Sosem árt, ha van egy adag jóféle melegszendvicskrém a háznál: hétvégén tökéletes késői reggeli, hétköznap salátával tálalva gyors vacsora, de vendégváróként is megállja a helyét. Egyik nagy kedvencünk ez a cukkinis házi melegszendvicskrém – mutatjuk a receptet.
A nem friss, enyhén száraz kenyeret, kiflit vagy zsömlét többféleképpen is felhasználhatjuk, de ha már kopog a szemünk, akkor adja magát a dolog: legyen melegszendvics! A bolti krémek is tudnak finomak lenni, viszont vétek ilyesmit vásárolni, ha a kiskertben termesztünk zöldségeket. A kencéket, sós krémeket, szendvicskrémeket számtalan alapanyagból készíthetjük – például cukkiniből.
A recept maga pofonegyszerű, ami viszont macerás, az a sütés és a turmixolás. Lehetőleg ne kánikula idején álljunk neki.
Isteni házi melegszendvicskrém cukkiniből
Hozzávalók:
- 2,5 kg cukkini
- 3 db hagyma
- 1 fej fokhagyma
- 3 db paradicsom
- 3 db kápia paprika
- 1 púpos evőkanál só
- 0,5 evőkanálnyi bors
- 0,5 evőkanálnyi bazsalikom
- 0,5 evőkanálnyi oregánó
- 0,5 evőkanálnyi majoránna
- 1 dl olaj
Elkészítés
A hozzávalókat megmossuk, megtisztítjuk, felkockázzuk, és egy nagy tepsibe terítjük. Sózzuk, megszórjuk a fűszerekkel, majd az olajjal összeforgatjuk. A tepsit 200 fokos sütőbe tesszük. 2 órát sütjük.
A sütőből kivéve a zöldségeket forrón leturmixoljuk. (Száraz dunsztot fogunk használni, ezért fontos, hogy a zöldségek még melegen kerüljenek a gépbe és utána az üvegbe.) Ha a sütés után ezt rögtön nem tudjuk megcsinálni, akkor az is megoldás, hogy a turmixolás után forraljuk fel a krémet, és úgy tesszük el.
A forró krémet befőttesüvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk, majd 5-10 percre tetejükre fordítva, egy konyharuhával letakarva pihentetjük. Ha letelt az idő, akkor az üvegeket hűtőtáskába pakoljuk, ismét letakarjuk. Hagyjuk egy egész éjszakát a táskában, másnap mehetnek a kamrába – vagy az asztalra.
Kapcsolódó cikkünk: Nagymamám is így csinálta: a legspórolósabb padlizsánkrém