Hogyan fogjunk hozzá? Nem baj, ha nincs kertünk és nem vagyunk hozzáértők, lakásban, teljesen kezdőként is termeszthetünk fokhagymát. Elmondjuk, mire lesz szükség, de előbb nézzük meg, hogyan hat az egészségünkre a fokhagyma fogyasztása.

Egészséges a fokhagyma?

A fokhagymát szerte a világon használják étkezési és gyógyászati célokra. Az egyik legfontosabb fűszernövényünk, a magyaros ételek elengedhetetlen ízesítője. Gazdag szerves kénvegyületekben, ezeknek tulajdonítják a fokhagyma lehetséges egészségre gyakorolt előnyös hatásait, nem mellesleg ezek adják jellegzetes ízét és illatát.

Sokat tudunk és sok mindent nem tudunk az élettani hatásáról: azt, hogy valóban meghosszabbítja-e az életünket, nyilván nem lehet igazolni, de pl. vírusok ellen valóban hatásos lehet. Bélhurut, májgyulladás, herpesz esetében alkalmazható.

Az érrendszernek is jót tesz?

Magyarországon a vezető halálokok között szerepelnek a szív- és érrendszeri betegségek, amelyeknek a legfontosabb rizikófaktora az érelmeszesedés, vagyis a magas vérzsírszint nyomán az erek falán megjelenő lerakódások, plakkok, a rugalmatlanná vált erek. A fokhagyma egyik legjobb tulajdonsága, hogy értisztító, vérzsírszintcsökkentő hatású. Enyhíti továbbá a trombózisveszélyt is, mivel több benne lévő anyag gátolja a vérlemezkék összetapadását – írja a HáziPatika.

Jegyezzük meg azonban, hogy egyetlen fűszernövény sem csodaszer. A helyes táplálkozást, kiegyensúlyozott étrendet nem lehet megspórolni, ha egészségesek szeretnénk maradni. A fokhagyma erekre gyakorolt előnyős hatását vizsgálják, erről itt, itt, és itt lehet részletesen olvasni.

Hogyan termesszünk házilag fokhagymát?

Amire szükségünk lesz:

  • egész fej fokhagyma
  • pohár/tálka/üres, 0,5 literes PET palack
  • éles kés/snitzer
  • cserép

Így kezdjünk bele:

  • Tisztítsuk meg a fokhagymát a külső héjától, de a gerezdeket ne szedjük szét.
  • Késsel (vagy amit használunk, a lényeg, hogy éles legyen) vágjuk le a fokhagymák alját.
  • Olyan poharat válasszunk, aminek a pereme megtartja a fokhagymafejet. Ha műanyag palackot használunk, vágjunk le a tetejéből kb. 4 centit (mindjárt mutatunk videót, azon látszani fog, pontosan hogyan).
  • Töltsük fel a poharat, palackot vízzel, de ügyeljünk rá, hogy csak a fokhagyma alja érjen bele.
  • Várjunk. Néhány napon belül megjelennek a kis gyökerek, kicsivel több, mint két hét alatt pedig ilyen pofás növényeink lehetnek:

A fentebbi természetesen nem az egyetlen hatásos módszer. Mutatunk még kettőt, itt pl. teljesen szétkapják a fejet kicsi gerezdekre:

És így is lehet pakolni:

Ültessük el!

Ha a termesztés első lépést sikerrel vettük, jöhet a gyökeresedett-kihajtott gerezdek földbe ültetése. Válasszunk tápanyagban gazdag talajt, és helyezzük őket napos helyre. Locsoljuk rendszeresen, de figyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl.

Mikor lesz szüret?

Benti termesztésnél 8-10 hónapra van szükség, de ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, nézzük a leveleket. Ha barnulnak, ideje a fokhagymákat kiszedni a talajból. Hagyjuk száradni egy hétig, utána már fogyasztható, főzhető.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Szja-bevallás 2024: újabb tájékoztatást adott ki a NAV, erre jó lesz figyelni

Folyamatosan postázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a papíralapú szja-bevallási tervezeteket az igénylőknek a nyilvántartásában szereplő címekre. Jó tudni: az szja-bevallás 2024. május...

Durván megszaporodtak az SMS-es csalások: a rendőrség nevében próbálják lehúzni az embereket

Az elmúlt időszakban az e-mailes mellett az SMS-es csalások száma is megnőtt. Tavaly például a Magyar Posta nevével visszaélve próbálták becsapni a gyanútlan áldozatokat...

Otthonfelújítási támogatás 2024 feltételei: így kaphatsz maximális összeget

Június 3-tól lehet pályázni az új otthonfelújítási programra, amelyben az 1990 végig megépült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet támogatást igényelni. A pályázatban kamatmentes hitellel...