Olyan, mintha folyamatosan meg lennél fázva, egyik nátha követi a másikat. Az őszi-téli időszakban kifejezetten fogékonnyá válhatunk a fertőzésekre, pedig milyen jó lenne, ha nem kellene rendszeresen kiesni a megszokott ritmusból. A gyakori megfázás okai  legtöbbször egészen egyszerű dolgokra vezethetők vissza, ezért szerencsére könnyen tehetünk azért, hogy elkerüljünk egy újabb náthát.

Mik lehetnek a gyakori megfázás okai, amiről sokszor megfeledkezünk?

Érdemes az olyan triviális dolgoknál kezdeni, mint a stressz vagy a kialvatlanság. Vizsgáljuk felül hétköznapi szokásainkat. Azért sem érdemes nagy dolgokra gondolni, mert egy átlagos nap a hétköznapi szokásainkból áll össze és, ha abban van valamilyen hiány, akkor az hosszú távon ronthat az egészségünkön.

A rendszeres és kezeletlen stressz gyengíti az immunrendszert és fogékonnyá tesz a fertőzésekre. Tippjeinkkel megtanulhatod otthon pár perc alatt csökkenteni a stressz szintedet, érdemes naponta elvégezni valamelyik gyakorlatot.

A kevés és nem megfelelő minőségű alvás sem tesz jót az ellenállóképességünknek. A napi 6 óránál kevesebb alvás – főleg, ha rendszeresen előfordul – megviseli a szervezetünket, hiszen nincs ideje regenerálódni. Ezerszer hallottuk már, de tényleg az éjfél előtti elalvás, ami pihentet. És fontos, hogy sötét szobában aludjunk, mert pl. a tv vagy a monitor fénye rontja az alvás minőségét.

A gyakori megfázás hátterében állhat nem ismert allergia is. A kezeletlen allergia gyakorlatilag folyamatosan gyulladásban tartja a felső légúti rendszert és ezáltal fogékonnyá tesz a különböző fertőzésekre, arcüregi gyulladásokra. A fül-orr-gégész szakorvos ezt könnyen meg tudja állapítani és lehet, hogy egy rendszeres allergia gyógyszer szedéssel megszűnik az egész probléma.

A vitaminhiány is elég triviális ok, ráadásul ezt azért vagyunk hajlamosak figyelmen kívül hagyni, mert azt gondoljuk az ételekkel elegendő vitamint viszünk be. Sajnos ez egyáltalán nem ilyen egyszerű, tojásból például napi 30-at kellene megennünk ahhoz, hogy fedezve legyen a D-vitamin szükségletünk.

A leghatásosabb vitaminok és gyógynövények az immunrendszer támogatásához

  • C-vitamin
  • D-vitamin
  • cink
  • szelén
  • echinacea
  • propolisz
  • gyömbér tea
  • orvosi zsálya tea

Mit tehetünk pluszban, hogy elkerüljük a fertőzéseket?

Mossunk gyakran kezet. Ne csak akkor, ha hazaértünk vagy beértünk a munkahelyünkre. Tömegközlekedés, vásárlás vagy ügyintézés után is fontos a kézmosás vagy fertőtlenítés.

Csak tiszta kézzel nyúljunk az arcunkhoz, szemünkhöz, mert így is könnyen bevihetjük a kórokozókat.

Rendszeresen fertőtlenítsük a gyakran használt eszközöket mások és magunk után is. Ide tartozik a munkahelyi közös wc, az autó kormánya, a kilincsek, a lift gombja, a bevásárló kosár.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Kinek jár ingyenes országbérlet? Tízezrek lehetnek jogosultak rá

2023. május 1-jétől vásárolható meg az új vármegye- és országbérlet. A bérletek a korábbiaknál is egyszerűbb megoldást kínálnak, hiszen a napi ingázáshoz és a...

Csillogó, hófehér házi készítésű karácsonyfadíszek fillérekből

Az alábbi karácsonyfadíszek azért csodálatosak, mert tényleg hófehérek lesznek, a száradási időt leszámítva egy óra sem kell az elkészítésükhöz és kisgyerekekkel együtt is nyugodtan...

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Itt a pontos dátum

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Az utalás a szokásosnál egy héttel korábban jön, a postai kézbesítés a nyugdíjkifizetési naptár szerint történik. Az mindenképpen jó...