Különösebb fűzőtudományt és hatalmas anyagai ráfordítás nem igénylő, gyorsan elkészíthető forró innivalókat mutatunk. Nyugalom, a gyerekekre, alkoholt nem fogyasztó felnőttekre is gondoltunk.
Az örök klasszikus forralt bor – megúszós verzió
A karácsonyi vásárokban szinte aranyáron mérik, már csak ezért is megéri otthon elkészíteni. A full extrás forralt bor minőségi borból a legjobb, de akkor sem dől össze a világ, ha egy olcsóbbat választunk. Tessék, itt a nagyon alap, de még így is ünnepi recept 1 literhez:
- 500 ml víz
- 6 evőkanál méz
- 1 db narancs reszelt héja és kifacsart leve
- + 1 db narancs a díszítéshez
- 2 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
- 750 ml száraz vörösbor
A vizet, a mézet, a narancs levét és héját, valamint a fűszerkeveréket felforraljuk, majd addig főzzük, amíg az egyveleg kb. felére csökken. Hozzáöntjük a bort, finoman melegítjük (nem forraljuk!). Ha kész, lehúzzuk a tűzről, néhány percet állni hagyjuk, majd leszűrjük. Friss narancskarikákat teszünk a bögrékbe, ráöntjük a bort – már csak el kell fogyasztani!
Villámgyors puncs a nagyoknak
Ezerféle fajtája ismert, mi egy viszonylag fapados változatot próbáltunk ki almával és fehérborral. Igen, ez a felnőtteknek készül, de mindjárt mutatunk alkoholmentes receptet is. Nézzük a hozzávalókat:
- 400 ml víz
- 2 db narancs
- 1 db citrom héja
- 1 db piros alma
- 8 d szegfűszeg
- 2 rúd fahéj
- 1 liter almalé
- 400 ml fehérbor
A vizet lábasba töltjük, és hozzáadjuk a citrom és a narancsok héját. Kivesszük az alma csumáját, cikkekre vágjuk, majd a narancs kifacsart levével, a szegfűszeggel és a fahéjjal együtt vízbe tesszük. A keveréket közepes lángon kb. 15 percet főzzük, utána pedig hozzáadjuk az almalevet és a fehérbort. Egyet forralunk rajta, és már kész is az illatos, ízes puncsunk.
Gyerekbarát, alkoholmentes puncs
Puncs néven fut, de ha a forralt bor alkoholmentes változata jut róla eszedbe, az is teljesen rendben van. A forró ital alapja a gyümölcstea, legjobb, ha erdei gyümölcsből készíted. Mire lesz még szükséged?
- 1 liter gyümölcstea
- 0,5 liter almalé (100%-os, ha lehet)
- 6-8 szegfűszeg
- 3-4 fahéjrúd
- 1-2 citrom leve
- 4 narancs + 2 leve
Forraljuk fel a vizet, majd 10-12 percig áztassuk benne a filtereket (1 liter vízhez használjunk 5-öt az erőteljesebb ízért). Adjuk hozzá az almalevet, a két narancs levét, a citromlevet, és szeletelve tegyük bele a másik 4 narancsot, végül pedig a fűszereket. Kb. 15 percig melegítsük az italt (ne forraljuk, mert a narancshéjtól keserű lesz!), közben kóstoljuk meg, és ha szükséges, adjunk hozzá cukrot. Amikor késznek ítéljük, szűrjek le, és hagyjuk kicsit hűlni. Ha a srácok hagynak belőle, a felnőttek is kipróbálhatják.
Szimpla fehércsokis krémlikőr
A jól bevált csokilikőr kicsit másképp. Az egyetlen borsos hozzávaló a fehér rum, ami még mindig nem drágult annyit, mint átlagban az élelmiszerek. Cserébe a recept pofonegyszerű:
- 400 ml víz
- 4 evőkanál kristálycukor
- 250 g fehér csoki
- 400 ml habtejszín
- 400 ml fehér rum
A vizet közepes lángos felforraljuk a cukorral. Hozzáadjuk a fehér csokit (darabolva), és amíg fel nem olvad, alacsony lángon, habverővel keverjük. Hozzáadjuk a tejszínt, elkeverjük, levesszük a tűzről. Beleöntjük a rumot, elkeverjük, és megvárjuk, amíg kihűl. Hűtőben tárolva kb. 2 hétig eláll, ha nem fogy el rögtön. El szokott.
A mágikus (és alkoholmentes) sütőtöklé
Nem lőhetsz mellé, ha a család szereti a sütőtököt, pláne, ha Harry Potter-rajongó is van a háztartásban. Azt, hogy pontosan mi a töklé receptje, J. K. Rolwling nem írta meg, de nem is baj. Tucatnyi módon elkészíthető, most egy finom és egyszerű, viszonylag kevés hozzávalóból álló receptet hoztunk, amiből 2 korsóra elég ital készíthető:
- 400 g sütőtök
- 700 ml almalé
- 40 g barna cukor
- 1 csipet szerecsendió
- 1 mokkáskanál fahéj
- 1 mokkáskanál gyömbér
- 10 g vaníliás cukor
A sütőtököt megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk és előmelegített sütőben 190 fokon puhára sütjük. Melegen turmixgépbe rakjuk, hozzátesszük a többi alapanyagot, és összeturmixoljuk. Mindennel együtt bő 1 óra, amíg elkészül, ennek fejében viszont valami nagyon extrát tehetünk le az asztalra.