Gyors, egzotikus, olcsó és húsmentes: készíts indiai vajas karfiolt!

Az indiai vajas karfiol egy olcsó és húsmentes, mégis egzotikus étel, ami természetesen a vajas csirkén alapszik, de karfiollal (brokkolival is lehet) készítjük.

Az indiai konyha két legnépszerűbb húsos étele kétség kívül a vajas csirke és a csirke tikka masala. A kettő egyébként eléggé hasonlít egymásra, rutinos indiai étterembe járók és rajongók képesek csak azonnal megkülönböztetni őket egymástól.

Egy kis segítség: bár mindkettő paradicsomos alapú, a tikka masala erőteljesebb, mind ízben, mint színben, köszönhetően a benne lévő markánsabb fűszereknek, a vajas csirke pedig kicsit krémesebb, édeskésebb. 

Na meg, az is lényeges különbség, hogy míg a tikka masalát Nagy-Britanniában alkották meg először – igaz, dél-kelet ázsiai szakácsok – addig a vajas csirke elméletileg valóban Indiában született az ötvenes években.

Kérdésed van a receptekkel vagy a főzéssel kapcsolatban? Keresd a Hóvége ügyfélszolgálatát, kollégáink díjmentesen és gyorsan válaszolnak!

A recept ugyan eredetileg csirkével készül, a lényege azonban, hogy a joghurtban és fűszerekben pácolt húst – hagyományosan tandoori kemencében – először megsütik, majd pedig egy finoman fűszerezett, paradicsomos-vajas szószban tálalják. Mivel a hús külön van elkészítve, és a szószhoz semmi köze, azt magában is megfőzhetjük, és kínálhatjuk bármilyen más húshoz vagy zöldséghez, esetleg alternatív fehérjéhez – mondjuk tofu vagy szejtán -, ami bírja a pácolást és a sütést. Így jutunk el az indiai vajas karfiol recepthez.

A brokkoli vagy karfiol tökéletes pótléknak számítanak, ráadásul mivel a tavasz még kicsit kéreti magát, és késnek a tavaszi zöldek, még érdemes is őket megvenni.

Néha ugyan bele lehet futni kedvező árú brokkoliba, de nagy általánosságban a karfiol olcsóbb szokott lenni, így most azzal készítjük el: jöhet indiai vajas karfiol.

Fontos szempont az is, hogy szegény karfiolt főleg rántva vagy levesnek fogyasztjuk. Pedig aki egyszer is vette a fáradtságot hogy olajjal vékonyan megkenve a sütőbe tegye főzés helyett, az rá fog jönni, hogy a párolás a legnagyobb bűn, amit a rózsás zöldség ellen elkövethetünk. Sütve ugyanis egészen komplex ízeket tudunk belőle előhozni.

Indiai vajas karfiol

Gyors, egzotikus, olcsó és húsmentes
Indiai vajas karfiol rizzsel tálalva
Recept nyomtatása
Fogás Főétel
Konyha indiai
Kulcsszavak húsmentes, karfiol, ragu, tikka masala, vajas csirke
Előkészítési idő 15 perc
Elkészítési idő 20 perc
Sütés 20 perc
Teljes idő 55 perc
Adag(ok) 4
Költség 3700 forint

Hozzávalók

  • 1 nagy fej karfiol (kb. 70 dkg)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 cm gyömbér
  • 2 tk római kömény
  • 1 tk koriander
  • 1 kk görögszéna mag
  • 1 kk garam masala
  • fél citrom leve
  • 2 dl joghurt
  • 0,5 dl olaj
  • 2 db paradicsomkonzerv
  • 1 dl tejszín
  • 1 csokor koriander

Elkészítés

  • A karfiolt szedjük rózsákra, mossuk meg, csepegtessük le.
  • A joghurtot megsózzuk, belefacsarjuk a citromlevet, hozzáadjuk a garam masalát, és az olaj nagy részét, alaposan kikeverjük, és beleforgatjuk a karfiolt. Hűtőbe tesszük 1-2 órára, de egy éjszakát is maradhat.
  • Ha letelt az idő, 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk
  • Egy nagyobb serpenyőt szárazon felhevítünk és megpirítjuk benne a fűszereket. Hozzáadjuk az olajat, a finomra vágott hagymákat és gyömbért, majd pár percig főzzük őket. Hozzáadjuk a paradicsomot, és kis lángon 10-15 percig főzzük. Belekeverjük a tejszínt, hozzáadjuk a kész karfiolt, egyet rottyantunk rajta, megszórjuk korianderrel.Naan kenyérrel vagy rizzsel tálaljuk.
Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Ezek a legjobb MÁV utazási kedvezmények – így vonatozhatsz a legolcsóbban

Aki rendszeresen vonatozik vagy buszozik, biztosan tisztában van a lehetőségeivel, de azok számára is van jó hírünk, akik csak ritkán döntenek a vasút mellett.

Ezeket a PIN-kódokat ütik be először a tolvajok – cseréld le azonnal, ha a tiéd is rajta van a listán

Egyre nő a digitális fenyegetettség: ezek a legveszélyesebb PIN-kódok, amiket tízezrek használnak. Mutatjuk, hogyan válassz helyette biztonságosat.

Ne húzd ki őket! 8 „gyom”, amit inkább hagyj meg a kertedben

Sokan minden gyomot kiirtanak, pedig vannak hasznos gyomnövények, amik segíthetnek a kertben. Mutatunk 8 olyan növényt, amit inkább hagyj meg.

Hogyan tisztítsuk meg a rebarbarát, hogy megőrizze az ízét? Így készítsük elő sütéshez és főzéshez

Hogyan kell tisztítani a rebarbarát, hogy megmaradjon az íze és színe? Lépésről lépésre utána jártunk.

Sipoly kezelése házilag?  5 eset, amikor rögtön fordulj orvoshoz

A végbél környékén kialakuló sipoly egyike azoknak a nyavalyáknak, amit senki nem kíván még az ellenségének sem. Nemcsak kényelmetlen, fájdalmas és sokszor kellemetlen szagú váladékozással jár, de lelkileg is megterhelő lehet.