Puha, omlós, nosztalgikus: nagymama-féle tepertős pogácsa András-napra
A tepertős pogácsa az egyik legfinomabb magyar gasztronómiai különlegesség, az advent előtt és alatt is érdemes készíteni, de rá kell szánni az időt.
András napját ma már nemigazán szokás ünnepelni, de a népi ünnepkörben fontos szerepe volt. November 30-án volt az utolsó alkalom, hogy a csendes, adventi időszak előtt még egyet lehetett mulatni, ráadásul időjárásnak köszönhetően András napon indultak a disznóvágások is – eddigre ugyanis már kellően hideg volt ahhoz, hogy biztonságosan szétszedjenek egy disznót.
András napkor jósoltak is: a hajadonok ilyenkor próbálták megtudni, kit tartogat nekik a jövő, a gazdák pedig a következő időszak időjárását jósolták meg az András-napi meteorológiai jelenségekből.
A disznótorok András-napi kezdete azt is jelenti, hogy ehhez a naphoz több olyan recept is tartozik, amit ilyenkor szívesen készítettek, például az András-napi hájas sütemény vagy a töpörtyűs pogácsa hiszen mindkét recepthez olyan alapanyag kell, amit régen csak frissen, disznóvágás után tudtak beszerezni a háziasszonyok.
A tepertős pogácsa az egyik legfinomabb magyar gasztronómiai különlegesség, száz félét készítünk belőle, és ha lehet még valahogy tetézni a kulináris élvezeti szintjét, akkor azt a tészta hajtogatásával lehet elérni. A hajtogatás nem egy gyors műfaj, rá kell szánni, hogy egy egész délutánt vagy estét otthon töltünk vele – vagy félúton hűtőbe tesszük a tésztákat – de az advent közeledtével amúgy is a lassulás lenne a cél, úgyhogy ha valamikor, ilyenkor pláne megéri rászánni az időt.
A tepertős pogácsa tésztájához tetszőleges töpörtyűt – liba vagy sertés – használhatunk, és azt is variálhatjuk, hogy egészen kenhetőre vajszerűre krémesítjük, vagy darabosan hagyjuk, esetleg ötvözzük a kettőt. A kész pogikat kihűlés után érdemes légmentesen záródó dobozba tenni így sokáig frissek maradnak – bár a tapasztalat szerint jó, ha a másnapot megérik!
Tepertős pogácsa Babi mama módra

Hozzávalók
A tésztához
- 60 dkg finomliszt
- 10 dkg puha vaj
- 175 g tejföl
- 1 db tojás
- 1 tk só
- 1,5 dl tej
- 30 g élesztő
- 35 dkg tepertő (liba vagy sertés)
- bors
A kenéshez:
- 1 db tojás
Elkészítés
- A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzászórjuk a porcukrot, és felfuttatjuk.
- A töpörtyűt késes aprítóba tesszük, sózzuk borsozzuk ízlés szerint és tetszés szerint krémesre vagy darabosra daráljuk.
- A lisztet tálba szitáljuk, sózzuk, hozzáadjuk a tojást, a tejfölt, a felfuttatott élesztőt és puha vajat majd alaposan kidolgozzuk. Ha nagyon ragadna, adunk hozzá mégegy pici lisztet.
- Letakarjuk és fél órán átpihentetjük.
- Lisztezett felületen álló téglalap alakúra nyújtjuk, és megkenjük a töpörtyűkrémmel.
- Elképzeljük hogy a felső része az A oldal majd az óramutató járásával megegyező irányban jön a B a C és a D.
- Először a D oldalt hajtjuk be középre egyharmadáig, majd a B-t úgy, hogy fedje a D-t. Ezután az A oldalt hajtjuk középre, majd rá a C-t.
- Hűtőbe tesszük és egy órát pihentetjük.
- Kivesszük, kinyújtjuk, és ugyanezzel a módszerrel (D,B,A,C) meghajtogatjuk, majd ismét hűtőbe tesszük 1 órára.
- Ezt még egyszer megismételjük (minimum, de lehet még kétszer is).
- Utoljára 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk, éles késsel berácsozzuk a tetejét, majd kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 20 percetpihentetjük letakarva. Utána megkenjük a felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 30-35 percre – de ez sütőfüggő.
- Langyosan a legfinomabb!
Megjegyzések




