Amikor a spórolás szóba kerül, sokszor megfeledkezünk a belsőségekről, pedig rengeteg ízletes finomság készülhet belőlük.

Itt van mindjárt egy pirított csirkemáj recept!

A máj sokaknak nemszeretem kategóriába tartozik, pedig olcsó, gyors és elég népszerű alapanyag is, amit sokféleképp készíthetünk. A pár perc alatt összedobható pirított csirkemáj talán a leggyorsabb formája.

A zeller a krumplival majdnem egy áron van, viszont ezerszer hasznosabb a szervezetünk számára: tele van C-vitaminnal, mésszel, foszforral és rost szempontjából sem elhanyagolható. Nem is beszélve arról, hogy sütőben hamarabb elkészül, mint a többi téli gumós zöldség. A humusz pedig egyrészt izgalmassá, keletiessé teszi az egész fogást, másrészt laktat is, ami az egyébként szuper zellernek nem feltétlenül az erőssége. A humusz élettani hatásáról is ódákat szoktak zengeni, otthon elkészítve pedig lényegesen olcsóbban kijön, mintha a boltban vennénk. 

Hozzávalók:

  • 60 dkg csirkemáj
  • 1 nagy evőkanál zsír (ebben sül majd a pirított csirkemáj)
  • 2 közepes zeller
  • 3 növényi olívaolaj
  • 1 csicseriborsó konzerv
  • 2 ek tahini (szezámpaszta, de ez elhagyható)
  • 4-5 ek növényi olaj (olíva vegy repce)
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • Fél citrom leve
  • Só, bors

Elkészítés:

  1. Először elkészítjük a humuszt: a csicseriborsót leöblítjük, és aprítógépbe tesszük a fokhagymával, tahinivel, sóval, borssal, olajjal és a citromlével és pár ek vízzel. Pár percig járatjuk a gépet, és ha szükséges, utánaízesítünk még. Ha nagyon sűrű vagy folytós lenne, adjunk még hozzá folyadékot -citromlevet vagy vizet.
  2. A zellert hámozzuk meg, vágjuk kisebb kockákra, keverjük össze az olajjal és sózzuk, borsozzuk, majd terítsük sütőpapírral bélelt tepsire és 180 fokon süssük 15-25 percig míg szépen barnulni, karamellizálódni nem kezd a széle. 
  3. Közben a májat pucoljuk, hártyázzuk le, és jól leitatva a felolvasztott zsíron süssük oldalanként 2-3 percig. Óvatosan, mert a máj sülés közben köpköd, szóval fedővel készüljünk! A pirított csirkemáj csak utólag sózandó, nehogy megkeményedjen!
  4. Ha minden kész, oszlassuk el 4 tányéron a pirított csirkemájat és a sült zellert, majd tegyünk mellé pár evőkanál humuszt is!
  5. Jó étvágyat!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos roller kötelező biztosítás kalkulátor: ne fizess százezreket, ez csak trükk

Nagyjából 80-100 ezer elektromos roller közlekedik a magyar utakon, ezeknek 25 százaléka a közösségi rollermegosztók járműve. Régóta vitatéma, hogyan lehet használatukat szabályozni a közlekedésben,...

Pénztárcabarát iskolakezdés: gyakorlati tanácsok pénzügyi szakértőktől

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít, hogy segítsen a szülőknek megkönnyíteni az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntéseket. Az MNB Pénzügyi...

Lomtalanítás lesz Újpesten 18-ától, itt vannak a részletes infók

Megszabadulnál a ronda, vedlett kanapétól? Végre rászántad magad, hogy lecseréld a matracot? Most megteheted, egy forintodba sem kerül és nem neked kell vele furikáznod:...