával, csírával megpakolhatjuk feltekerés előtt, hogy kövér legyen. Végezetül mehet mellé pár hasáb uborka, paradicsom, reteh vagy kápia: azok a zöldségek, amelyek esetleg eláztatják a vékony búza vagy kukoricalapot.
Sonkás-sajtos tekercs humusszal

Hozzávalók
- 1 db tortilla lap
- 1 szelet sonka
- 1 szelet sajt
- 3 ek hummusz
- 1 marék saláta (csíra is lehet)
- 3 szelet uborka
- 2 szelet retek
Elkészítés
- A tortilla lapot átmelegítjük, megkenjük humusszal, rátesszük a sonkát-sajtot, majd jól megkakoljuk salátával és feltekerjük. Szorosen becsomaguoljuk. Mehet mellé paradicsom, reteg vagy kígyóubi.
Ha nagyon be akarunk vágódni a gyereknél, vagy délután edzése lesz, még az is belefér, hogy a lapokat valamilyen édes krémmel, például nutellával kenjük meg, és banánkarikákkal vagy más gyümölccsel dúsítjuk feltekerés előtt.
Szendvics helyett gofrit
A második számú versenyzőnk a hozzátáplálás babacsintában úszó időszakát idézi. Ugyan melyik gyerek ne szeretné a palacsintát vagy a gofrit, édesen vagy sósan? Uzsonna lévén mi most a sósakat ajánljuk, mégpedig zöldséggel dúsan megpakolva. A legegyszerűbb palacsintatésztához keverjünk bármilyen otthon lévő zöldséget a fonnyasztott spenóttól a csíkozott káposzta leveleken át egészen a reszelt cukkiniig, répáig vagy cékláig, majd süssük meg kisebb palacsintáknak, esetleg goffrisütőben.
Cukkinigofri

Felszerelés
- gofrisütő
Hozzávalók
- 1 darab cukkini (kisebb)
- 150 gramm liszt
- 2 db tojás
- 150 ml tej
- 30 gramm reszelt sajt
- 1 ek sütőpor
- só
- bors
- joghurt (tálaláshoz)
- petrezselyem (tálaláshoz)
Elkészítés
- A cukkinit lereszeljük, sózzuk, fél órát állni hagyjuk, majd jól kinyomkodjuk.
- Összekeverjük a többi hozzávalóval.
- A gofrisütőt kiolajozzuk és a masszát belemerjük, majd átsütjük. Ha nincs gofrisütőnk, akkor simán serpenyőben süssük meg, mint az amerikai palacsintát.
- Zöldfűszeres joghurttal tálaljuk.
Pár perc alatt megvan, készen jól fagyasztható, így a fagyasztóból bármikor előkapható. Egy adag zöldfűszeres joghurttal, krémsajttal vagy humusszal pedig tökéletes tízórai 6-16 éves korig. Meg később is.
További kérdésed van a gyerekneveléssel, vagy esetleg a Hóvégén megjeleő receptekkel kapcsolatban? Keresd ügyfélszolgálatunkat, két napon belül válaszolunk!
Tésztasaláta, ami csak elsőre fura tízórai
A harmadik tipp a tésztasaláták családja, ami elsőre blődségnek tűnhet, de nem az. Hidegen és melegen is kitűnő, hússal, hallal, zöldséggel dúsítható, mindig személyre szabható. Ha az iskolában van mikró – sok középiskolában van – akkor meleg ebédnek, ellentétben hideg uzsonnának szuper. Bármilyen maradék tésztára mehet ízlés szerint pestó, olívaolaj vagy retrós-majonézes öntet, de gazdag feltétezés mellett az öntet nem is fontos. Adhatunk hozzá mozzarellát, sült és párolt zöldségeket, tonhalat, maradék sült vagy főtt húst, de akár kockázott felvágottat is. A tésztának nem kell főszereplőnek lennie, sőt, akár ki is hagyhatjuk és pótolhatjuk bulgurral.
Sült brokkolis tésztasaláta

Hozzávalók
- 8 dkg főtt tészta (apró)
- 2 ek pesto (zöld)
- 5-8 rózsa brokkoli
- 1 ek olívaolaj (szűz vagy extra szűz)
- 2-3 szem mozzarella
- Só
- Bors
Elkészítés
- A tésztát lobogó sós vízben al dentére főzzük.
- Közben a brokkoli rózsákat 1 ek olívaolajjal, sóval, borssal összekeverjük és 15 perc alatt 200 fokon megsütjük.
- A kész tésztát 2-3 ek főzővízzel és a pesttóval összekeverjük.
- Hozzáadjuk a brokkolit, elkeverjük, és ha kicsit kihűlt, rácsipkedjük a mozzarellát is.
Ez tehát a mi 3 kedvencünk a csomagból. Melyiket próbálod ki a jövő héten?