Egy forró mexikói a januári hidegben? Tex-mex lapított krumplit hoztunk!

A tex-mex lapított krumpli igazi melengető komfortétel, ezúttal finom tartalmas húsos ragut hoztunk hozzá új rreceptünkben.
A januári hidegben és viszonylagos eseménytelenségben kifejezetten jól esik melegítő comfort foodokkal kísérletezni. A nagy decemberi kajakóma után még mindig nem vágyunk igazi vaskos húsokra, de a melegítő, otthonos ízek azért nagyon jól tudnak esni. A tex-mex ételek pont ilyenek, laktatóak, otthonosak, fűszeresek, és pénztárcához szabva variálhatóak is. A tex-mex lapított krumpli nemrégiben lett nagyon ismert: a roppantott krumplit pár hónapja kapta fel az internet, egyszerű köretként legalább olyan jó ötlet, mint egy komplett étel alapjaként – itt például bolti tortilla helyett.
A ragu sem szentírás (sosem az) – készülhet pulykából, sertésből, vastagabb napokon természetesen marhából is, de ha van maradék sült vagy főtt húsunk, abból is elkészíthetjük, ha ledaráljuk vagy nagyon apróra összevágjuk, akár villával széttépjük, de dúsíthatjuk mással, például kápiával vagy jalapeno paprikával is remek lesz a tex-mex roppantott krumpli.
Tex-mex lapított krumpli

Felszerelés
- 1 nagy pohár (ezzel nyomjuk szét a krumplit)
- 1 lap sütőpapír
Hozzávalók
- 8 darab kisebb fél ökölnyi krumpli (nem szétfövő)
- 200 gramm darált sertés- vagy pulykahús
- 1 doboz paradicsom (darabos konzerv)
- 100 gramm csemege kukorica (konzerv vagy főtt is lehet)
- 200 gramm vörösbab (konzerv vagy főtt is lehet)
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma (több is lehet)
- 1 kis chili
- 200 gramm tejföl
- 50 ml olívaolaj
- ízlés szerint só, bors, füstölt paprika
Elkészítés
- A krumplikat alaposan megmossuk, lekeféljük, ha szükséges, majd héjában fazékba tesszük, megsózzuk és puhára főzzük.
- Ha kész, leszűrjük, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és egy nagy pohárral kilapítjuk. Meglocsoljuk a maradék olajjal, és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk 20-25 percre.
- A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, és az olaj felén megfuttatjuk.
- Hozzáadjuk a húst, fehéredésig sütjük, közben kevergetjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a füstölt paprikát és a finomra vágott chilit, majd a konzerv paradicsomot, és 20-25 perc alatt (míg a krumpli megsül) készre főzzük.
- Ha kész, a krumplit tányérra szedjük, ráhalmozzuk a ragut, rászórjuk a kukoricát, és teszünk rá tejfölt.
Megjegyzések

Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: