Elbúcsúztattuk a 2022-t, de a drágulás és a megemelt rezsiárak sajnos maradtak a nyakunkon. Üres pénztárcával zártad az óévet? Tégy magadnak egy szívességet, fogadd meg alábbi tanácsokat!

A spórolásra vonatkozó újévi fogadalmak rövid életűek, általában olyan apró dolgok tesznek be nekik, mint egy szelet csoki vagy egy doboz üdítő. Január első heteiben kényszeresen mondasz nemet minden semmiségre, merthogy felesleges, nem kell, aztán úgy a hetedik, nyolcadik alkalommal tele lesz a bakancs. Az „ebben az évben spórolni fogok” típusú fogadkozások helyett válaszd a tudatosságot. Hogy az hol kezdődik?

1. Vezess nyilvántartást a kiadásaidról!

Akár applikációt használsz, akár Excelt, a kulcs a rendszeresség: érdemes naponta bevezetni a költéseket, különben könnyen elmarad egy-egy tétel.

A kiadásokat célszerű elkülöníteni. Fix kiadás minden, amit a hónapban biztosan ki kell fizetned, így a lakbér, rezsi, hitel, telefonszámla, internet stb., de idetartozik pl. a streaming szolgáltatás is. Minden további, aminek előre nem tudod a pontos összegét, az az eseti kiadáshoz kerül.

Kategorizáld a költéseket! Élelmiszer, szórakozás, ruházat, utazás, ezek a főbb kategóriák, de bármi más is lehet, amire nagyobb összeget áldozol (pl. a kisállatok). Ha tételesen és lelkiismeretesen listázod, egy-két hónap után kiderül, hol foghatsz meg némi pénzt a kiadások visszavágásával.

A költések mellett fontos tisztában lenni a bevételekkel. Akár vállalkozó vagy, akár fix munkabérből élsz, fontos, hogy azzal a pénzzel kalkulálj, ami már tényleg bejött a számládra.

2. Készíts bevásárlólistát!

A pénzügyi tudatossághoz vezető út újabb fontos mérföldköve. Persze nem elég a listát megírni, ragaszkodni is kell hozzá, ez már egy következő állomás. Itt jegyezzük meg, azzal spórolsz a legtöbbet, amit nem veszel meg. Néhány tipp:

És egy kis extra segítség:

3. Tegyél félre!

Kevésből és nincsből nem igazán lehet, de ha stabilan állsz az anyagiak terén, akkor 2023-ban mindenképpen próbálj meg némi vésztartalékot gyűjteni. A többség ott követi el a hibát, hogy nem hónap elején tesz félre egy bizonyos összeget, hanem csak a végén, amennyi megmarad. Csakhogy sok esetben nem marad.

Mi a teendő? Ha sikerül a fizetésed 10%-át megtakarítani minden hónapban, azzal év végére több mint egy teljes havi béred lesz pluszban. Ennél többet is lehet, ki-ki lehetőségeihez képest mérlegeljen.

4. Tűzz ki egy célt!

Ahogy fentebb írtuk, hogy a „mostantól spórolok!” felkiáltással nehéz spórolni, leginkább azért, mert ebben semmi konkrétum nincs. Mire szeretnél kevesebbet költeni? Dohányárura, energiaitalra, szórakozásra? Kezd el vezetni a kiadásokat, és ha már tisztában vagy azzal, hol folyik el a legtöbb pénz, korrigálj!

Önmagában a megtakarítás is nagyszerű cél, de azt is meghatározhatod, mi legyen a megmaradt pénzzel: elvégzel egy tanfolyamot, befizetsz egy nyaralást vagy decemberben ebből veszed a karácsonyi ajándékot.

5. Ha elhatároztad, tarts ki mellette!

Mit érnek az újévi fogadalmak, ha csak fogadalmak maradnak? Ez az év sem lesz könnyebb, mint a tavalyi, ezért is kell sokkal megfontoltabbnak lennünk a pénzügyek terén. Változtatni szeretnél? Kétszer is gondold meg, mire adsz ki pénzt, érdemes-e hozzányúlnod a megtakarításodhoz, tényleg szükséges-e hitelt felvenned!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mennyibe kerül a fővárosi piacokon a minőségi húsvéti sonka? Megnéztük helyetted

A sonka ugyanúgy hozzátartozik a húsvéthoz, mint a tojás, a kalács, na, meg persze a vendégváró finomságok. Aki még nem szánta rá magát a...

Mikor jön a családi pótlék áprilisban? Megérkezik az utalás húsvétkor?

A Magyar Államkincstár a családi pótlékot 2024-ben is a hónap első munkanapjain utalja. Idén április 1-jére esik húsvéthétfő, ami munkaszüneti nap, így egészen biztos,...

Franciasaláta, kaszinótojás, sonkatekercs: 1 óra alatt megvan mindhárom klasszikus

Mi az a három klasszikus étel, amit mindenki szeret, ráadásul gyorsan elkészül és egyetlen ünnepi asztalról vagy vendégségből sem hiányozhat? A tökéletes trió természetesen...