Go Back

Tex-mex lapított krumpli

Forró Mexikó hideg napokra
tex-mex lapitott krumpli recept
Recept nyomtatása
Fogás Főétel, komfortétel, köret
Konyha amerikai, mexikói
Kulcsszavak burgonya, krumplifőzelék, tex-mex
Előkészítési idő 15 perc
Elkészítési idő 25 perc
Teljes idő 40 perc
Adag(ok) 4
Költség 3500 forint

Felszerelés

  • 1 nagy pohár (ezzel nyomjuk szét a krumplit)
  • 1 lap sütőpapír

Hozzávalók

  • 8 darab kisebb fél ökölnyi krumpli (nem szétfövő)
  • 200 gramm darált sertés- vagy pulykahús
  • 1 doboz paradicsom (darabos konzerv)
  • 100 gramm csemege kukorica (konzerv vagy főtt is lehet)
  • 200 gramm vörösbab (konzerv vagy főtt is lehet)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma (több is lehet)
  • 1 kis chili
  • 200 gramm tejföl
  • 50 ml olívaolaj
  • ízlés szerint só, bors, füstölt paprika

Elkészítés

  • A krumplikat alaposan megmossuk, lekeféljük, ha szükséges, majd héjában fazékba tesszük, megsózzuk és puhára főzzük.
  • Ha kész, leszűrjük, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és egy nagy pohárral kilapítjuk. Meglocsoljuk a maradék olajjal, és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk 20-25 percre.
  • A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, és az olaj felén megfuttatjuk.
  • Hozzáadjuk a húst, fehéredésig sütjük, közben kevergetjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a füstölt paprikát és a finomra vágott chilit, majd a konzerv paradicsomot, és 20-25 perc alatt (míg a krumpli megsül) készre főzzük.
  • Ha kész, a krumplit tányérra szedjük, ráhalmozzuk a ragut, rászórjuk a kukoricát, és teszünk rá tejfölt.

Megjegyzések

Tipp: megszórhatjuk korianderral, újhagyma zöldjével, chilipehellyel, de akár reszelt sajttal is.