A fafeldolgozás eszközei
Ha fával akarunk fűteni, fel kell készülnünk arra is, hogy a tüzelőanyagunk néha előkészítést, megmunkálást igényel. Az ehhez szükséges alapvető eszközöket, mint a fejszét és a fűrészt pedig meg kell tanulnunk ügyesen és hatékonyan használni. Fő a biztonság és persze a kályhánkhoz való tüzelő előállítása.
Eszközök és balesetmegelőzés
1
Vágás fűrésszel
A tűzifa-feldolgozás alapja, hogy a munkafolyamatnak megfelelő, hatékony, biztonságos eszközt használunk. Ha nem konyhakész tűzifát vásárolunk, szükségünk lesz egy megbízható fűrészre: nagyobb méretű rönkök feldarabolásához használhatunk elektromos láncfűrészt, kisebb méretűeknél hintafűrészt, de előhasogatott fához, kisebb munkákhoz asztali körfűrész is alkalmas lehet.
2
Eszközök
A már előhasogatott tüzelő darabolását végezhetjük alacsonyabb teljesítményű géppel, rönkökhöz viszont komolyabb erő kell. A hintafűrész a legbiztonságosabb favágó eszközök közé tartozik, egyenletesen darabol, kezelése nem igényel szaktudást. Nagyobb rönkök esetében a láncfűrész ideális a tűzifa feldolgozásához. A kábeles elektromos verzió legfőbb hátránya, hogy csak helyhez kötötten használható. Az akkumulátoros elektromos modellek ára tetemes, de nagyfokú rugalmasságot enged a munka során, ráadásul csendesebb és nem okoz légszennyezést. A benzines láncfűrész ma már nem feltétlenül erősebb, mint az elektromos, viszont jóval hangosabb és egészségre ártalmas légszennyezést is okoz.
3
Biztonság
A tűzifa-feldolgozásra használt eszközök nem veszélytelenek, a legprofibb felhasználók kezében is rendszeresen okoznak balesetet. Gondoskodjunk róla, hogy elegendő helyünk legyen a munka elvégzéséhez, viseljünk védőruházatot (óvjuk a szemünket, fülünket, használjunk kesztyűt) és legyen valaki a közelünkben hallótávolságra. Olvassuk el a használati útmutatót, és szigorúan tartsuk be az ott leírtakat – ez akár életet is menthet! Ellenőrizzük a gépet bekapcsolás előtt; sose dolgozzunk törött vagy hiányos burkolatú fűrésszel. Vágáskor különösen figyeljünk a visszarúgás elkerülésére. Leállítás a fűrész forró lehet, ne tegyük gyúlékony anyag (pl. faforgács) közelébe!
Hasítás fejszével vagy hasítógéppel
1
Fejsze
A hasítás azt jelenti, hogy a rönköket, darabokat konyhakészre vágjuk: ehhez használhatunk fejszét vagy rönkhasító gépet. A fejsze kiválasztása attól függ, milyen méretű fát akarunk hasítani. Nagyobb, közepes méretű rönkökhöz a nehezebb fejű hasító fejszéket ajánlják, kisebbekhez, aprításhoz elegendőek a gallyazó fejszék. A hasító fejszék pengéje szélesebb, mint a kisebb és könnyebb gallyazó fejszéké. Célszerű olyan modellt választani, ahol a nyél és a fej egybe van öntve – ez szoros illeszkedést biztosít, a fej nem repülhet le munka közben.
2
Rönkhasítók
Otthoni felhasználásra a vízszintes rönkhasító gépeket ajánlják, mert ezeket egyszerű tárolni és hordozni, olcsóbbak, valamint normál hálózatról is működtethetőek. Kizárólag kisebb rönkökhöz használható. Bár a fafeldolgozás lényegesen egyszerűbb és gyorsabb, nem feltétlenül éri meg megvásárolni (bérelni is lehet).
3
Vastagság
A darabolt és hasogatott tűzifa jellemző hosszméretei: nagyobb kazánok esetében 50 cm, a kandallófa 33 cm, a háztartási tűzifa 25 cm, a konyhafa 20 cm. A vastagság minden esetben 10 cm alatt kell legyen, hogy az égéshez szükséges felület rendelkezésre álljon.
4
Gyújtós
Az, hogy milyen gyorsan lobban fel a tűz és milyen hatékonysággal ég, függ a gyújtóstól is. Lehetőleg puhafát (pl. fenyő) használjunk, mert az könnyen begyullad, és mivel intenzíven ég, gyorsabban begyújtja a száraz tűzifát. A gyújtós vékony faszilánk, kis tömegű, de nagyobb felületű. A fa kályhába készítésénél arra kell törekedni, hogy alulra a nagyobb, felülre az egyre kisebb hasábok kerüljenek. A gyújtóst a legtetejére rakjuk, így a begyújtás és az égés szinte füstmentesen történik.
5
A fa tárolása
A tűzifát télen vagy tavasszal érdemes beszerezni, mielőbb fel kell dolgozni és legalább 1, ideális esetben 2 évig fedett és jól szellőző helyen kell szárítani és tárolni. A rönkök nem képesek teljesen kiszáradni, gombásodni és korhadni kezdhetnek, ezért fel kell darabolni. A fa ne érintkezzen fallal, hagyjunk 5-10 cm-es rést, ne tegyük a földre, raklapot vagy deszkát tegyünk alá. Ha nincs lehetőségünk a fát tető alatt tartani, takarjuk le a tetejét ponyvával, de figyeljünk a szellőzésre is.
6
Fontos időtényezők
Frissen vágott fával nem lehet tüzelni. Legalább 1 évet kell várni, mire kiszárad. A fát hasábokra vágva szárítsuk, száraz, jól szellőző helyen, lehetőleg tető alatt. A talajból nagyon sok nedvességet képes felszívni, ezért érdemes a tűzifát 10-15 cm magasra helyezni, pl. raklapra vagy deszkára. Szakvélemények szerint előnyös a farakás déli oldalra tájolása, ezzel a száradási idő jelentősen rövidíthető. A farakás legyen stabil, de hagyjunk helyet a levegő szabad áramlásának, hogy ne penészedjen. 10 erdei köbméter nagyjából 25m³-nyi tárolóhelyen fér el.