Tüzelőanyag
A fával fűtés korántsem annyira egyszerű, mint az elsőre hangzik. Ahhoz, hogy jól csináljuk, érdemes utánaolvasni, hogy mit hogyan kell. Mindennek az alapja a tüzelő minősége. A fa alapú tüzelőanyagoknak több fajtája van, ezen kívül a fa fajtája és nedvességtartalma is fontos szempont.
Nagy nyomáson préselt fűrészipari melléktermékből, fűrészporból és aprólékból, forgácsból álló tüzelő, kötőanyaga növényi olaj. A darabok jellemzően 6 mm átmérőjűek és 2-5 cm hosszúak, ami lehetővé teszi az adagolás automatizálását. A pellet fűtőértéke magas: 1 kg pelletből kb. 5 kWh energia szabadul fel, ez nagyjából 0,5 m³ földgáz kiváltására elég. 15 vagy 1000 kg-os zsákokban értékesítik, de ömlesztett formában is elérhető. Fapellet tüzelésére bármilyen berendezés alkalmas, a lágyszárú mezőgazdasági melléktermékekből készített pellet esetén azonban kérjük ki a berendezés gyártójának véleményét.
Környezetbarát, természetes alapanyagból: pl. faforgács, faapríték, erdőgazdasági melléktermék, fűrészpor), magas nyomáson, préseléssel készült tüzelőanyag. Kötőanyagot egyáltalán nem tartalmaz. Mérete 5 cm-nél kezdődik. Nem ég, mint a tűzifa, hanem izzik. Nedvességtartalma nagyon alacsony, ezért fűtőértéke magasabb, mint a fának (a fabrikett fűtőértéke ~ 5 kWh/kg). Kandallóban, cserépkályhában is használható, mivel nem kormol. Alkalmazható faelgázosító vagy vegyestüzelésű berendezésben egyaránt.
Kivágott fatörzsből, ágakból, a fafeldolgozás során keletkező hulladékból készül, speciális aprítógéppel. Nagyobb teljesítményű, ipari méretű tüzelőberendezésekben használják, legfontosabb előnye, hogy alkalmazásával automatizálható a tüzelés. Minősége és használhatósága függ a nedvességtartalomtól, az aprított fa fajtájától, az aprítás típusától, de leginkább a méretbeli homogenitástól. A kisebb, legfeljebb néhány tíz kW-os kazánok homogén aprítékot igényelnek, a nagyobb, összetettebb berendezések viszont alkalmasak lehetnek a kevésbé egyenletes méretű faapríték eltüzelésére is.
Magyarországon a keményebb fafajták – bükk, tölgy, akác, gyertyán – felhasználása a népszerűbb, de más országokban a puhafával, így például a fenyővel történő tüzelés is általánosan elterjedt. A fafaj megválasztásánál fontosabb, hogy friss vágású, nedves fával nem lehet tüzelni. A fát használat előtt legalább 1-2 évig fedett, jól szellőző helyen szárítani kell. Megfelelő tárolással az 50%-os nedvességtartalom 15-20% körüli értékre csökken. A hasábtüzelés ideális családi házakhoz, kb. 40 kW teljesítményig.
A gazdaságos és hatékony tüzelés a megfelelő minőségű tűzifa kiválasztásán múlik. Kizárólag fával való fűtéshez a keményfák ajánlottak. Leggyakoribb fajtái: csertölgy, tölgy, gyertyán, bükk, kőris, akác. Ezek nagyobb sűrűségűek, mint a puhafa fajták, egységnyi térfogatban nagyobb mennyiségű a tiszta faanyag. A keményfák egységnyi térfogatra vetített fűtőértéke magasabb, tovább égnek, viszont nehezebben száradnak ki. A begyújtáshoz a puhafák – így a fenyők, fűz, nyár – jobban használhatóak.
A frissen vágott fa nedvességtartalma 50% körüli. Ha így használjuk fel, az energia jelentős része odavész: az alacsony égési hőfok miatt a fából felszabaduló gázok nem égnek el, hanem füst, korom és vizes kátrány keletkezik hő helyett. Ha sok kátrány rakódik le, elzárja a füst útját és halálos szén-monoxid mérgezést okozhat. Néhány év alatt a falazott kéményt is szétmarja, mely akár össze is dőlhet. Ha a lerakódott kátrány begyullad, kéménytűz keletkezik, ami nem csak a kémény állagát érinti negatívan, de rossz esetben akár az egész épületre is átterjedhet. Fűtéshez csak légszáraz tűzifa használata ajánlott, amelynek nedvességtartalma 20% vagy az alatti. Bár hazánkban nagyon elterjedt tűzifa az akác, fontos tudni, hogy keményfák között gyengébb fűtőértékű.
Csakis megbízható eladótól vegyünk tüzelőt (rendelkezik telephellyel, képes a fát szakszerűen tárolni és feldolgozni, ad számlát), ilyenek leginkább az erdészetek, némely esetben a tüzépek, ahol már feldolgozott, előkészített formában vásárolható meg a tüzelőanyag. Lehetőleg térfogatra vásároljunk, így akkor sem ér anyagi veszteség, ha a fának még száradnia kell, legfeljebb később tüzeljük el. A „konyhakész” fa alapvetően többe kerül, de az már nem igényel további feldolgozást. Ömlesztett fát ne vegyünk, mert lehetetlen megmérni, valójában mennyit kapunk. A kalodázott fa ennél csak egy fokkal jobb. Ezeknél mérjük le a kaloda belső oldalait, és figyeljünk rá, hogy ne legyenek nagy üres helyek a hasábok között.
A leggyakrabban használt mértékegységek tűzifánál: mázsa (jele: q), kilogramm (kg), köbméter (m³), erdei köbméter. A következő mértékegységek a leggyakoribbak:
• 1 mázsa = 100 kg;
• 1 köbméter = 1000 liter, 1*1*1 m-es testnek felel meg;
• 1 normál köbméter = 0,6 erdészeti köbméter;
• 1 erdei köbméter = 1700 liter, 1*1*1,7 m;
• 1 erdei köbméter = 1,7 normál köbméter
• 1 erdei köbméter = 1000 kg friss keményfa
• 1 erdei köbméter = 800 kg száraz keményfa
Soha ne fűtsünk szeméttel! Csak a papírhulladék és a fa égethető el otthon a kályhában. A szeméttel fűtés 300 000 forintig terjedő bírsággal sújtható, bűncselekménynek is minősülhet. Egyetlen hulladékkal tüzelő, hulladékot égető háztartás több kilométeres körzetben szennyezi a levegőt. Jó, ha tudjuk, hogy a hulladékégetés a kéményt is gyorsan tönkreteszi. A PVC-tartalmú csomagolóanyag (pl. italospalackok) égetése a szupermérgek kategóriájába tartozó dioxinok keletkezésével ár, amelyek rákkeltő hatásúak. Fontos tudni, hogy ezek a füstgázok a lakótérbe kerülve az ott lakókat is közvetlenül mérgezik! Ha a környezetedben egy, vagy több háztartás is mérgezi a levegőt, azt a járási hivatalnál jelezheted egy írásbeli beadvánnyal.
Hasznosnak találod ezt az oldalt? Oszd meg másokkal is!
További témák:
Nem csak az számít, hogy mennyi fát égetünk el és milyen hatékonyan. Az is nagyon fontos, hogy az így kinyert hőt ne hagyjuk elszökni. Otthonunk falai, ajtói és ablakai sok hőt ki tudnak engedni, ha nincsenek megfelelően szigetelve. Érdemes tehát erre is odafigyelni, mert sok pénzt spórolhatunk rajta.
Ha fával akarunk fűteni, fel kell készülnünk arra is, hogy a tüzelőanyagunk néha előkészítést, megmunkálást igényel. Az ehhez szükséges alapvető eszközöket, mint a fejszét és a fűrészt pedig meg kell tanulnunk ügyesen és hatékonyan használni. Fő a biztonság és persze a kályhánkhoz való tüzelő előállítása.
Ha az ember fatüzelésre gondol, akkor többnyire egy kályha vagy kandalló jut eszébe. A hagyományos vas- vagy cserépkályhákon kívül azonban rengeteg más fával működő fűtőberendezés áll rendelkezésünkre. És a már ismerősnek tűnő kályhákról is sok mindent tanulhatunk még.
Ha van egy jó kályhánk, és van hozzá megfelelő minőségű, méretre vágott tűzifánk, akkor nincs más hátra, be kell gyújtani. Többféle módszer létezik a begyújtásra, itt most egy univerzálisan működőt mutatunk be. Ha jól csináljuk, hamarosan élvezhetjük a meleget, és a legtöbb hőt hozhatjuk ki a fából.