Karácsonyi pulykasült recept – sokkal egyszerűbb, mint gondolnád!

Egy karácsonyi pulykasült nagyon feldobja az ünnepi asztalt, és egyáltalán nem olyan bonyodalmas elkészíteni. Mutatjuk, hogyan lesz tökéletes.
Ha karácsony, akkor a magyaroknak hagyományosan hal és káposzta jut az eszébe, lehetőleg töltött. Hogy hogyan, abba nem mennénk bele, mert aki töltött káposztát vagy halászlevet készít az ünnepre, annak valószínűleg megvan a maga receptje – készíti paradicsomosan vagy paprikásan, tölti rizzsel, kukoricával, kölessel – ebben igazán nem szeretnénk igazságot tenni.
Van azonban egy étel, ami egyre gyakrabban kerül az asztalra karácsonykor, kevéssé hagyományos, igazán alkalmas arra hogy egy nagyobb társaságot is bőven jóllakasson, és még maradék is akad belőle, hogy másnap ne kelljen főzni: a karácsonyi pulykasült.
Karácsonyi pulykasült

Hozzávalók
- 150 gramm só tengeri vagy asztali is jó
- 100 gramm cukor
- 10 liter víz vagy amennyi ellepi a pulykát
- 5 szem egész bors
- 1 fej vöröshagyma nagy
- 1 darab alma nagy
- 2 ág rozmaring
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 150 gramm vaj
- 200 gramm bacon szalonna nem kötelező
- 1 darab egész konyhakész bébipulyka 5 kg körüli
- 3 dl alaplé bolti is jó
Elkészítés
- A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot és a sót, a borssal együtt, és addig kevergetjük, míg fel nem olvadnak. Teljesen lehűtjük, majd beletesszük a pulykát, és 12-24 órára benne hagyjuk.
- Ha letelt az idő, alaposan megtörölgetjük, majd a hasüregébe tesszük a cikkekre vágott almát és hagymát, valamint a fokhagymagerezdeket és a rozmaring ágakat. A puha vaj felét alaposan belemasszírozzuk a bőrébe, különösen ügyelve a hajlatokra és a mellre.
- A lábakat összekötözzük, és a pulykát mellel lefelé a rácsra tesszük.
- 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és fél órát sütjük, majd levesszük a hőfokot 160 fokra.
- Fél óránként kenegetjük a puha vajjal és locsolgatjuk az alaplével felváltva. Egy óra után már lesz annyi szaft a tepsiben, hogy azzal locsolgassuk a pulykát.
- 2,5-3 óra elteltével megfordítjuk a pulykát, hogy a melle legyen felül. Ehhez a mutatványhoz mindenképpen húzzunk kesztyűt, és keressünk egy fix pontot, hogy nehogy lebillenjen a tepsi. Előtte nézzük meg, mennyire sült át a pulyka, ha nagyon omlós, akkor óvatosan fordítsuk, nehogy leszakadjon a szárnya vagy a combja.
- A megfordított pulykát visszatesszük a sütőbe fél órára, majd ismét felvesszük a hőfokot 200 fokra, és így még kb. fél órát sütjük. Ha nagyon pirul a bőre, és úgy érezzük, még nincs kész, akkor bevethetjük a bacon melltartót – a szalonnát szépen egymás mellé tegyük a mellre, hogy kisülő zsír megakadályozza a kiszáradást.
- Ha kész, vegyük ki, és takarjuk le 15-20 percre, így szépen megába szívja a megmaradt szaftokat, és vághatóra hűl.
- Ha kész, a először a mellét vágjuk el középen, majd keresztben, csíkozva haladjunk tovább.
A karácsonyi pulykasült egy ideje már ott figyel a karácsonyi asztalon, csak éppen kisebb darabokban – szalonnával tűzdelt mell, almával sült comb több helyen is előfordul, pedig az egész pulyka egy igazán különleges, ünnepi fogás, amit ha alapul veszünk, nagyon sok, nagyon különböző ízlésű embert lehet megvendégelni.
Maga pulyka amúgy nem kifejezetten olcsó, de egy 6 kilós madár 15 embernek biztosan elég, különösen, ha köretek is vannak. És akár az árát, akár a vele való munkát nézzük, ennyi pénzből és ennyi energiával nehezen lehet ilyen különleges ünnepi lakomát készíteni, mint a karácsonyi pulykasült.
Köret tekintetében bármi illik hozzá: édes vagy hagyományos krumplipüré, gyümölcsmártás, zöldsaláta, mac and cheese, burgonya gratin, párolt zöldségek – brokkoli vagy zöldbab – párolt vöröskáposzta, almakompót, vagy éppen sült gyökérzöldségek.
Ha nálunk van a családi karácsony, azt is megtehetjük, hogy mindenkire osztunk valamilyen köretet, így nekünk tényleg csak a karácsonyi pulykasült elkészítésével kell foglalkozni. A változatos köretek azért is szuper ötlet, mert ha vaj helyett olívaolajjal, liba-vagy kacsazsírral locsoljuk az elején a pulykát, akkor laktóz és gluténmentes is lesz a főétel, amihez már könnyű csak a köretet igazítani. Ha pedig marad a pulykából, szétszálazva isteni hússaláta, húskrém vagy tortillába való töltelék lehet belőle másnap vagy akár két ünnep között is, mert hűtőben sokáig eláll.

Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: