Lassan búcsúzunk az őszi-téli időszak egyik legolcsóbb és legegészségesebb zöldségétől: a sütőtöktől. Amíg lehet, hozzuk ki belőle, amit tudunk: például készítsünk egy finomságot: spenótos-sütőtökös tészta.
Sült tököt ehetünk magában, krémlevesnek, de készülhet belőle szendvicskrém is – de nem érdemes kihagyni ezt a gyors spenótos-sütőtökös tésztát sem. A módszert érdemes észben tartani, mert a sütőtök a szezon változásával lecserélhető zöldborsóra, brokkolira, répára, akár cukkinire is, remek alternatívát kínálva az unalmas paradicsomos tésztára.
Egyedényes lévén a mosogatáson is lehet spórolni. A tejföl ízlés szerint kiváltható bármilyen lágy vagy tömlős sajttal, esetleg joghurttal, de el is hagyható – csak az extra krémesség kedvéért kanalazzuk hozzá.
- 250 g farfalle, penne vagy más kisebb tészta
- 250 g sült sütőtök
- 500 ml alaplé vagy csontlé (lehet kockából is)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek növényi olaj
- Só, bors, chilipehely
- 2 marék spenótlevél (vagy 100 g mirelit)
- 2 ek tejföl
- Pár reszelésnyi szerecsendió (elhagyható)
- Egy lapos lábasban vagy serpenyőben felhevítjük az olajat és rádobjuk a finomra vágott fokhagymát.
- 2-3 percig kevergetjük, míg illatos lesz, majd felöntjük az alaplével.
- Felforraljuk, majd belekockázzuk a sütőtököt, és ha az is átmelegedett, botmixerrel pürésítjük.
- Beletesszük a tésztát, sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a chilit és a szerecsendiót, és közepes lángon időnként megkeverve addig főzzük, míg a tészta meg nem puhul. Ha szükséges, adunk hozzá még egy kis vizet.
- Ha már majdnem kész, hozzáadjuk a jól megmosott és finomra vágott spenótleveleket. Ha mirelittel dolgozunk, előbb engedjük fel, majd vágjuk össze és ugyanúgy az utolsó percekben adjuk hozzá a tésztához.
- Ha kész, adjuk hozzá a tejfölt, majd keverjük el, és tálaljuk azonnal a finom spenótos-sütőtökös tésztánkat.
- Jó étvágyat!