Minden anya jogosult az anyasági támogatásra a szülést követően. Egy korábbi változtatás lehetővé tette, hogy az az édesanya is megkapja, aki magyar állampolgárságú babáját külföldön hozta világra. Mutatjuk, mit kell tudni a feltételekről és hogyan igényelhető anyasági támogatás 2023-ban.

Az anyasági támogatás egy gyermekenként járó egyszeri, egyösszegű családi ellátás, amit a baba születése után legkésőbb 6 hónappal igényelhet az édesanya.

Anyasági támogatás 2023: ezek a feltételek

  • A vér szerinti anya akkor kaphatja meg, ha a várandóssága alatt legalább négyszer részt vett terhesgondozáson, koraszülés esetén legalább egyszer.
  • A támogatásra jogosult az örökbefogadó szülő és a gyám is. Ehhez a baba születését követő fél évben kell jogerősen engedélyezni az örökbefogadást, illetve a gondozást.
  • Külföldön élő, külföldön született, magyar állampolgárságú baba édesanyjának vagy gyámjának is jár az ellátás. Külhoni magyarként is igényelhető, amennyiben az anyának van magyar igazolványa.

Ha a szülők a baba születése előtt nyilatkoztak a gyermek örökbeadásáról, vagy ha a baba a szülés után a gyámhatóság határozata szerint kikerül a családból és gondozásba veszik, nem jár anyasági támogatás.

Mekkora az összege?

Az anyasági támogatás – gyermekenkénti – összege azonos a gyermek születésének időpontjában hatályos szociális vetítési alap összegének 225%-ával, ez 2023-ban 64.125 forint. Ikergyermekek esetén a szociális vetetési alap 300%-a jár, ami 85.500 forint.

Hogyan kell igényelni az anyasági támogatást 2023-ban?

Ha Magyarországon született a baba, ezt a nyomtatványt kell kitölteni: „Kérelem anyasági támogatás megállapítására”. A formanyomtatványban az is szerepel, hogy milyen egyéb iratokat kell benyújtani (pl. a szülésznő vagy védőnő által kiadott igazolás is szükséges a várandósgonodozáson való részvételről).

  • Ha személyesen adná be a kérelmet az édesanya, azt a lakóhely szerint illetékes kormányhivatal családtámogatási osztályán, valamint a kormányablakban teheti meg.
  • Ha postán, a kérelmet az illetékes kormányhivatal címzetti megnevezésével adhatja fel: a 1919 Budapest címen.
  • E-ügyintézésre az eÜgyfél portálon van lehetőség.

Külföldön született és élő gyermek esetén ezt a nyomtatványt kell kitölteni: Kérelem anyasági támogatás megállapítására külföldön született és külföldön élő magyar nem magyar állampolgárságú Magyar igazolvánnyal rendelkező gyermek esetén”.

  • Külföldön élők személyesen a konzuli feladatot ellátó hivatásos magyar külképviseleteken járhatnak el.
  • Ha postán adják fel, akkor erre a címre küldhető a kérelem: Magyar Államkincstár Családtámogatási és Egészségbiztosítási Főosztály (1081 Budapest Fiumei út 19/a).
  • És ami a legegyszerűbb: az eÜgyfél portálon keresztül az online ügyintézés.

Mikor érkezik az anyasági támogatás?

A kérelmet lakóhely szerinti járási hivatal bírálja el, viszont, ha az édesanya munkahelye családtámogatási kifizetőhely, akkor ott döntenek róla. Külhoni anya esetén a Magyar Államkincstár Családtámogatási és Egészségbiztosítási Főosztálya az elbíráló.

Ha nincs szükség hiánypótlásra, akkor az igénylés beérkezés után 8 napon belül megállapítják a jogosultságot. A támogatást soron kívül utalják, nincs konkrét dátumhoz kötve, mint pl. a családi pótlék. További részletek a MÁK oldalán.

Milyen egyéb ellátásokra számíthat egy anya?

Aki biztosítási jogviszonnyal rendelkezik, az csecsemőgondozási díjat vehet igénybe. Ennek feltétele, hogy a szülést megelőzően legalább 2 éven belül 365 nap biztosítási idővel rendelkezzen és a biztosítás tartalma alatt vagy annak megszűnését követő 42 napon belül szül. A csecsemőgondozási díj lejártát követően kérhető gyermekgondozási díj a gyermek 2 éves koráig.

Aki nem teljesíti a csecsemőgondozási díjhoz vagy gyermekgondozási díjhoz szükséges feltételeket, az a szülés napjától gyermekgondozást segítő ellátást vehet igénybe.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos autó hátrányai: 7 dolog, amit tudnod kell vásárlás előtt

Érdemes lenne a hagyományos autót elektromosra cserélni? Sok előnye is van, amit már megírtunk egy másik cikkben, most viszont nézzük meg, hogy mik az...

Kedvezmény a családoknak: ingyenes múzeumi napok 2024

A múzeum eleve egy költséges program, főként, ha még a családot is vinnénk. Jó, ha tudjuk, hogy nem csak a nemzeti ünnepeken látogathatjuk ingyen...

Megéri még a Tesco bevásárlás a neten? Utánanéztünk

A Tesco online szolgáltatása azt ígéri, hogy több ezer termék közül állíthatjuk össze a bevásárlásunkat, amelyet a nekünk leginkább megfelelő időpontban szállítanak ki, de...