Tartalmas levesek hús nélkül: ezeket főzd a két ünnep között

A karácsonyi nagy étkezések tele vannak csodás, különleges fogásokkal. Legtöbbjüknek nem csak az elkészítése nehéz, de a gyomrunknak is feladják a leckét. A sok fűszeres, telített étel után jól esik az embernek valami könnyebben emészthetőt enni, nem mellesleg az egészségünknek is jót tesz. Hoztunk pár receptet, amelyek jól bemutatják, hogy milyen finomak lehetnek a tartalmas levesek hús nélkül is.
Tartalmas levesek hús nélkül
Hagymaleves
Hozzávalók: 5 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj, 1 ek liszt, só, bors, 1 db zöldségleveskocka, 1 dl tejföl, zsemlekocka, reszelt sajt
A hagymát meghámozzuk, felszeleteljük. A fokhagymát is megpucoljuk, összetörjük és ezeket olajon megdinszteljük. Ha megpuhult a hagyma, szórjuk rá a lisztet, fűszerezzük meg és öntsük fel vízzel. Végül hozzáadjuk a leveskockát és a tejfölt.
Pirított zsemlekockával, levesgyönggyel, reszelt sajttal egyaránt lehet tálalni.
Minestrone leves
Hozzávalók: 2 répa, 1 zeller, 2 fej vöröshagyma, 200 g fehérbab (amit éjszakára beáztatunk), 2 kisebb krumpli, 2 gerezd fokhagyma, 100 g zöldborsó, 1 cukkini, 300 g fehér káposzta, 1 kisebb póréhagyma, 3 érett paradicsom vagy sűrítmény, 1 dl olívaolaj, só, bors, optimális parmezán
Elkészítés: A fehérbabot előre beáztatjuk. Másnap pedig 20 perc alatt előfőzzük, a vizet is megtartjuk. A zöldségeket felaprítjuk. Egy fazékba mehet az oliva olaj, a hagymát és a répát megpirítjuk rajta. Utána hozzáadjuk a krumplit, majd kicsit később a póréhagymát és a fokhagymát. Felöntjük a bab vizével. Hozzáadjuk a káposztát, cukkinit és paradicsomot és még 20 percig főzzük. Ezután a babot adjuk hozzá plusz még vizet, hogy ellepje. Még 20 percig főzzük. A borsót az utolsó 5 percben adjuk hozzá. A leves ¼ részét kivesszük, összeturmixoljuk majd visszaöntjük. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
Magyaros karfiolleves
Hozzávalók: 1 vöröshagyma, 60 dkg karfiol, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 3 ek olaj, ételízesítő, só, bors, 1 csokor petrezselyem, 1 ek finomliszt, 1 kk pirospaprika, 1 mokkáskanál csípős paprikakrém
Elkészítés: A zöldségeket felaprítjuk, a karfiolt rózsáira szedjük. Egy lábasban olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a karfiolt és a répát. Ízesítjük az ételízesítővel, sóval, petrezselyemmel, majd megszórjuk liszttel és paprikával. Összekeverjük, felöntjük 1,5 liter vízzel és addig főzzük amíg megpuhulnak a zöldségek. Utoljára csípős paprikával ízesítjük.
Hamis gulyás leves
Hozzávalók: 5 krumpli, 3 babérlevél, 2 szál zellerzöld, 1 zellergumó, 2 répa, 1 fehérrépa, 1 vöröshagyma, 1 paprika, 1 paradicsom, pirospaprika, 1 tk köménymag, bors, só, olaj
Elkészítés:A zöldségeket felaprítjuk, a hagymát olajon dinszteljük, majd lehúzzuk a tűzről. Elkeverjük pirospaprikával, hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, azután visszatesszük a tűzre. Lefedve pároljuk pár percig, aztán mehet bele a többi zöldség. Felöntjük vízzel, beletesszük a fűszereket, a zellerszárakat, a babérleveleket. Akkor van készen, ha megpuhult minden zöldség.
Amint láthatjuk, bőven akadnak olyan tartalmas levesek hús nélkül, amelyek nem bonyolultak, nem kell hozzájuk különleges hozzávaló, mégis finomak és büntetlenül repetázhatunk.
Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: