Alapvetések és kiegészítő lehetőségek
Ha van egy jó kályhánk, és van hozzá megfelelő minőségű, méretre vágott tűzifánk, akkor nincs más hátra, be kell gyújtani. Többféle módszer létezik a begyújtásra, itt most egy univerzálisan működőt mutatunk be. Ha jól csináljuk, hamarosan élvezhetjük a meleget, és a legtöbb hőt hozhatjuk ki a fából.
A tűz begyújtásának sikeressége a fahasábok berakásától függ. Alapelv, hogy alulra kerüljenek a legnagyobb hasábok, majd felfelé haladva az egyre kisebb, vékonyabb fák, a tetejére pedig a gyújtós. Az egymás után következő rétegeket mindig váltakozva, keresztben-hosszában helyezzük el a kályhában. Figyeljünk, hogy az egymás mellett lévő hasábok között maradjon egy-egy centi távolság a levegőnek. Ne zsúfoljuk tele a tűzteret, és ne tegyünk több fát a kályhába, mint amit a gyártó vagy építő ajánl. Az elkészült farakás tetejére halmozzunk erre a célra lehasított vékonyabb fadarabokat, esetleg száraz gallyakat. Az így képződött fészek tetejére tegyük a gyújtóst, ami lehet a gyufagyártók által forgalmazott erre a célra szolgáló termék vagy paraffinalapú begyújtókocka is.
A környezetkímélő és takarékos fatüzelés alapja a megfelelő levegőadagolás. A kályhák, kandallók úgy vannak kialakítva, hogy helyes használat esetén elegendő levegőt biztosítsanak az égéshez. Fontos, hogy a már a begyújtáskor jó legyen a levegő áramlása, mert ez segíti elő a láng terjedését. A legfőbb szabály, hogy amíg a tűznek látható lángja van, addig a lehető legtöbb levegőt kell biztosítani a hatékony égéshez. Viszont amikor már csak parázs van a kályhában, érdemes csökkenteni a légáramlást, hogy minél kevesebb hőt veszítsünk a kéményen át. A biztonságunk érdekében tüzelés közben sose használjunk konyhai elszívót vagy más gépi szellőztető berendezést, mert az megfordíthatja a füst áramlását, így mérgező gázok kerülhetnek a lakásba. Ha már nincs látható parázs, teljesen elzárhatjuk a levegő útját, így a kályhánk tovább meleg marad.
A fatüzeléssel kapcsolatos környezetterhelés legnagyobb részét a kisméretű szálló por teszi ki. Ennek mennyiségét az égés hatékonyságának növelésével, száraz fa égetésével csökkenthetjük. Tehát minél jobban (sok levegővel, intenzíven) ég a fa, annál kevesebb káros anyagot bocsátunk a környezetünkbe. Ehhez szükséges, hogy karban tartsuk a kályhánkat, kandallónkat és a kémény megfelelően szeleljen. Fontos tényező még, hogy milyen fával fűtünk: a jól kiszárított csertölgy, bükk, akác, gyertyán a legjobb tűzifa. Soha ne égessünk színes papírokat, festett vagy lakkozott fát, műanyag szemetet, rongyokat, vegyszerekkel szennyezett tüzelőanyagot!
A fahamu tele van ásványi anyaggal, így jó organikus tápszer a földnek. Ezen kívül viszont rengeteg módon felhasználható még: tisztítószer, ha bedörzsöljük vele a porcelán tárgyakat, zománcozott edényeket, evőeszközöket, üvegpoharakat, csillogóan tiszták lesznek. Egyszerűen készíthetünk belőle mosólúgot. Ha beszórunk vele valami büdös helyet, remekül szagtalanítja. Ha a pince, és más kietlen zugok sarkaiba rakunk egy kupac fahamut, elűzi a patkányokat, egereket és csótányokat. Számos más remek felhasználási módja is van a fahamunak. Elköltöztethetjük segítségével például a hangyákat is: nincs más dolgunk, mint egy kupac hamut tenni a hangyabolyra.
