Go Back

Tepertős pogácsa Babi mama módra

Puha, omlós és nosztalgikus
Recept nyomtatása
Fogás nassolnivaló, pogácsa
Konyha magyar
Kulcsszavak pogácsa, tepertő
Előkészítési idő 1 óra 30 perc
Sütés 1 óra
Teljes idő 2 óra 30 perc
Adag(ok) 8 adag
Költség 2500 forint

Hozzávalók

A tésztához

  • 60 dkg finomliszt
  • 10 dkg puha vaj
  • 175 g tejföl
  • 1 db tojás
  • 1 tk
  • 1,5 dl tej
  • 30 g élesztő
  • 35 dkg tepertő (liba vagy sertés)
  • bors

A kenéshez:

  • 1 db tojás

Elkészítés

  • A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzászórjuk a porcukrot, és felfuttatjuk.
  • A töpörtyűt késes aprítóba tesszük, sózzuk borsozzuk ízlés szerint és tetszés szerint krémesre vagy darabosra daráljuk.
  • A lisztet tálba szitáljuk, sózzuk, hozzáadjuk a tojást, a tejfölt, a felfuttatott élesztőt és puha vajat majd alaposan kidolgozzuk. Ha nagyon ragadna, adunk hozzá mégegy pici lisztet.
  • Letakarjuk és fél órán átpihentetjük.
  • Lisztezett felületen álló téglalap alakúra nyújtjuk, és megkenjük a töpörtyűkrémmel.
  • Elképzeljük hogy a felső része az A oldal majd az óramutató járásával megegyező irányban jön a B a C és a D.
  • Először a D oldalt hajtjuk be középre egyharmadáig, majd a B-t úgy, hogy fedje a D-t. Ezután az A oldalt hajtjuk középre, majd rá a C-t.
  • Hűtőbe tesszük és egy órát pihentetjük.
  • Kivesszük, kinyújtjuk, és ugyanezzel a módszerrel (D,B,A,C) meghajtogatjuk, majd ismét hűtőbe tesszük 1 órára.
  • Ezt még egyszer megismételjük (minimum, de lehet még kétszer is).
  • Utoljára 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk, éles késsel berácsozzuk a tetejét, majd kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 20 percetpihentetjük letakarva. Utána megkenjük a felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 30-35 percre - de ez sütőfüggő.
  • Langyosan a legfinomabb!

Megjegyzések

Tipp: Idő hiányában az első hajtogatás után betehetjük a hűtőbe egy éjszakára - így nem egyszerre csináljuk meg az egészet.