Mindegyik kevesebb, mint 5 percedbe kerül, és egyáltalán nem kötelező valamennyit megfogadnod.

Néhány egyszerű, de nagyszerű kis változtatás segíthet abban, hogy még a munkás hétköznapokban is kézben tartsd a dolgaidat. Meglátod, ha sikerül egyet-kettőt (vagy többet) beépítened a reggeli rutinba, hosszú távon sokkal könnyebben veszed a váratlan feladatokat, kevésbé leszel stresszes, és egyáltalán, jobban érzed majd magad. Egy próbát megér, nem?

Íme, 10 tipp ahhoz, hogy a legtöbbet kihozd a reggelekből

1. Ágyazz be!

Hacsak nem a Hotel Hiltonban laksz, neked kell rendbe szedni az ágyadat. 2 percnél többet nem vesz igénybe, viszont amint kész vagy, tudod, hogy a nap elindult. Igazi jolly-joker, mert nemcsak rögtön kipipálhatsz egy feladatot, amit sikerrel elvégeztél, hanem meg is jutalmazhatod magad. Kávé, tea, kinek mi.

2. Levegőt!

Lidércnyomás, forgalom, metálhangú varjú horda – simán elöntheti már kora reggel az agyadat a trutymó, ha ilyesmikre ébredsz. Ne hagyd, inkább lélegezz! Nem túl bonyolult: csupán egyetlen percig kell összpontosítanod a levegővételre, hogy kitisztuljon a fejed. Ez a „gyakorlat” akkor is jó, ha álmodban egy kupac kiskutyát (avagy gizsgugya, ahogy tetszik) ölelgettél, mert visszaránt a valóságba.

3. A telefont inkább ne

Megválaszolatlan e-mailek, olvasatlan üzenetek, értesítések tömkelege vár rád, és még csak most nyitottad ki a szemed. Hát ne nézd meg – pontosabban, ne azonnal. Nem megfogni a mobilodat egy percedbe sem kerül, és ha sikerül legalább félóráig távol maradnod tőle, lesz időd magadhoz térni és felkészülni. Ja, amúgy azok az értesítések legtöbbször még a „fontos, de nem sürgős” kategóriától is messze vannak. Akkor miért kéne rögtön rápörögnöd? Nem kell.

4. Nézz a tükörbe és mosolyogj!

Komoly. A Trends in Cognitive Science c. folyóiratban megjelent 2016-os tanulmány azt vizsgálta, az emberek hogyan veszik át a mosolygást a körülöttük lévőktől. Dióhéjban, a mosoly ragadós, és ez akkor is így van, ha te mosolyogsz magadra a tükörből. Jótékony hatással lesz a hangulatodra, ráadásul kevesebb, 10 másodpercedbe kerül.

5. Gyakorold a hála nemes művészetét!

Egyszerű, mondj 3 dolgot, amiért hálás vagy azon a napon. Bármi lehet. Hogy elmehetsz sportolni, hogy a gyerkőc végre végigaludta az éjszakát, vagy egy esti program. Haladók le is írhatják, tuti lesz pár hálás perced, ha hetekkel később visszaolvasod – és nem kerül többe 120 másodpercnél. Terápiás szakemberek is ajánlják a módszert, mert segít abban, hogy napközben inkább a pozitív dolgokkal foglalkozzunk.

6. Nyúúúújtózz!

Több óra alvás után szüksége van a testednek néhány percnyi mozgásra, hogy ismét teljes gőzzel szolgálhasson. Mondjuk 5 percre. Gyakorlatok végtelen tárhaza a YouTube, de nem kell nagyon bonyolítani. Végezheted ágyban, ülve, felkelés után, vagy használhatsz hozzá olyan spéci cuccot is, mint a habgörgő. Essen jól, ez a lényeg.

7. Jól érezni magad – fókuszálj erre egy fél percig!

Oké, ez ilyen plöm-plöm duma, de amúgy nem. Pusztán arról van szó, ha van egy bejáratott reggeli rutinod, akkor azt is tudod, melyik részét kedveled leginkább. Az első korty kávé, séta az ebbel, zenehallgatás közlekedés közben, egy forró zuhany. Akármi is, állj meg egy pillanatra, és élvezd ki. Később, a nap egy stresszes pontján is jól jöhet, ha visszagondolhatsz erre a pár másodpernyi békére.

8. Kezdd a napot este!

Vagyis készülj fel előre. Pl. ha reggel edzeni mész, rakd össze a motyót még lefekvés előtt, vagy ha ebédet viszel, akkor dobozold be este. Egy-egy ilyen előkészület 2 percedbe kerül, viszont rengeteg terhet levesz a válladról, ha túlaludtad az ébresztőt. Hasznos lehet még, ha listát készítesz az aznapi tennivalókról: így nemcsak nem felejted el őket, hanem a váratlan dolgokat is könnyebben beillesztheted közéjük.

9. Meditálni szoktál?

Ez nem azt jelenti, hogy jógamatracon gyakorlod a lótuszülést (persze ha ehhez van kedved, simán), inkább annyit tesz, kiszakítasz magadnak 5 percet. Hallgathatsz irányított meditációt (a YouTube a barátod), de azt is lehet, hogy beállítod a telefonodon a stoppert, és csendben ülsz, amíg meg nem szólal a jelzés. Katie Ziskind terápiás szakértő szerint ez a pár perc segít jól kezdeni a napot. Azt mondja, „olyan ez, mint egy kis adag nyugalom, ami mindig veled van, akármilyen kihívásokkal is találkozol”.

10. Igyál vizet!

Szeretnél gyorsan formába kerülni reggel? A víz csodákat tesz. Az éjszakázástól másnap könnyen lehet olyan érzeted, mintha teljesen kiszáradtál volna. Ugyanez áll akkorra is, ha nem sikerült kialudnod magad rendesen. Kutatások szerint azoknál, akik rendszeresen keveset alszanak (6 órát), nagyobb a kiszáradás kockázata. Neked hányszor jön össze a 8 óra? Kezd a napot egy nagy pohár vízzel! Még jobb, ha egy szelet citromot is teszel be (így sem kerül fél percnél többe, hogy ledöntsd).

via

Kapcsolódó

Legfrissebb

Krumpli termesztése vödörben? Mutatjuk, mire figyelj

Nem csak azok tudnak házilag termeszteni krumplit, akiknek kertje van. Még egy erkély is elég, vagy egy jó napos terület a lakásban. Bizony, beltérben...

Egész évben lombos, nyáron gyönyörű virágokat hoz: így neveld a japán cserjédet

Nagy népszerűségnek örvend a japán cserje. Nem csoda, hiszen mutatós, örökzöld növény, amelyet egyszerű nevelni. Ha ügyesen gondozzuk, apró fává nő, ha pedig többet...

Keveset költ Magyarország a szociális kiadásokra és ez hosszú távon is nagy bajt okoz

Az európai uniós tagállamok átlagosan a GDP 27 százalékát költik szociális kiadásokra, Magyarország ehhez képest csak 16 százalékot- derül ki az Eurostat adataiból. A...