Nagymama mézeskalács receptje: minden az elkészítésen múlik, ez a titka

A tökéletes mézeskalácsnak gyönyörű formája van, puha, pont jó a fűszerezése és sokáig megőrzi szép állagát. Ha ráleltünk a tökéletes receptre, jól tegyük el, mert általában több év kikísérletezni, hogy mitől nem lesz kőkemény a mézeskalács. A mézeskalács szuper ajándék, isteni kávé vagy tea mellé. Elkészítése szerves része az ünnepvárásnak, díszítése pedig nagyon jó program a gyerekekkel vagy barátokkal közösen. De hogyan lesz tökéletes a mézeskalács, olyan, mintha a nagymama mézeskalács receptje lenne? Nemcsak a recepten múlik, hanem a készítése közben is sok dologra oda kell figyelnünk.

Nagymama mézeskalács receptje: mutatjuk, hogy mire figyelj sütés közben

Hogyan készül a tökéletes mézeskalács?

Fontos a mézeskalács fűszerkeverék aránya. A mézeskalács esetében igen markáns fűszerekről beszélünk, amelyek rossz adagolással könnyen keserűvé vagy ehetetlenül fűszeressé tehetik a mézeskalácsot. Fontos, hogy betartsuk a receptben írt arányokat. Ha pedig mi magunk állítanánk össze a fűszerkeveréket, ezeket az arányokat mindenképpen tartsuk be: egy egység fahéj mellé maximum fél egységnyi szegfűszeget adjunk, gyömbérből és szerecsendióból pedig még kevesebbet. 

A tészta attól lesz tökéletes állagú, ha cukor és méz is kerül bele. Általában túl keményre sikerül a tészta és az elrontja az egészet. Plusz a jó tésztához cukor és méz is kell, ettől lesz eltartható, az állaga pedig se nem túl tömény, se nem túl lágy.

A tészta pihentetése is nagyon fontos. A mézeskalács tésztának legalább 8-10 órát kell pihennie, folpackba csomagolva, hogy még véletlenül se érje levegő. A legjobb, ha a hűtőben pihentetjük, de ha oda nem fér, akkor hideg helyre, kamrába vagy az előtérbe tegyük.

A mézeskalács tökéletes formája: A mézeskalács tésztának a legideálisabb, ha 4-5 milliméter vastagságúra nyújtjuk ki. Ha ennél vékonyabb lesz, könnyen megég és keménnyé válik. 

A tészta nyújtásának iránya. Ha nem tudtuk volna, az az ideális, ha a tésztát a sodrófával csak egy irányba nyújtjuk, nem pedig ide-oda. Ha össze-vissza nyújtjuk a sodrófával a tésztát, annak az lesz az eredménye, hogy a sütőben sülés közben eldeformálódnak a mézeskalácsok. Az egyirányú nyújtás adja meg azt a textúrát, amitől szépen formázható lesz a tészta és egyben is marad.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Nyári szélvédőmosó házilag: a kamionosok filléres receptje

Ez a házi készítésű nyári szélvédőmosó minden szennyeződést leold és foltmenetesen szárad.

Túl puha, plöttyedt, egyenetlen? Így készíts tökéletes roppanós kovászos uborkát!

Tökéletes alapanyag nélkül sosincs jó eredmény a konyhában: ez fokozottan igaz a fermentált, erjesztett ételekre.

Megszűnt a terhességi-gyermekágyi segély – mit igényelhetsz helyette? Ezt kell tudni a tgyásról 2025-ben

Sokak számára ismerős lehet, azonban ez az ellátás már 2015-ben megszűnt.

KKV-sok, figyelem! Milliókat kaphatsz és vissza sem kell fizetned – ezt kell tudni a Demján Sándor Programról

A hazai kis- és középvállalkozások számára idén minden eddiginél nagyobb lehetőségek nyílnak meg. Mint már korábban megírtuk a Demján Sándor Program kkv-knak kedvez - az új hír pedig az, hogy keretösszegét a kormány jelentősen megemelte.

Üveget vinnél a Sparba? Nem minden flakonra jár pénz – itt a lista

A spar üvegvisszaváltás szabályai 2025-ben: részletes útmutató a visszaváltható flakonokról, betétdíjakról, adományozásról és kézi visszaváltásról.

5 centis lyukak, túrások a kertben? 6 jel, hogy patkány fészkel a földben

Ha ilyet látsz, ne csak a vakondra gyanakodj. Simán lehet, hogy patkánylyukat találtál.