Magyarországon a nyugdíj 2023-ban nem túl magas, a szabályozások pedig, amik hozzá kapcsolódnak, nem éppen egyszerűek. Ezért segítünk eligazodni.

Mennyi lenne a nyugdíjminimum, ha követné az inflációt?

A nyugdíjminimum (másnéven öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege) 2008 óta változatlan: 28 500 ezer forint. Ennek az összegét törvény szabályozza. Ennél kevesebbet senki nem kaphat, aki öregségi nyugdíjra jogosult. Az elmúlt tizenöt évben ez az összeg nagyon elértéktelenedett, de a fogalom szerepe is átalakult: számos egyéb ellátási formát ebből vezetnek le. Bővebben ebben a cikkben írunk róla.

Mennyi lesz a nyugdíj 2023 -as korrekciója?

A fogyasztói árak növekedése, amire általában inflációként hivatkozunk, augusztusban 16, szeptemberben 11-12, októberben 9-10, novemberben 8, decemberben pedig 7 százalékos lesz a kormány számításai szerint. A törvény szerint novemberben járhatna korrekció a nyugdíjasoknak, mert az infláció a tervezettnél magasabb. Novemberben összesen 51 ezer forint lenne egy átlagos nyugdíjasnak a nyugdíjkorrekció.

Várható-e idén nyugdíjprémium?

A pluszpénz feltétele, hogy a GDP növekedése minimum 3,5 százalékos legyen, ám ez nem valószínű forgatókönyv, hiszen a gazdaság most nem teljesít valami jól. A GDP növekedése az előrejelzések szerint nem haladja meg idén az 1,5 százalékot, sőt ennél kevesebb is elképzelhető, a miniszterelnök 0 körüli értékről beszélt nemrégiben. A nyugdíjprémium maximális összege 80 ezer forint körül lenne, de nem valószínű, hogy számíthatunk rá 2023-ban.

Mik a legjobb nyugdíjas kedvezmények 2023-ban?

Nyilván embere válogatja, hogy kinek mi. Részletesen utánanéztünk. Az utazási kedvezmény szinte mindenkinek jól jön: 65 év felettiek a közforgalmú személyszállítási eszközökön ingyen utaznak. Ez vonat, busz, HÉV, komp, rév esetében alapértelmezett.

Mennyit lehet keresni nyugdíj mellett?

A nyugdíj 2023 -ban már sok embernek nem elegendő a tisztességes megélhetéshez. Azt, hogy valaki mennyit kereshet a nyugellátása mellett, az dönti el, hogy hol dolgozik. A versenyszférában bármennyi lehet ez: nem vonatkoznak korlátozások. A közalkalmazottaknak, közszolgálati tisztviselőknek választaniuk kell a nyugdíj vagy a munka között, illetményüket és a nyugdíjukat nem vehetik fel párhuzamosan.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Fanta-botrány: kevesebb narancslé, annál több hűhó – a semmiért?

Napok óta foglalkoztatja az internet népét a Fanta-botrány, sorra jönnek az újabb és újabb hozzászólások, vélemények az "ügyben". De mi történt, honnan indult ez...

Budapesti albérlet egyetemistáknak – Ezt tedd, hogy olcsóbban megúszd!

Hamarosan tovább fognak drágulni a már most is nagyon drága budapesti albérletek. Az első fél évben 10-15 százalékkal nőttek az árak a fővárosi albérleti...

Már ez is megfizethetetlen? Megdöbbentően sokat drágultak a nyelvvizsgák

Az áremelés nem kerüli el a nyelvvizsga központokat sem, egy év alatt ismét árat emeltek. Bár az egyetemi felvételihez már nem kötelező a nyelvvizsga...