A kivándorlás Magyarországról 2023-ban eddig nem látott mértéket öltött: 33 700-an távoztak, aminél többen 2010 óta egyszer sem hagyták el az országot – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adatsorából. A KSH belügyminisztériumi lakcím- és a NEAK taj-nyilvántartási alapján összesítette a kivándorlók számát, és a fontosabb kivándorlási célországok listáját is közzétették.

A több, mint 33 700-as szám példátlan. Az elmúlt évek statisztikái alapján 2021-ben hosszú idő után először fordult elő, hogy többen tértek haza, mint amennyien elmentek. A folyamat 2022-ben visszafordult: 21 900 hazatérőre esett 26 500 kivándorló. 2023-ban ennél is többet dobbantottak.

Kivándorlás Magyarországról 2023-ban: egy városnyi ember költözött külföldre

A 33 700 csak előzetes adat, ezért van százasra kerekítve. Még így sok: annyi, mintha Mosonmagyaróvár teljes népessége elhagyta volna az országot. A 2010 óta összesen 324 179 magyar vándorolt ki külföldre, ami több, mint Debrecen és Nyíregyháza lakosainak száma összesen.

Forrás: KSH

Az adatsorból az látszik, hogy kivándorlás 2010-től az évtized közepéig előbb meredeken, majd lassuló tempóban ívelt felfelé. 2015-től csökkent a kivándorlók száma, a legkevesebben 2020-ban hagyták el ország, bár ennek oka valószínűleg a koronavírus-járvány és a brexit lehetett.

Az elmúlt négy évben ismét meglódultak a külföldre költöző magyarok: 2020-hoz képest tavalyra 74 százalékkal nőtt az országot elhagyók száma. A legnépszerűbb ország 2019 óta Ausztria, tavaly már többen költöztek oda, mint ahányan tíz évvel korábban összesen elhagyták az országot.

A kivándorlók és a visszavándorlók egyenlege 2010 óta mínusz 105 119 – ez még változhat, hiszen a 2023-as adatok még csak előzetesek –, vagyis ennyivel többen hagyták el az országot, mint ahányan visszaköltöztek. Ez nagyjából Kecskemét lélekszámával egyenlő – mutat rá a 444.

Fogyunk, csak fogyunk

Az Európai Unió huszonhét országában az ötödik legnagyobb természetes fogyást Magyarországon rögzítették – derült ki a KSH kiadványából. A természetes fogyás nagyjából 42 ezer volt 2023-ban, magasabb is a 33 700 fős kivándorlásnál. A kettő együtt összesen mintegy 75 ezres népességcsökkenést jelent. Ezt mérsékli a visszavándorlás, tavaly nagyjából 22 ezren tértek haza.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Megbízható utazási irodát keresel? Rémálom lehet a nyaralás, ha ezt az 5 dolgot nem tisztázod előre

Sok ember – főleg a családosok – számára felszabadító lehet, ha a nyaralást nem saját időnk és energiánk kárára szervezzük meg, hanem megbízunk ezzel...

A HBO Maxból Max lett: hogyan befolyásolja az előfizetői díjakat?

Május 21-től az HBO Maxból Max lett. Akik előfizettek a streamingszolgáltatásra, azok az elmúlt pár napban tapasztalhattak apróbb hibákat, és ha megnézzük a Max...

Mi az adóstárs és a kezes közötti különbség? Kétszer is gondold meg, mit vállalsz

Ha kölcsönt felvevő ismerősük, rokonunk felkér minket, hogy segítsük ki őket és legyünk az adóstársuk vagy kezesük, jól fontoljuk meg, mit lépünk. Az adóstárs...