NyitólapMunkanélküliségMunkakeresés külföldön

Munkakeresés külföldön

Egyre többünkben merül fel, hogy külföldön keressünk munkát. Akár úgy is, hogy a hétvégéken azért itthon vagyunk

Hogyan keress munkát külföldön?

No de hogyan is kezdjem mindezt?! Összeszedtük az első lépéseket.

Hasznos volt?  

Álláskeresés külföldön

Az európai állások megpályázása nagyjából egyformán működik. Ugyanakkor a kulturális szokások eltérhetnek az egyes országokban. Érdemes olyan embereket megkeresned, akik már dolgoztak az adott országban. Ők sokat segíthetnek ebben. Ha nincs ilyen ismerősöd, akár kint dolgozók Facebook csoportját is megkeresheted.
Érdemes jól strukturált szakmai önéletrajzot készíteni (Curriculum Vitae, CV, Beruflicher Lebeslauf, Resumé).
Álláskereséshez első körben az Eures oldalán nézz körbe.
Ha nem beszéled a nyelvet, akkor ajánljuk az oldalak automatikus fordítását (a böngésződben biztosan be lehet állítani, hogy rákérdezzen). Ez már egy jó kiindulópont, hogy jobban megértsd az állásajánlatot és hogy mit várnak el tőled.
Az önéletrajzodnál viszont próbálj segítséget kérni. Ha nincs ismerősöd, akit ismernél, akkor próbáld ki valamelyik fb csoportot, ahol az adott országban dolgozók vannak. Van sok ilyen és általában segítőkészek. Ha végképp nincs senki, akkor mi a DeepL oldalt ajánljuk. Meglepően jó. Csak írd bele mindenképpen, hogy nem beszéled a nyelvet. Nehogy félreértsék.

—-

Külföldi munkavállalás

Mielőtt belevágnál, azt ajánljuk, hogy alaposan gondold át, mit vállalsz. A külföldi munkavállalást jól meg kell tervezni, hogy elkerüld a váratlan kellemetlenségeket.
A kint dolgozóknak sokszor gondot jelent a beilleszkedés, a nyelv ismeretének hiánya. Másik problémakör a szállás, az utazás megtervezése és annak költségei. Semmiképpen ne hagyd ki a számításból az első, még fizetés nélküli hónap költségeit. Azt valamiből fedezned kell előre.
És semmiképpen ne feledkezz el a családodról, barátaidról. Távol lesztek egymástól, ami mindenkinek megnehezíti a napjait. Az érzelmi nehézségeken túl nem tudtok egymásnak besegíteni a házi munkába. Gondold végig, hogyan, mikor és milyen eszközön (és milyen költségek mellett) tudtok kapcsolatot tartani egymással a külön töltött napokon. A tapasztalat azt mutatja, hogy az első időkben rengeteget fogtok beszélni egymással.
Ismernünk kell azt is, hogy a célországban hol vannak betölthető munkahelyek, hol található a rendelkezésre álló munkaerő. Ebben segíthet az EURES-portál.

—-

Társadalombiztosítás külföldön

Ahogy Magyarországon, külföldön is a munkáltatód jelent be a társadalombiztosításba. Azonban ellenőrizni kell a külföldi társadalombiztosítási szervnél, hogy megtörtént-e a bejelentés, amely részletesen meghatározza a munkaköröd, a járulékokat és az óraszámot. Ha az EU egy másik tagállamban leszel biztosított, akkor 15 napon belül ki kell töltened a NEAK honlapján megtalálható „Bejelentő lap TAJ számmal rendelkező magyar állampolgár részére, aki EGT tagállamban biztosított személy” című nyomtatványt, és el kell küldened az illetékes magyarországi kormányhivatalnak. Ezt megteheted ügyfélkapun keresztül is.
Fontos: mielőtt külföldön vállalnál munkát, keresd fel a lakhelyedhez tartozó társadalombiztosítási szervet és kérj tájékozatást a kitöltendő dokumentumokról és hogy mire kell pontosan figyelned.

—-

Adózás külföldi munkavállalóként

A rendszer nagyon egyszerű. Ha külföldön dolgozol, akkor külföldön fizeted az adód. Az ezzel kapcsolatos további részleteket érdemes egyeztetni a külföldi állam adóhatósággal, hogy adózhatsz-e az adott országban. Ha ez megtörtént, akkor ezzel már nem is lesz más teendőd. Azaz a kint leadózott és a kezdbe (bankszámládra) kapott fizetés már a tied, abból sehol nem kell adóznod, még ha haza küldöd, akkor sem.

—-

Munkavállalói jogok külföldön

Külföldön ugyanolyan munkavállalói jogok vonatkoznak mindenkire, mint az ott élő és dolgozó belföldi állampolgárokra. Ha bármilyen jogtalanság ér külföldi munkavállalóként, az Eures oldalán kereshetsz munkavállalói érdekképviseleti és egyéb jogi segítő szervezeteket, valamint tájékoztató kiadványokat.

Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél