Ha az éves infláció magasabb lesz az év elején becsült 15 százaléknál, idén ősszel is érkezhet nyugdíjkorrekció.  Mennyi az annyi? Kiszámolták, mekkora összeget kaphat egy átlagos nyugdíjas novemberben.

A fogyasztói árak növekedése augusztusban 16, szeptemberben 11-12, októberben 9-10, novemberben 8, decemberben pedig 7 százalékos lesz – erről beszélt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Tranzit Fesztiválon. Ezek alapján az éves infláció a 17,5 százalékot is meghaladhatja – derül ki az RTL Híradóból.

Lesz-e visszamenőleges nyugdíjemelés 2023-ban?

A törvény szerint novemberben jár korrekció a nyugdíjasoknak, ha magasabb az infláció a tervezettnél. Márpedig a számok ezt mutatják, hiszen a kormány év elején „csak” 15 százalékkal számolt. Mindeközben jelentősen csökkent a nyugdíjak reálértéke, azok kifejezetten leszakadtak az árszínvonal emelkedéséhez képest. A Nyugdíjas Szervezetek Érdekegyeztető Tanácsa már a múlt hónapban visszamenőleges emelést követelt, miután kiderült, hogy a vártnál lassabban csökken az infláció.

„Az, hogy ilyen hosszú ideig a nyugdíjasok hiteleznek a kormánynak, nem fogadható el. Különösen a legalacsonyabb ellátást kapóknál okoz ez nagy problémát, akiknek semmi tartalékuk nincsen és egyik hónapról a másikra élnek” – mondta az RTL-nek Juhász László, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának alapít elnöke.

Kapcsolódó cikkünk: Sírig tartó munka? Egyre több a nyugdíjas munkavállaló

Mennyi lesz a nyugdíjkorrekció 2023-ban?

Jelenleg havi 186 ezer forint a mediánnyugdíj – a jogosultak fele ennél többet, a másik fele pedig kevesebbet kap. Ez havi 4600 forinttal nőne 2,5 százalékos emelés esetén. Novemberben januárig visszamenőleg 11 havi érkezne egyszerre, azaz összesen 51 ezer forint. Ennyi lenne egy átlagos nyugdíjasnak a nyugdíjkorrekció.

Nem titok, hogy az állami átlagnyugdíjak jelentősen elmaradnak a fizetésektől. A megélhetéshez alig elegendők, ezért aki biztonságos időskorra vágyik, az már fiatalon takarékoskodni kezd. Hogyan tehetünk szert havi plusz 200 ezer forintra nyugdíjas éveinkben? Íme, a számok:

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos roller kötelező biztosítás kalkulátor: ne fizess százezreket, ez csak trükk

Nagyjából 80-100 ezer elektromos roller közlekedik a magyar utakon, ezeknek 25 százaléka a közösségi rollermegosztók járműve. Régóta vitatéma, hogyan lehet használatukat szabályozni a közlekedésben,...

Pénztárcabarát iskolakezdés: gyakorlati tanácsok pénzügyi szakértőktől

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít, hogy segítsen a szülőknek megkönnyíteni az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntéseket. Az MNB Pénzügyi...

Lomtalanítás lesz Újpesten 18-ától, itt vannak a részletes infók

Megszabadulnál a ronda, vedlett kanapétól? Végre rászántad magad, hogy lecseréld a matracot? Most megteheted, egy forintodba sem kerül és nem neked kell vele furikáznod:...