Cikkünkben 6 olcsó immunerősítő fűszert gyűjtöttünk össze, amik a téli szezonban rendkívül jótékonyan hatnak a szervezetre.

A sokoldalú köménymag

A magyar konyhában a kömény elég elterjedt fűszer, hiszen minden paprikás ételben jól áll a pörkölttől a kolbászig. A köményt igen gyakran használják a mexikói, thai, vietnami és indiai konyhákban is. Mindenki ízléséhez passzol tehát, és kiváló gyulladásellenes hatásai vannak.

Gyömbért ne csak sütibe!

Nemcsak hányingerre, de megfázásra és gyulladásos tünetekre is hatékony ez a különleges, pikáns ízű fűszer, ami biológiailag a növény gyöktörzse. Használata gyakori a kínai és indiai konyhában, de olyan süteményekben is, mint a mézeskalács és italokba, mint a forralt bor. Érdemes kipróbálni húslevesbe főzve is, nagyon különleges!

Kurkuma

Jellegzetes sárga színéről könnyen felismerhető. Minden curry és chutney elengedhetetlen összetevője. Hatóanyaga a kurkumin nevű antioxidáns-csoport. Ezek az anyagok segítenek megvédeni a sejteket a szabad gyököktől és gyulladáscsökkentő hatásúak.

Fahéj, mint immunerősítő fűszer

Kellemesen édeskés íze miatt a fahéj a pékáruk ismerős fűszere, amely batériumölő aldehideket tartalmaz. A fahéj segíti az immunrendszert, sőt a cukorbetegség megelőzésében is fontos szerepe lehet, mivel az inzulin felszabadulását serkenti.

A koriander zöldje mellett a magja is remek

A koriander gyulladáscsökkentő, antioxidáns és baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik. A fűszer a zöld koriander növény magjából származik, ízét néhányan szeretni fogják, mások pedig azt mondják, szappanra hasonlít.

Fokhagyma, az immunrendszer legjobb barátja

Otthon a lakásban is könnyedén termeszthető ez a sok ételben használható és népszerű fűszernövény, a fokhagyma számos fogás fontos kiegészítője, emellett kiváló egészségvédő hatású.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Olcsó receptek 2000 forint alatt: isteni és spórolós halászlé nem csak az ünnepekre

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000...

Nem bejegyzett élettárs öröklése: 8 dolog, amit kevesen tudnak

Itthon csak a magyarok fele van tisztában azzal, hogy az élettársakra nem ugyanazok a jogi szabályok érvényesek, mint a házastársakra. Nincs ez másképp az...

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...