Cikkünkben 6 olcsó immunerősítő fűszert gyűjtöttünk össze, amik a téli szezonban rendkívül jótékonyan hatnak a szervezetre.
A sokoldalú köménymag
A magyar konyhában a kömény elég elterjedt fűszer, hiszen minden paprikás ételben jól áll a pörkölttől a kolbászig. A köményt igen gyakran használják a mexikói, thai, vietnami és indiai konyhákban is. Mindenki ízléséhez passzol tehát, és kiváló gyulladásellenes hatásai vannak.
Gyömbért ne csak sütibe!
Nemcsak hányingerre, de megfázásra és gyulladásos tünetekre is hatékony ez a különleges, pikáns ízű fűszer, ami biológiailag a növény gyöktörzse. Használata gyakori a kínai és indiai konyhában, de olyan süteményekben is, mint a mézeskalács és italokba, mint a forralt bor. Érdemes kipróbálni húslevesbe főzve is, nagyon különleges!
Kurkuma
Jellegzetes sárga színéről könnyen felismerhető. Minden curry és chutney elengedhetetlen összetevője. Hatóanyaga a kurkumin nevű antioxidáns-csoport. Ezek az anyagok segítenek megvédeni a sejteket a szabad gyököktől és gyulladáscsökkentő hatásúak.
Fahéj, mint immunerősítő fűszer
Kellemesen édeskés íze miatt a fahéj a pékáruk ismerős fűszere, amely batériumölő aldehideket tartalmaz. A fahéj segíti az immunrendszert, sőt a cukorbetegség megelőzésében is fontos szerepe lehet, mivel az inzulin felszabadulását serkenti.
A koriander zöldje mellett a magja is remek
A koriander gyulladáscsökkentő, antioxidáns és baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik. A fűszer a zöld koriander növény magjából származik, ízét néhányan szeretni fogják, mások pedig azt mondják, szappanra hasonlít.
Fokhagyma, az immunrendszer legjobb barátja
Otthon a lakásban is könnyedén termeszthető ez a sok ételben használható és népszerű fűszernövény, a fokhagyma számos fogás fontos kiegészítője, emellett kiváló egészségvédő hatású.