Olcsó receptek 2000 forint alatt: elronthatatlan rakott patisszon bő félóra alatt
2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek kb. ennyiből kijönnek. Íme, itt az olcsó receptek 2000 forint alatt cikksorozat következő része.
A patisszon, más nevén csillagtök egy szuper alapanyag. Amikor zsenge, sem hámozni, sem pedig kimagozni nem kell, húsa pedig kicsit kötöttebb állagú, mint a rokon töké vagy a cukkinié, így akár rántani, akár grillezni, akár sütni is alkalmasabb, nem esik szét olyan könnyen és “haraphatóbb” is marad.
A rakott patisszon receptje
Felszerelés
- 1 tepsi
Hozzávalók
- 1000 gramm patisszon (a legjobb, ha kisebb, zsengébb darabokból áll össze – 700 Ft)
- 3 darab paradicsom (nagyobb – 180 Ft)
- 1 fej vöröshagyma (nagyobb – 80 Ft)
- 3 gerezd fokhagyma (30 Ft)
- 100 gramm sajt (reszelni való – 400 Ft)
- Só
- Bors
- Olaj
- Fűszerek (friss zsálya, illetve bazsalikom lenne a legjobb, de ha nincsen, akkor a szárított is megteszi)
Opcionális:
- Sonkamaradék (lehet felvágott vége, szalámi, sonka, bármilyen füstölt áru – 300 Ft)
Elkészítés
- Vágjuk fel a patisszont körülbelül fél centi vastag szeletekre, sózzuk le alaposan, majd tegyük félre egy fél órára. Erre azért van szükség, hogy a víz egy része eltávozzon, és így könnyebben ki tudjuk majd sütni.
- Közben előkészítjük a többi hozzávalót. A paradicsomot karikára vágjuk, csakúgy, mint a hagymát. A sonkamaradékot szintén apróra vágjuk. Ha már nagyon száraz lenne, akkor inkább kisebb darabokra próbáljuk vágni, így nem lesz nehéz elrágni majd.
- Kezdjük el sütni a szeletelt patisszont kevés olajon. Amikor szépen barnul, az egyik oldalát fordítsuk át és süssük meg a másik oldalát is. Amikor készen van az első adag, helyezzük el szépen a megsült szeleteket egy tepsi alján. Kiolajozni nem kell, hiszen a patisszonjaink pont eléggé olajosak lesznek már.
- Amikor megvan az első réteg patisszon, helyezzük rá a szeletelt paradicsomokat, szórjuk meg az apróra vágott fokhagymával, tegyük rá a hagymaszeleteket.
- Ezt egy kicsit sózzuk és borsozzuk, tegyük rá a felvágott friss fűszereket, majd fedjük be az egészet a maradék elősütött patisszonnal.
- Végül szórjuk meg a tetejét sajttal és tegyük be a sütőbe. 18O fok körül bő fél óra alatt el is készül.
Cikksorozatunk korábbi részei:
- Medvehagymás krumplifőzelék karalábé tócsnival
- Salátaleves krutonnal és hamis stroganoff nudlival
- Paradicsomos káposztafőzelék gombafasírttal
- Budget halászlé halgombóccal és tésztával
- Csalánleves, csalános penne és csalánfelfújt
- Házi finomságok fenyőrügyből
- Csirkefarhát pörkölt sztrapacskával
- Mi legyen a maradék maceszból?
- Krumplis tészta tuningolva ecetes uborkasalátával
- Kapros lucskos káposzta húsgombóccal
- Juhtúrós puliszka hagymalekvárral
- Zöldbabpörkölt tükörtojással és pásztorzöldbab
- Nyárias, tápláló vegán tál
- Befőzés – az alapok
- Nyelv és szív vetrece zsemlegombóccal
- Tökfőzelék kolbászos mángold fasírttal
Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: