Olcsó receptek 2000 forint alatt: elronthatatlan rakott patisszon bő félóra alatt

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek kb. ennyiből kijönnek. Íme, itt az olcsó receptek 2000 forint alatt cikksorozat következő része.

A patisszon, más nevén csillagtök egy szuper alapanyag. Amikor zsenge, sem hámozni, sem pedig kimagozni nem kell, húsa pedig kicsit kötöttebb állagú, mint a rokon töké vagy a cukkinié, így akár rántani, akár grillezni, akár sütni is alkalmasabb, nem esik szét olyan könnyen és “haraphatóbb” is marad.

A rakott patisszon receptje

Vega és húsevő változatban
Recept nyomtatása
Fogás Főétel
Kulcsszavak csillagtök, gyors, olcsó, patisszon
Adag(ok) 4
Költség 1990 Ft

Felszerelés

  • 1 tepsi

Hozzávalók

  • 1000 gramm patisszon (a legjobb, ha kisebb, zsengébb darabokból áll össze – 700 Ft)
  • 3 darab paradicsom (nagyobb – 180 Ft)
  • 1 fej vöröshagyma (nagyobb – 80 Ft)
  • 3 gerezd fokhagyma (30 Ft)
  • 100 gramm sajt (reszelni való – 400 Ft)
  • Bors
  • Olaj
  • Fűszerek (friss zsálya, illetve bazsalikom lenne a legjobb, de ha nincsen, akkor a szárított is megteszi)

Opcionális:

  • Sonkamaradék (lehet felvágott vége, szalámi, sonka, bármilyen füstölt áru – 300 Ft)

Elkészítés

  • Vágjuk fel a patisszont körülbelül fél centi vastag szeletekre, sózzuk le alaposan, majd tegyük félre egy fél órára. Erre azért van szükség, hogy a víz egy része eltávozzon, és így könnyebben ki tudjuk majd sütni.
  • Közben előkészítjük a többi hozzávalót. A paradicsomot karikára vágjuk, csakúgy, mint a hagymát. A sonkamaradékot szintén apróra vágjuk. Ha már nagyon száraz lenne, akkor inkább kisebb darabokra próbáljuk vágni, így nem lesz nehéz elrágni majd.
  • Kezdjük el sütni a szeletelt patisszont kevés olajon. Amikor szépen barnul, az egyik oldalát fordítsuk át és süssük meg a másik oldalát is. Amikor készen van az első adag, helyezzük el szépen a megsült szeleteket egy tepsi alján. Kiolajozni nem kell, hiszen a patisszonjaink pont eléggé olajosak lesznek már.
  • Amikor megvan az első réteg patisszon, helyezzük rá a szeletelt paradicsomokat, szórjuk meg az apróra vágott fokhagymával, tegyük rá a hagymaszeleteket.
  • Ezt egy kicsit sózzuk és borsozzuk, tegyük rá a felvágott friss fűszereket, majd fedjük be az egészet a maradék elősütött patisszonnal.
  • Végül szórjuk meg a tetejét sajttal és tegyük be a sütőbe. 18O fok körül bő fél óra alatt el is készül.

Cikksorozatunk korábbi részei:

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Meddig áll el a halászlé a hűtőben? Ennyi idő után már veszélyes megenni

Csak rövid ideig fogyasztható biztonsággal az ünnepi halászlé.

1 evőkanál a hűtő aljába és vége a büdösnek: friss és tisztaság illat pillanatok alatt

A büdös hűtő ellen nem szükségesek a speciális csodaszerek, azonban egy-két házi praktika kihagyhatatlan, ha biztos megoldást keresünk.

Így a legolcsóbb utazni: a legjobb Volánbusz-kedvezmények, amit megéri kihasználni

Már mindenki díjmentesen utazhat, aki betöltötte a 65. életévét, 65 év alatti nyugdíjas vagy még nem múlt el 14 éves.

Bonus-malus: így nullázza le magát sok autós teljesen feleslegesen

Azt mindenki tudja, hogy ha kárt okoz, ugrik a bónusz, de azt már kevesebben tudják, hogy másként is el lehet bukni.

Berobbant a szilveszteri roham: ezt kapkodják most a magyarok az üzletekben

Az élelmiszerboltok forgalma akár két-háromszorosára is nőhet az átlagos hetekhez képest

Válás házassági anyakönyvi kivonat nélkül – az „elveszett” iratok nyomában

Nehéz ügy: az egyik fél válni akar, a másik nem, a dokumentumok pedig...