A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzászórjuk a porcukrot, és felfuttatjuk.
A töpörtyűt késes aprítóba tesszük, sózzuk borsozzuk ízlés szerint és tetszés szerint krémesre vagy darabosra daráljuk.
A lisztet tálba szitáljuk, sózzuk, hozzáadjuk a tojást, a tejfölt, a felfuttatott élesztőt és puha vajat majd alaposan kidolgozzuk. Ha nagyon ragadna, adunk hozzá mégegy pici lisztet.
Letakarjuk és fél órán átpihentetjük.
Lisztezett felületen álló téglalap alakúra nyújtjuk, és megkenjük a töpörtyűkrémmel.
Elképzeljük hogy a felső része az A oldal majd az óramutató járásával megegyező irányban jön a B a C és a D.
Először a D oldalt hajtjuk be középre egyharmadáig, majd a B-t úgy, hogy fedje a D-t. Ezután az A oldalt hajtjuk középre, majd rá a C-t.
Hűtőbe tesszük és egy órát pihentetjük.
Kivesszük, kinyújtjuk, és ugyanezzel a módszerrel (D,B,A,C) meghajtogatjuk, majd ismét hűtőbe tesszük 1 órára.
Ezt még egyszer megismételjük (minimum, de lehet még kétszer is).
Utoljára 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk, éles késsel berácsozzuk a tetejét, majd kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 20 percetpihentetjük letakarva. Utána megkenjük a felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 30-35 percre - de ez sütőfüggő.
Langyosan a legfinomabb!
Megjegyzések
Tipp: Idő hiányában az első hajtogatás után betehetjük a hűtőbe egy éjszakára - így nem egyszerre csináljuk meg az egészet.