Sokszor nagy kérdés, hogy drágább terméket vegyünk vagy olcsóbbat. Sokszor esnek az emberek abba a hibába, hogy automatikusan a drágábbat veszik, mert azt gondolják, hogy az biztos jobb. Ez azonban nem mindig van így.

Megkönnyítheti a döntést, ha megnézzük például az élelmiszereknél a csomagoláson lévő információkat. Nem dőlünk be az üzletek reklámjainak. Vegyünk egy alapélelmiszert, a tejet. Több üzlet saját márkás termékét más csomagolásban úgy akarja eladni, hogy a dobozban lévő tej ugyanott készül, pontosan megegyezik a zsírtartalma, mégis jelentős különbség van az árában. Ezért fontos, hogy értelmezzük, mit is veszünk pontosan. Különösen akkor nagy nehézség eldönteni, ha szűkös a családi költségvetés. Azért mégis oda kell figyelnünk főleg az élelmiszerek összetételére, mert az egészségünk is drága.

A húskészítményeknél mindig nézzük meg a hústartalmat. Nyilvánvalóan minél magasabb, annál drágább. Ha pedig olcsóbb, akkor kézenfekvő, hogy rengeteg mesterséges anyagot tartalmaz, az pedig egészségtelen. Felszaporodnak a szervezetünkben a méreganyagok és megbetegedhetünk. Ha mindenképp takarékoskodnunk kell, inkább a rövid ideig használt dolgokon tegyük, az élelmiszereken soha, mert azzal az egészségünket veszélyeztetjük.

A műszaki cikkeknél is fennállhat hasonló helyzet, az olcsóbb valószínűleg hamarabb elromlik. Ha pedig nincs megfelelő szervízhálózat és alkatrészellátás, többe kerül megjavíttatni, mint újat venni. A háztartási gépekből viszont érdemesebb drágábbat, jobb minőségűt beszerezni. Ezeknek a készülékeknek kisebb az áramfelvétele, így energiát takaríthatunk meg. Ez esetben ne az ár legyen a döntő, hanem a minőség és nem utolsó sorban a garancia idő. A szállítási költségek is emelik az árat, jobb, ha minél közelebb gyártott hazai terméket veszünk.

Ha lehetőségünk van, akkor az élelmiszerekért pedig piacra megyünk. Nem szabad bedőlni a különböző akcióknak, amit a reklámok hirdetnek. A „vedd meg most- fizess később” hitelakcióknak sem. Az ilyen kampányok hátterében sokszor áremelés rejtőzik, még akkor is, ha például kamatmentes a hitel. Mindig számoljunk!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...

Szja-bevallás 2024: újabb tájékoztatást adott ki a NAV, erre jó lesz figyelni

Folyamatosan postázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a papíralapú szja-bevallási tervezeteket az igénylőknek a nyilvántartásában szereplő címekre. Jó tudni: az szja-bevallás 2024. május...