Go Back

A legjobb császármorzsa

Mintha Bécsben ennéd
A legjobb császármorzsa osztrák módra készül, lekvárral vagy almaszósszal tálaljuk
Recept nyomtatása
Fogás desszert
Konyha magyar, osztrák
Kulcsszavak császármorzsa, desszert, édes, palacsinta, sütemény
Előkészítési idő 10 perc
Elkészítési idő 15 perc
Teljes idő 25 perc
Adag(ok) 4 kisebb adag
Költség 1500

Hozzávalók

Kötelező hozzávalók:

  • 150 gramm liszt
  • 2,5 deci tej
  • 40 gramm vaj (olvasztva)
  • 3 darab tojás (nagyobb)
  • 2-3 ek porcukor
  • 1 kk vanília kivonat
  • 1 csipet

A sütéshez:

  • 1 ek vaj (a sütéshez, pluszban)

Nem kötelező hozzávalók:

  • 1 marék mazsola
  • 0,5 dl rum
  • 0,5 dl víz

Elkészítés

  • A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét hűtőbe tesszük (és lehetőség szerint onnan is vegyük ki előtte).
  • A sárgájához hozzáadjuk a vaníliát, a cukrot a csipet sót és kézi habverővel alaposan összekeverjük.
  • 4-5 adagban, felváltva hozzáadjuk a lisztet és a tejet, a végén pedig az olvaszott vajat
  • Ha kész, alaposan elmossuk a habverőt, és egy csipet só kíséretében keményre verjük a tojásfehérjét.
  • A tojáshabot beleforgatjuk a tésztába.
  • Egy nagyobb (kb 30 cm-es) serpenyőben megolvasztjuk a vajat és beleöntjük a tésztát. Közepes lángon sütjük 5-6 percig, vagy amíg annyira megszilárdul az alja, hogy palacsintalapáttal alá nem tudunk nyúlni.
  • Ekkor négybe vágjuk, és negyedenként átfordítjuk. Ha a teteje is szilárdulni kezd, akkor villával, lapos fakanállal kisebb részekre szaggatjuk. Ezen a pontotn megszórhatjuk egy egész pici porcukorral, ami finoman karamellizálódni fog, de ezt el is hagyhatjuk.
  • Ha kívül ropogós, belül puha az összes kis darab akkor almaszósszal, kompóttal vagy lekvárral azonnal tálaljuk.

Megjegyzések

Tipp: fontos a jó méretű serpenyő - ha nincs 30 cm-es, inkább 2 kisebbe csináljuk, mert ha túl vastag a tészta, nem fog kisülni. Fontos, hogy a serpenyők tapadásmentes legyen!