Go Back

Karácsonyi pulykasült

Feldobja az ünnepet, és egyáltalán nem nehéz elkészíteni
Karácsonyi pulykasült
Recept nyomtatása
Fogás Főétel, ünnepi étel
Konyha amerikai
Kulcsszavak karácsony, pulykasült
Előkészítési idő 30 perc
Elkészítési idő 4 óra
Teljes idő 4 óra 30 perc
Adag(ok) 15
Költség 16000 forint

Hozzávalók

  • 150 gramm tengeri vagy asztali is jó
  • 100 gramm cukor
  • 10 liter víz vagy amennyi ellepi a pulykát
  • 5 szem egész bors
  • 1 fej vöröshagyma nagy
  • 1 darab alma nagy
  • 2 ág rozmaring
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 150 gramm vaj
  • 200 gramm bacon szalonna nem kötelező
  • 1 darab egész konyhakész bébipulyka 5 kg körüli
  • 3 dl alaplé bolti is jó

Elkészítés

  • A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot és a sót, a borssal együtt, és addig kevergetjük, míg fel nem olvadnak. Teljesen lehűtjük, majd beletesszük a pulykát, és 12-24 órára benne hagyjuk.
  • Ha letelt az idő, alaposan megtörölgetjük, majd a hasüregébe tesszük a cikkekre vágott almát és hagymát, valamint a fokhagymagerezdeket és a rozmaring ágakat. A puha vaj felét alaposan belemasszírozzuk a bőrébe, különösen ügyelve a hajlatokra és a mellre.
  • A lábakat összekötözzük, és a pulykát mellel lefelé a rácsra tesszük.
  • 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és fél órát sütjük, majd levesszük a hőfokot 160 fokra.
  • Fél óránként kenegetjük a puha vajjal és locsolgatjuk az alaplével felváltva. Egy óra után már lesz annyi szaft a tepsiben, hogy azzal locsolgassuk a pulykát.
  • 2,5-3 óra elteltével megfordítjuk a pulykát, hogy a melle legyen felül. Ehhez a mutatványhoz mindenképpen húzzunk kesztyűt, és keressünk egy fix pontot, hogy nehogy lebillenjen a tepsi. Előtte nézzük meg, mennyire sült át a pulyka, ha nagyon omlós, akkor óvatosan fordítsuk, nehogy leszakadjon a szárnya vagy a combja.
  • A megfordított pulykát visszatesszük a sütőbe fél órára, majd ismét felvesszük a hőfokot 200 fokra, és így még kb. fél órát sütjük. Ha nagyon pirul a bőre, és úgy érezzük, még nincs kész, akkor bevethetjük a bacon melltartót - a szalonnát szépen egymás mellé tegyük a mellre, hogy kisülő zsír megakadályozza a kiszáradást.
  • Ha kész, vegyük ki, és takarjuk le 15-20 percre, így szépen megába szívja a megmaradt szaftokat, és vághatóra hűl.
  • Ha kész, a először a mellét vágjuk el középen, majd keresztben, csíkozva haladjunk tovább.