Felejtsd el a főzeléket, ez az isteni, húsmentes lencsepörkölt 30 perc alatt elkészül
Újévkor lencsét kell enni, mert gazdaggá tesz, legalábbis a régi öregek így tartották. Egyébként is, megvolt a karácsonyi lakoma, kezdjük 2025-öt egy pénztárcabarát megoldással. A lencse az olcsó alapanyagok koronázatlan királynője, és most egy olyan pörköltöt hozunk neked, ami hús nélkül is laktató, ínycsiklandó, és garantáltan mosolyt csal az arcodra (már csak azért is, mert igazi filléres megmentő). Így készül a paradicsomos lencsepörkölt.
A lencse olcsó és tökéletes tápanyag
A lencse nemcsak olcsó, de szinte mindent tud. Tele van fehérjével, rosttal, és ha ügyesen bánsz vele, simán lenyűgözöl bárkit az asztalnál. Hús helyett is megállja a helyét, így nemcsak a pénztárcád, hanem a bolygó is hálás lesz érte. És a legjobb? Egy kiló lencséből minimum egy focicsapatot is jóllakathatsz, miközben keveset költesz.
Hozzávalók, amikért nem kell feltörni a malacperselyt
- 25 dkg lencse (száraz vagy konzerv, az utóbbi gyorsabb)
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál napraforgóolaj
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 babérlevél
- 2-3 dl víz vagy zöldségalaplé
- Só, bors ízlés szerint
- 1 evőkanál paradicsompüré vagy sűrített paradicsom
Paradicsomos lencsepörkölt: olyan egyszerű, hogy a kedvenc sorozatod egy epizódja alatt végezhetsz vele
Ha száraz lencsével dolgozol, először áztasd be pár órára, majd főzd elő 15-20 perc alatt, amíg félig puha lesz. Konzervlencsénél ezt a lépést simán átugorhatod, és mivel mi a cikk címében 30 perces elkészítési időt ígérünk, kérlek, választ a ezt az opciót. Egy közepes méretű lábosban hevítsd fel az olajat, és dinszteld meg rajta az apróra vágott hagymát. Amikor már szép aranybarna, add hozzá a zúzott fokhagymát és pirítsd még fél percig. Húzd le a tűzről a lábost és keverd bele a pirospaprikát. Így nem ég meg, viszont az illata már most megér egy hűhát. Add hozzá a lencsét (ha konzervet használsz és ugye azt használsz, öblítsd le előtte), a paradicsompürét, a köményt, a babérlevelet, és öntsd fel annyi vízzel vagy alaplével, hogy ellepje.Forrald fel, majd kis lángon főzd 15-20 percig, amíg a lencse teljesen puha lesz, és az egész sűrű, pörköltes állagot kap. Sózd, borsozd ízlés szerint.Ha igazán menő akarsz lenni, dobj rá egy kanál tejfölt tálaláskor (növényi verzióval is működik), vagy szórj rá friss petrezselymet, ha éppen van kéznél.
Miért felejtsd el a főzeléket?
A lencsepörkölt nem akar főzelék lenni. Nem kér rántást, habarásról még csak nem is álmodik. Ehelyett tiszta ízekkel, pirospaprika-felhőkkel és egy pici köményes titokkal nyeri meg magának a szívedet. Főtt rizzsel, friss kenyérrel vagy akár magában is zseniális.
Pénztárcabarát, de isteni
Ez a lencsepörkölt nemcsak finom, de olyan olcsó, hogy a maradék pénzeden még egy csokor virágot is vehetsz magadnak. És ha egyszer kipróbáltad, garantáltan bekerül a heti menüdbe, mert ilyen gyorsan és egyszerűen még a legfárasztóbb napokon is összehozhatsz egy királyi lakomát. Na, ugye, hogy nem is kell mindenhez hús? Próbáld ki, és dobd fel vele a napodat!
Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: