A mézeskalácssütés minden évben az ünnepi készülődés elengedhetetlen része. Sokan döntenek úgy, hogy a bejglit inkább megveszik, amivel nincs is semmi gond, ennyivel is kevesebb a teendő. A mézeskalács már más tészta, sokkal jobb érzés otthon sütni és kidíszíteni, mint megvenni valahol. Még jobb, ha a fűszerkeveréket is mi magunk készítjük hozzá, hiszen a mézeskalács a tökéletes fűszerezéstől lesz igazán finom. Hogyan készül a mézeskalács fűszer házilag? Segítünk!
Nyugodtan készítsünk egyből több adagot. Kreatív és hasznos ajándék a házi mézeskalács fűszerkeverék, hiszen egyébként sokféle sütemény ízesíthető vele, nagyon jól illik bármilyen almás sütihez.
Mi a titka a mézeskalács díszítésnek, hogy egyszerre menjen könnyen és gyönyörű végeredményt kapjunk? Mutatjuk.
Mézeskalács fűszer házilag
Hozzávalók:
- 1 mokkáskanál őrölt kardamom
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- ½ mokkáskanál őrölt csillagánizs
- ½ mokkáskanál őrölt szegfűbors
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
A fűszerkeverék elkészítéséhez nincs is másra szükség, mint egy jól záródó, lehetőleg csatos üvegre. Ha ajándékba szeretnénk adni, válasszunk egy szép üveget, amit akár ki is díszíthetünk. A fűszereket jól keverjük össze, tegyük az üvegbe és sötét helyen tároljuk.
A tökéletes cukormáz a mézeskalács díszítéshez
A tökéletes díszítés, ami nem folyik szét és napok múlva is gyönyörűen mutat a mézeskalácsokon.
Hozzávalók:
- 1 tojásfehérje
- 25 dkg porcukor
- 1-2 csapott evőkanál étkezési keményítő
- csipet só
Először a tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd ezt követően adjuk hozzá az átszitált porcukrot, amelyet előzőleg összekevertünk a keményítővel és a sóval. Ezt a keveréket dolgozzuk össze, amíg el nem érünk egy sűrűbb állagot. Ebből egy fehér, alap cukormázat kapunk. Aszerint, hogy milyen díszítést tervezünk, tovább színezhetjük a mázat színes ételfestékkel. Ne aggódjunk, nem fog rontani a cukormáz állagán.
A díszítéshez kétféle mázra lesz szükségünk: terülőmázra és kontúrmázra. A terülőmáz hígabb, ez lesz az alap díszítés, a kontúrozáshoz pedig egy sűrűbb máz kell. A terülőmázat úgy tudjuk elkészíteni, hogy a kikevert cukormázat elfelezzük és két teáskanál vizet adunk az egyik feléhez. A másik fele lesz a kontúrmáz, aminek megmaradt a sűrű állaga.
A habot töltsük habzsákba – befoghatunk akár egy kisebb nejlonzacskót, aminek kivágtuk a csücskét – és már mehet is a díszítés.