A hétköznapok hajtásában és az elvárások nyomása alatt észre sem vesszük, hogy telnek el a napok. Reggel mindenki megy a dolgára: munka, iskola, különórák, tanulás, házimunka. Délután a gyerekek menedzselése, a bevásárlás és a többi kötelező kör sokszor teljesen kitölti a szabadidőnket. Pedig fontos, hogy minden nap álljunk meg legalább 10 percre és tegyünk a család boldogságáért. Az együtt töltött minőségi idő sokszor nehéznek tűnhet, de lassuljunk le és vegyük észre egymást egy zűrös szerda délután is. A belefektetett energia megtérül, egy harmonikusan működő, jó dinamikájú család a problémákat is könnyebben kezeli.

Fontos, hogy a közös programok közös döntés alapján szülessenek. Persze ha a kamaszt nehéz kimozdítani, az ovis meg csak sarazni hajlandó, kell néha egy kis terelés, de törekedjünk arra, hogy a közös programokat senki ne lemondásnak érezze.

Játék, sport, beszélgetés

A gyerekek korának megfelelő közös játék nem mindig kompatibilis a szülő elképzeléseivel. Plüssökkel teázni, bonyolult társasjátékokba belevetni magunkat, vagy fagyoskodni a pocsolyák mellett? Legyünk őszinték, nincs mindig kedvünk ezekhez. De napi 10 perc közösen akkor is megéri, ha épp hazaértünk a munkából és már főnie kéne a vacsorának, vagy szalad a lakás.

A játék mellett a sport is egy jó módszer lehet arra, hogy közösen kikapcsolódjanak kicsik és nagyok. Focizni, kidobósozni már az egész kicsikkel is lehet, nagyobbak a közeli parkban kosarazhatunk is. A közös kocogás pedig különösen jó csapatépítő program, amihez készíthetünk edzés tervet is, hogy mindenkinek sikerélmény legyen a fejlődés. Ha nincs kedvünk kimozdulni a lakásban is nekiállhatunk a közös edzésnek: a családi plank bajnokság, vagy a kézenállás gyakorlása is jó közös elfoglaltság lehet.

Ha pedig sem játszani, sem megmozdulni nincs kedve senkinek, legyen 10 percünk a közös beszélgetésre. Heverjünk el a kanapén, építsünk bunkert pokrócokból és mondja el mindenki, mi történt vele. Vannak gyerekek, akiket nehéz szóra bírni, hiszen a nap addigi része már elmúlt, ők pedig a jelenben élnek. De ha rákérdezünk, hogy mi volt a legjobb és a legrosszabb aznap, pár mondatot a legszűkszavúbb gyerek is ki tud csikarni magából.

A család az család

A család boldogságának fontos része a szülők boldogsága. Ha a felnőttek harmonikus kapcsolatban vannak, azt a gyerekek is érzik. Ha viszont nem vagyunk egymásra hangolódva, az könnyen feszültséget kelt a gyerekben is. Érdemes egymással is minőségi időt tölteni és valóban egymásra figyelve eltölteni naponta legalább 10 percet.

Az intimitáshoz szükség van fizikai közelségre, de a hétköznapokban nincs mindig idő és lehetőség hosszú szerelmes szeánszokra. Egy gyors váll, vagy talpmasszázs viszont nem csak felfrissít, de az érintés közelebb is hoz egymáshoz. Ha több időnk van, a közös sporttal is sokat tehetünk magunkért és egymásért.

A család közös kötelezettségei

A házimunka és a család ügyeinek menedzselése közös feladat kell hogy legyen. Nem segítség, hanem teljes értékű részvétel szükséges mindenkitől, még a gyerekek részéről is. Ahogy nőnek, úgy lehetnek kifejezetten nekik delegált egyszerűbb feladataik. Ezeket aztán akár közösen, egymást támogatva is elvégezhetjük. És ha minden nap 10 percet szánunk pl. a lakás rendbe tartására, nem kell a hétvégét erre pazarolnunk.

A közös programok, a nyári szünet megtervezése, a különórák, vagy a beruházások is mindig közös feladatok. Üljünk össze és beszéljük meg együtt, hol nyaraljunk idén, vagy milyen grillsütőt vegyünk a kertbe. A közös döntés felelőssége jót fog tenni a családi egységnek is.

Énidő családban is

Végül a legfontosabb módszer, amivel sokszor a legtöbbet tehetjük a család boldogságáért. Hagyjuk békén egymást 10 percre. Fejtsük le az anyáról a rátapadó ovist, apának hogy csak nézzen ki a fejéből, hagyjuk a kamasznak hogy elvonuljon a saját szobájába, a kicsinek meg hogy csendben kipakolja a konyhafiókot. Egy családban is jogunk van az énidőhöz és ezt kortól függetlenül tartsuk tiszteletben másnál is.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Húsvéti menetrend: így járnak a buszok, a vonatok és a HÉV-ek a hosszú hétvégén

A tavaszi szünet és az ünnep miatt változik a menetrend a MÁV, a Volánbusz és BKK járatainál. Vasárnap óraátállítás lesz, ami több budapesti éjszakai...

Húsvétkor milyen idő lesz? Mindenre is készülj fel

Hogyan tervezzünk a hosszú hétvégére és az ünnepekre? Nemrég még azt mondták, hűvös, esős és felhős időre készüljünk, most pedig elvileg olyan időjárásra számíthatunk,...

Mennyibe kerül a fővárosi piacokon a minőségi húsvéti sonka? Megnéztük helyetted

A sonka ugyanúgy hozzátartozik a húsvéthoz, mint a tojás, a kalács, na meg persze a vendégváró finomságok. Aki még nem szánta rá magát a...