Az időjárás eddig nem indokolta, hogy teljesen feltekerjük a fűtést, de ami késik, lassan jön: lesz még itt hideg. Ha nem akarunk utólag (rá)fázni, akkor most van itt az ideje ellenőrizni, hogy megfelelő-e otthonunk szigetelése. Létezik olcsó szigetelés házilag? A komolyabb munkákhoz nyilván szakembert kell hívni, de ha erre nincs lehetőségünk, muszáj valamilyen fapados megoldást találni. Mutatunk 5 pénztárcakímélő módszert.

Ha nem megfelelő egy ház vagy egy lakás szigetelése, akkor igazából az utcát fűtjük. Rengeteget spórolhatunk, ha nem engedjük elveszni a megtermelt, megvásárolt hőt – tulajdonképpen ez a legjobb rezsicsökkentés.

Hogyan tartsuk bent a meleget? Ennek egyik alapja a homlokzat és lábazat hőszigetelése, ezt mindenképpen bízzuk a szakikra. A padló és a födém szigetelését ugyan elkészíthetjük házilag is, de hosszú távon magunknak teszünk szívességet, ha hozzáértőket fogadunk fel otthoni kókányolás helyett. Ne felejtsük, utólag helyrehozni az elrontott munkát általában sokkal többe kerül! A rosszul szigetelt falak mellett a legtöbb hő az ablakokon keresztül távozik a lakásból, ezért egy épület hőszigetelésének egyik legfontosabb része a nyílászárók javítása/cseréje.

Mit tehetünk, ha minderre se pénzünk, se időnk?

Olcsó szigetelés házilag, avagy így spórolj a fűtéssel

Mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük a fűtésszámlát. A következő szigetelési lehetőségekhez nem kell embert fogadni és relatíve kevés ráfordítást igényelnek:

Házilagos megoldások az ablakok szigetelésére

Első körben azt kell megtalálni, hogy hol van probléma. Ezt a legegyszerűbben egy öngyújtó segítségével deríthetjük ki: menjünk végig az ablakkeret szegélye mellett és figyeljük, hol kezd a láng mozogni. Ahol megmozdul, ott nagy valószínűleg szökik a levegő.

Ablakszigetelés házilag: A gumitömítés és habszalag olcsó szigetelőanyag, ezekkel könnyen orvosolhatjuk a problémát. Nagy előnyük, hogy az ablak méretétől függetlenül könnyen használhatóak. Akármelyik mellett is döntünk, előbb mérjük le az ablak hosszát, széleségét és hogy mekkora rést akarunk betapasztani. A habszalag öntapadó, gyorsan felhelyezhető az ablakokra, és akár utólag is méretre lehet szabni. Kb. 2-3 évet bír ki. A gumitömítés élettartama ennél jóval hosszabb, 7-8 év is lehet.

Ablakszigetelő fólia: Viszonylag olcsó megoldás, ha nincs pénzünk komolyabb felújításra. Ez egy öntapadó lap, amit bárki képes felragasztani. A hőszigetelő fólia alapvetően egy plusz réteget ad, mint egy függöny vagy redőny, viszont teljesen áttetsző. Mellette szól még, hogy egész évben hasznát vesszük: nyáron hűvösebben, télen pedig melegebben tartja a lakást.

Olcsó szigetelés házilag a falakra

Hőszigetelő tapéta: Szintén egy plusz réteg, ami azonnali megoldást nyújt. Maga az alátét tapéta magját a polietilén vagy sztirol anyag adja, amelyet vastag kartonpapírral kasíroznak, így felragasztása jóval egyszerűbb. A hőszigetelő fóliához hasonlóan télen a meleg levegőt, nyáron a hideget tartja meg jobban.

Hőtükör fólia a fűtőtestekhez: A hőtükör fólia a sugárzó hő megtartását, visszavezetését szolgálja, nem engedi át a párát. Az infrafűtéshez hasonlóan működik, tulajdonképpen a helyiségek hőtartó képességét fokozhatjuk vele. Segítségével akár 15-20%-kal is csökkenthetjük a fűtéshez kapcsolódó rezsiköltségeket. Leggyakrabban a radiátor mögé helyezik fel, hogy a radiátorból a fal irányába leadott hő ne vesszen el.

Padlásszigetelés egyszerűen

A beépítetlen, nem megfelelően vagy egyáltalán nem szigetelt padlás nagyon le tud hűlni. A legegyszerűbb, általunk is kivitelezhető megoldás, ha a hungarocell lapokat vagy vastag szőnyeget teszünk le, hogy a plafonon keresztül kevesebb meleg szivárogjon el. A szőnyegeknek természetesen nemcsak a padláson, de lent is hasznát vehetjük: padlóra fektet vagy a falra függesztve is óvják az otthon melegét.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Kinek jár ingyenes országbérlet? Tízezrek lehetnek jogosultak rá

2023. május 1-jétől vásárolható meg az új vármegye- és országbérlet. A bérletek a korábbiaknál is egyszerűbb megoldást kínálnak, hiszen a napi ingázáshoz és a...

Csillogó, hófehér házi készítésű karácsonyfadíszek fillérekből

Az alábbi karácsonyfadíszek azért csodálatosak, mert tényleg hófehérek lesznek, a száradási időt leszámítva egy óra sem kell az elkészítésükhöz és kisgyerekekkel együtt is nyugodtan...

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Itt a pontos dátum

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Az utalás a szokásosnál egy héttel korábban jön, a postai kézbesítés a nyugdíjkifizetési naptár szerint történik. Az mindenképpen jó...