A legjobb húsmentes karácsonyi sült, amit még a húsevők is imádni fognak

Ez a húsmentes recept Jamie Oliver vegetáriánus karácsonyi sültje, ami még a húsevők között is megállja a helyét. Sok összetevős sült pisztáciával, mandulával és vörös áfonyával. Különlegességét és ünnepi jellegét pont az adja, hogy sokféle alapanyagot tartalmaz, de mindenből csak egy kevés kell bele. Az egyik legjobb vegetáriánus karácsonyi recept, ha szeretnénk valami újat és finomat kipróbálni vagy a vega családtagoknak kedveskedni, akkor ezt készítsük el. Bármilyen zöldségköret vagy saláta jól kiegészíti a pirított, édeskés ízű húsmentes sültet.
Vörösáfonyás pisztácia mandula sült
Hozzávalók
- 50 gramm pisztácia (száraz serpenyőben megpirítva, durvára aprítva)
- 50 gramm mandula (száraz serpenyőben megpirítva, durvára aprítva)
- 20 gramm szárított vargánya
- 100 gramm csiperke gomba (felszeletelve)
- 100 gramm cheddar sajt (reszelve, más sajt is jó)
- 100 gramm árpagyöngy
- 150 gramm fagyasztott vagy aszalt vörös áfonya
- 1 fej lilahagyma (felaprítva)
- 1 kis fej zeller (meghámozva, felaprítva)
- 2 gerezd fokhagyma (felaprítva)
- 300-400 ml zöldség alaplé (zöldségleveskockából is elkészíthető)
- 1 darab tojás
- 1 darab citrom reszelt héja
- 1 kis maréknyi zsemlemorzsa
- 1 ek zsályalevél
- 1 ek rozmaringlevél
- 1 ek kakukkfűlevél
- 4 ek olívaolaj
- 1 ek nádcukor
- 1 tk chilipehely
- Só (ízlés szerint)
- Bors (ízlés szerint)
Elkészítés
- Az elkészítés elsőre talán hosszadalmasnak tűnik, de valójában egyáltalán nem az.
- A pisztáciát és a mandulát száraz serpenyőben pirítsuk meg kb. 8 perc alatt. Hagyjuk kihűlni, majd aprítsuk fel durvára.
- Ha szárított vargányát vettünk, akkor tegyük egy tál forró vízbe és áztassuk 8-10 percig, majd szűrjük le. A levét őrizzük meg, a gombát pedig aprítsuk fel. Ha friss vargányánk van, akkor csak aprítsuk fel.
- Ha fagyasztott áfonya van otthon, akkor melegítsük át serpenyőben a cukorral együtt, az aszalt áfonyánál természetesen nem szükséges ez a lépés.
- A felaprított vöröshagymát és zellert pirítsuk meg olívaolajon, majd adjuk hozzá a fokhagymát és még 1-2 percig pirítsuk. Adjuk hozzá az árpagyöngyöt és főzzük néhány percig, közben kevergessük.
- Öntsük hozzá a megőrzött vargánya levet, ha nincs, akkor adjunk hozzá a zöldség alapléből. Várjuk meg, amíg a levet felszívja az árpagyöngy.
- Ezután adjuk hozzá az aprított vargányát és a zöldség alaplevet fokozatosan. Mindig annyit adjunk hozzá, ami ellepi az árpagyöngyöt, várjuk meg, hogy elfőjön, majd döntsük hozzá a következő adagot egészen addig, amíg meg nem puhul. Ezt követően öntsük egy tálba a rizottót.
- Pirítsuk meg a csiperke gombát és adjuk a rizottóhoz a pisztáciával, mandulával, sajttal, tojással, fűszerekkel, citromhéjjal és a zsemlemorzsával együtt. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Jól dolgozzuk össze a keveréket.
- Egy püspökkenyér forma aljára öntsük egyenletesen az áfonyát, majd kanalazzuk rá a rizottós keveréket. Takarjuk le alufóliával és a 180 fokra előmelegített sütőben süssük 45 percig. 45 perc elteltével vegyük le a fóliát és további 15 percig süssük, amíg meg nem barnul.
- Kész is van. Borítsuk egy szép tálra és díszítsük a tetejét áfonyával.
Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: