Az országgyűlés döntése értelmében a kormánymegbízottak új neve: főispán A megyéket vármegyékre, a kormánymegbízottakat főispánokra keresztelték át. De mennyit kapnak kormánymegbízottjaink a főispánkodásért? Utánajártunk.

Sajnos egy főispán vagyonnyilatkozata sem nyilvános

A kormányzati igazgatásról szóló törvény ugyanakkor kimondja, hogy a főispán illetményét a kormányhivatal irányítására kormányrendeletben kijelölt miniszter állapítja meg. A főispán havi illetménye megegyezik a közigazgatási államtitkár illetményével. Tehát azt kell megnézni, mennyit keres egy közigazgatási államtitkár.

2019-ben emelkedett a 11 közigazgatási államtitkár bére 1,3 millió forintról 1,5-1,9 millióra. Ennyi pénzt tehát minimum megkap egy főispán is.

Azóta már Orbán Viktor dönt arról, mennyit keressenek a miniszterek és az államtitkárok. Ennél pedig már egész biztos, hogy több fizetést kapnak.

Arra vonatkozóan nem áll rendelkezésre pontos adat, mennyi fizetést kap jelenleg egy közigazgatási államtitkár, így pedig egy főispán is.

Azt lehet még biztosan tudni, hogy azok az államtitkárok, akik nem parlamenti képviselők, csak a minisztériumokban dolgoznak 2022 júniusában is béremelést kaptak. Akkor 13 százalékosat, így az ő illetményük bruttó 1,75 millióról 1,974 millió forintra módosult.

10-ből 8 ember szerint romlani fog az anyagi helyzete – kutatás

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök a fővárosi és a megyei kormánymegbízottak kinevezési okiratának átadása után 2022. június 20-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Kapcsolódó

Legfrissebb

Míg uniós szinten nőttek, Magyarországon csökkentek az oktatásra fordított kiadások

Miért baj az és mit okoz hosszú távon, ha egy ország az oktatáson spórol? A megfelelő minőségű oktatás nem csak arról szól, hogy jól...

Ki kaphat önkormányzati lakást? Néhány feltétel, amit mindenképpen ismernünk kell

2024-ben is érdemes az önkormányzatok honlapjain nézelődnünk, ha kedvezményes árú lakhatást keresünk. Minden önkormányzatnak áll a tulajdonában bizonyos számú, bérbe adható önkormányzati lakás, amelyekkel...

Kerti bútor raklapból: tízezreket spórolhatsz, ha magad készíted – nyugi, egyszerű!

Az elmúlt 2 év folyamán az építőanyagok ára nagyon megemelkedett. A boltban megvásárolható bútorokat kevesen tudják megfizetni, ami pedig olcsónak számít, az sajnos annyit...