Az árammal működő egyedi fűtőtestek vagy fűtési rendszerek nem gazdaságosak – ám sajnos rengeteg megtévesztő hirdetés kering az internet világában, ami ezt a tényt igyekszik elferdíteni. A valóság az, hogy bármely villanyfűtés (infra panel, norvég panel, hősugárzó, villanyradiátor) alkalmazása csak kisebb térben, rövid ideig, célirányosan tekinthető megérősnek, például a fürdőszobában arra az időre, amíg odabent tartózkodik valaki.
Habár egy hagyományos kazán árának többszörösét is elkérhetik ezért a korszerű megoldásért, de hamar megtérülhet a befektetett pénz az elektromos és gázfűtés költségeinek növekedése miatt. A hőszivattyús fűtés működésének alapja, hogy a talajból, levegőből, vagy akár az elfolyó szennyvízből veszi ki a hőt, így nagyon energiahatékony. Ez nem csak környezetkímélő, de hosszú távon a pénztárcánkban is észrevehető. Tehát mindenképp megéri, ám nagy befektetés egy hőszivattyú kiépítése, így előzetesen érdemes alaposan tájékozódni a témáról.
Az 5000 fő alatti települések pályázhatnak szociális tüzelőanyag támogatására, amelyet megvásárlás után az önkormányzat oszt szét a rászoruló háztartások között. A szociális tűzifa olyan családnak adható, ahol a jövedelem nem haladja meg az egy főre jutó öregségi nyugdíj legkisebb összegének (28 500 forint) az önkormányzat által meghatározott többszörösét. Az igényléshez egy kérelmet kell benyújtani a település önkormányzatához. Háztartásonként legfeljebb 5 erdei köbméter tűzifát vagy 10 mázsa szenet biztosítanak.
A szociális alapon járó tűzifát az adott település önkormányzatánál kell igényelni. Az ehhez szükséges nyomtatvány általában a hivataltól szerezhető be, amelyhez a következőket kérhetik csatolva (önkormányzatonként eltérhet): a kérelmező és a vele egy háztartásban élők jövedelemigazolását, vagyonnyilatkozatát, egyéb szociális támogatásról szóló igazolást; ha a háztartásban kiskorú gyermek van, igazolás a családi pótlék összegéről, esetleges igazolás az árvaellátásról.
Hasznosnak találod ezt az oldalt? Oszd meg másokkal is!
További témák:
Nem csak az számít, hogy mennyi fát égetünk el és milyen hatékonyan. Az is nagyon fontos, hogy az így kinyert hőt ne hagyjuk elszökni. Otthonunk falai, ajtói és ablakai sok hőt ki tudnak engedni, ha nincsenek megfelelően szigetelve. Érdemes tehát erre is odafigyelni, mert sok pénzt spórolhatunk rajta.
A fával fűtés korántsem annyira egyszerű, mint az elsőre hangzik. Ahhoz, hogy jól csináljuk, érdemes utánaolvasni, hogy mit hogyan kell. Mindennek az alapja a tüzelő minősége. A fa alapú tüzelőanyagoknak több fajtája van, ezen kívül a fa fajtája és nedvességtartalma is fontos szempont.
Ha fával akarunk fűteni, fel kell készülnünk arra is, hogy a tüzelőanyagunk néha előkészítést, megmunkálást igényel. Az ehhez szükséges alapvető eszközöket, mint a fejszét és a fűrészt pedig meg kell tanulnunk ügyesen és hatékonyan használni. Fő a biztonság és persze a kályhánkhoz való tüzelő előállítása.
Ha az ember fatüzelésre gondol, akkor többnyire egy kályha vagy kandalló jut eszébe. A hagyományos vas- vagy cserépkályhákon kívül azonban rengeteg más fával működő fűtőberendezés áll rendelkezésünkre. És a már ismerősnek tűnő kályhákról is sok mindent tanulhatunk még.