A családtámogatási ellátásokat a hónap első napjaiban folyósítják, legkésőbb 10-éig meg kell érkezniük. Sokan szeretnék tudni, hogy igénylés után mikor utalják a csedet, a gyest és a gyedet, illetve, hogy mennyi idő alatt bírálják el a kérelmeket. Válaszolunk.

A csed, avagy csecsemőgondozási díj

A csecsemőgondozási díj kifejezetten a szülési szabadságon lévő anyák támogatását szolgáló, TB-jogviszonyhoz kötött juttatás, melynek összegét az anya keresete befolyásolja. Összesen 168 napra vehető igénybe, legkorábban a szülést megelőző 28. naptól, legkésőbb a legkésőbb a gyermek születésének napjától lehet kérni.

A folyósítás feltétele, hogy az édesanya a szülés előtti 2 évben legalább 365 napnyi társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezzen. A csed összege az anya bruttó bérének 100%-a.

A gyermekgondázást segítő ellátás (gyes)

A gyes olyan szociális ellátás, ami minden igénylőnek egyformán jár, független a bértől, tb-jogviszonytól. Többnyire az anya igényli, de jogosult lehet rá az örökbefogadó szülő, nevelőszülő és nagyszülő is. Az igénylő a gyermek féléves koráig, a gyes mellett folyósítható csed alatt nem dolgozhat, azonban az azt követő gyed (gyermekgondozási díj) alatt már korlátlanul végezhet munkát.

A gyes összege bruttó 28 500 Ft/hó (nettó 25 650 forint) gyermekenként. Az ellátás a születésétől kezdve jár a gyerek 3 éves koráig, ikergyermekeknél a tankötelessé válásukig. Tartósan beteg vagy fogyatékos gyerek születése esetén a gyerek 10 éves koráig folyósítják.

Röviden a gyedről (gyermekgondozási díj)

A gyed egy társadalombiztosítási jogviszonyhoz kötött családtámogatási ellátás. Kérhető az anya vagy az apa fizetésére, illetve a gyed extra óta hallgatók, nagyszülők is igényelhetik. Alapfeltétel, hogy az igénylő az elmúlt 2 év során legalább 365 napnyi – nem feltétlenül megszakítás nélküli – tb-jogviszonnyal rendelkezzen.  A  gyed legkorábban a csecsemőgondozási díj, illetőleg az annak megfelelő időtartam (168 nap) lejártát követő naptól a gyermek 2. életévének betöltéséig jár (ikergyermekeknél a 3. évükig).

A gyermekgondozási díj felső határa 2023-ban havi bruttó 324 800 forint. (A gyed a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának 70%-a, de a maximálisan megállapítható összeg havonta legfeljebb a mindenkori minimálbér – 2023-ban  232 000 forint –  kétszeresének 70%-a lehet.)

Igénylés után mikor utalják a csedet, a gyest és a gyedet?

Az ügyintézési határidő az igénylés megérkezését követő naptól számított 8 nap, ha az adatokat helyesen adtuk meg, és minden szükséges dokumentumot csatoltunk. Egyéb esetben (pl. ha hiánypótlási eljárást kell lefolytatni) legfeljebb 60 nap.

A csed és gyed iránti kérelmet a társadalombiztosítási kifizetőhellyel rendelkező munkáltató esetében a kifizetőhely, egyébként a foglalkoztató székhelye szerint illetékes egészségbiztosító bírálja el. Ha nincs munkáltatói kifizetőhely, a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága folyósítja az ellátásokat.

A Magyar Államkincstár által indított utalások után az összegeknek a hónap 5. napjáig meg kell érkezniük a számlákra, még akkor is, ha ünnepnapok vagy munkaszüneti napok miatt csúszik a kifizetés időpontja. Ha az ellátásokat postai kézbesítéssel kértük, legkésőbb 10-éig kell kézhez kapnunk. A társadalombiztosítási kifizetőhelyet fenntartó foglalkoztatónak legkésőbb a bérfizetési napig kell utalnia.

Mit tegyél, ha nem utalják 10-éig?

Csúszások sajnos előfordulhatnak. A Magyar Államkincstár az ellátásokkal kapcsolatos ügyekben csak általános jellegű tájékoztatást adhat. Célszerű helyettük az illetékes kormányhivatalhoz, egészségbiztosítási pénzbeli ellátások kapcsán a foglalkoztató kifizetőhelyéhez fordulni.

Visszamenőleg is igényelhető az emelt összegű családi pótlék. Hogyan?

Kapcsolódó

Legfrissebb

Csak Magyarországon csökkent az újautó-eladások aránya az EU-ban – de miért?

Magyarországon az autók átlagéletkora egyre magasabb. Már közel 16 éves egy átlagos magyar autó. Ez pedig nem is fog csökkenni, ugyanis a magyarországi újautó-piac...

Töredékáron juthatunk gyógyászati segédeszközhöz: csak igényelni kell, egyéb támogatás is járhat

Jó, ha tudjuk: széles azon gyógyászati segédeszközök köre, amelyeket orvosi vény ellenében töredékáron vásárolhatunk meg. Lehet, hogy eddig nem tudtuk, hogy az egyébként gyógyászati...

Mikor ültethető ki a muskátli? Virágba borul, ha megfogadod a profi kertész 5 tippjét

A sokak által kedvelt virág tavasztól őszig szokott virágozni élénk színeiben, ráadásul folyamatosan. Nem csoda, hogy az ablakpárkányokban és a teraszokon az egyik leggyakrabban...