Nem kell sokat várni, jövő héten már érkezik a magasabb összegű nyugdíj. Az ellátás utalása, postai kézbesítése novemberben is a megszokottak szerint történik: az utalás mindig a hónap 12. munkanapjához legközelebb eső munkanapra esik, a kézbesítésre pedig a nyugdíjkifizetési naptár szerint kerül sor. Mutatjuk, pontosan mikor várható a nyugdíj utalás 2023 novemberében.

A nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások kifizetése havonta, a tárgyhónapra történik. Postai vagy elektronikus úton kapják meg az érintettek, aszerint, hogy melyik folyósítási formát kérték. Az utalás általában a hónap 12. napján, vagy ahhoz legközelebbi munkanapon érkezik.

Nyugdíj utalás 2023 november: ekkor jön az ellátás

A november havi nyugdíjakat 2023. november 10-én, pénteken utalja a Magyar Államkincstár.

A Magyar Posta az ellátásban részesülőket a kézbesítési napokról rendszerint az előző év novemberében tájékoztatja. A postai kézbesítést kérő nyugdíjasok ekkor kapják meg a nyugdíjkifizetési naptárt, amelyben benne van, hogy pontosan melyik napon számíthatnak az ellátásokra. Ez azt jelenti, hogy a következő évre vonatkozó nyugdíjkifizetési naptár is most fog megérkezni.

A kifizetési időszak általában az adott hónap 11-12-13-14. napjától eltarthat az adott hónap 24-25-26-27-28. napjáig is, a kifizetésre nincs egységes szabály. Jellemzően azért a hónap 15. napjáig meg szoktak jönni a nyugdíjak a postán keresztül is.

Emelt összegű nyugdíj érkezik novemberben

A törvény szerint novemberben nyugdíjkorrekció jár a nyugdíjasoknak, ha az infláció magasabb a tervezettnél. A kormány év elején 15 százalékkal számolt, azonban az adatok szerint a nyugdíjas-infláció 18,5 százalék, ezért kellett az emelésről dönteni. Ebből végül az jött ki, hogy 2023 novemberétől 3,1 százalékkal emelkednek a nyugdíjak.

Mennyi az annyi?

A Portfolió számítása alapján:

  • A kormány számításai szerint jelenleg 210.700 forint az átlagnyugdíj.
  • A nyugdíjas infláció várakozásaik szerint idén 18,5%.
  • A 3,5%-os kiegészítés érdekében a 15%-kal már megemelt nyugdíjakat novemberben további 3,1%-kal kell megemelni (a matematikai képlet a következő: 1,15*1,031=1,185).
  • Ez a kormány számításai szerint havi 6532 forintot jelent pluszban az átlagnyugdíj szintjén. Vagyis novemberben és decemberben az átlagos öregségi nyugdíj összege 217.232 forint lesz.
  • Vagyis novemberben egy átlagnyugdíjban részesülő érintett kézhez kap egy egyszeri 11*6532 forintos (első tíz hónap + 13. havi nyugdíjra vetített) emelést, ami 71852 forint. Valamint a megemelt 217 ezer forintos nyugdíját.

Nyugdíjasoknak szóló kedvezmények 2023-ban: utazások, élmények és egészség

Kapcsolódó

Legfrissebb

Kinek jár ingyenes országbérlet? Tízezrek lehetnek jogosultak rá

2023. május 1-jétől vásárolható meg az új vármegye- és országbérlet. A bérletek a korábbiaknál is egyszerűbb megoldást kínálnak, hiszen a napi ingázáshoz és a...

Csillogó, hófehér házi készítésű karácsonyfadíszek fillérekből

Az alábbi karácsonyfadíszek azért csodálatosak, mert tényleg hófehérek lesznek, a száradási időt leszámítva egy óra sem kell az elkészítésükhöz és kisgyerekekkel együtt is nyugodtan...

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Itt a pontos dátum

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Az utalás a szokásosnál egy héttel korábban jön, a postai kézbesítés a nyugdíjkifizetési naptár szerint történik. Az mindenképpen jó...