Sonkapótló trükkök folyékony füsttel

Van egy szuper fűszer, amelyet ha nem ismertek, a füstölt sonkára építő húsvétkor érdemes kipróbálni, mert tartalmas, izgalmas és komfortos vendégváró ételeket is készíthettek vele, ez a folyékony füst.
Hipermarketekben is elérhető, szóróspré formájában, felhasználásánál arra vigyázzatok,. hogy ne adagoljátok túl, és közvetlenül ne fújjátok semmire, csak belekeverve alkalmazzátok, mert töményen, közvetlenül a nyelvre kerülve irtózatosan keserű.

Mire jó?
Elsősorban krémeket lehet vele még izgalmasabbá tenni, a képen is ezekből láthattok válogatást. Az alábbiakból készített tállal, sok pirítóssal körítve kész is a spórolós vendégség, ahol a pénztárcát kímélitek, de az ízek izgalmasak lesznek.
Itt pedig finom, és spórolós tojásos recepteket szedtünk össze.
Padlizsánkrém
Ilyenkor kész konzervpüréből lehet csak dolgozni, minden hipermarketben találtok ilyen tartósítószermentes terméket.
- egy üveg grillezett padlizsánpüré
- 1 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj
- 1 kis fej vöröshagyma finomra aprítva
- 1 eknál frissen facsart citromlé
- 4-5 fújás folyékony füst
- só
- opcionális a tálaláshoz: durvára tört fekete bors
Egy tálba rakom az alapanyagokat és folyamatos keverés mellett adagolom hozzá az olajat, a folyékony füsttel ízestem, sózom és tálalom.
Tojáskrém
Számtalan tojáskrém recept kering a világban, ezt a pikáns, gazdag változatot szardellával kell elkészíteni.:
- 3 db 7 percig főtt tojás
- 3 db szardellafilé
- 1 kis gerezd fokhagyma
- 1/2 dl olívaolaj
- 1 ekanál Worcester szósz
- 1 tkanál pikáns mustár, pl. Colman’s
- 1 tkanál durvára tört fekete bors
- 1 citrom frissen facsart leve
- só
- 4-5 fújás folyékony füst
A tojásokat meghámozom, minden alapanyagot alaposan, kissé darabosra török.
Füstös vajkrém
- 250 g puha vaj
- 5-6 fújás folyékony füst
- só
Az alapanyagokat alaposan kikeverem. Lilahagymával nagyon jó.
Hummusz
- 250 g csicseriborsó, száraz súly
- 100 g tahini
- 1 kis gerezd finomra vágott fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj (friss, erőteljes ízű típus illik hozzá)
- 3 evőkanál frissen facsart citromlé
- opcionális: őrölt római kömény
- só
- 6-7 fújás folyékony füst
A borsót annyi vízben felteszem főni, amennyi ellepi. Amikor puha, a főzővízzel együtt elturmixolom, adok hozzá citromlevet, olajat, kevés fokhagymát, tahinit, sózom, ha kell, vízzel tovább hígítom.