A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot és a sót, a borssal együtt, és addig kevergetjük, míg fel nem olvadnak. Teljesen lehűtjük, majd beletesszük a pulykát, és 12-24 órára benne hagyjuk.
Ha letelt az idő, alaposan megtörölgetjük, majd a hasüregébe tesszük a cikkekre vágott almát és hagymát, valamint a fokhagymagerezdeket és a rozmaring ágakat. A puha vaj felét alaposan belemasszírozzuk a bőrébe, különösen ügyelve a hajlatokra és a mellre.
A lábakat összekötözzük, és a pulykát mellel lefelé a rácsra tesszük.
200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és fél órát sütjük, majd levesszük a hőfokot 160 fokra.
Fél óránként kenegetjük a puha vajjal és locsolgatjuk az alaplével felváltva. Egy óra után már lesz annyi szaft a tepsiben, hogy azzal locsolgassuk a pulykát.
2,5-3 óra elteltével megfordítjuk a pulykát, hogy a melle legyen felül. Ehhez a mutatványhoz mindenképpen húzzunk kesztyűt, és keressünk egy fix pontot, hogy nehogy lebillenjen a tepsi. Előtte nézzük meg, mennyire sült át a pulyka, ha nagyon omlós, akkor óvatosan fordítsuk, nehogy leszakadjon a szárnya vagy a combja.
A megfordított pulykát visszatesszük a sütőbe fél órára, majd ismét felvesszük a hőfokot 200 fokra, és így még kb. fél órát sütjük. Ha nagyon pirul a bőre, és úgy érezzük, még nincs kész, akkor bevethetjük a bacon melltartót - a szalonnát szépen egymás mellé tegyük a mellre, hogy kisülő zsír megakadályozza a kiszáradást.
Ha kész, vegyük ki, és takarjuk le 15-20 percre, így szépen megába szívja a megmaradt szaftokat, és vághatóra hűl.
Ha kész, a először a mellét vágjuk el középen, majd keresztben, csíkozva haladjunk tovább.