Főzni akkor jó, ha nem bonyolult és nem is érdemes nehezíteni a hétköznapokat. Idényzöldségekből bármikor készíthetünk gyorsan egy laktató ebédet vagy vacsorát. Legjobb, ha sütőben sütjük és, ha még húst is teszünk mellé macera nélkül megvagyunk egy komplett fogással. Tepsiben sült zöldségek fokhagymával, jó fűszeresen. Így készítsd, hogy tökéletesre süljön.
Tepsiben sült zöldségek – így lesz a legízletesebb
A sült zöldség az egyik legkönnyebben elkészíthető köret, ráadásul nem hizlal és, ha idény zöldségekből választjuk, akkor a pénztárcánknak is jót teszünk.
Az őszi időszakban is jó dolgunk van, bőséges zöldség kínálat áll rendelkezésre. Ilyenkor jó igazán a sütőtök, a burgonya, a cékla, a zeller és a padlizsán is. Keverhetünk csíkokra vágott fehérrépát és zellert is a kevésbé karakteres zöldségek közé, vagy vágjunk citrom és narancsszeleteket a tepsiben sült zöldségek közé.
A lényeg, hogy friss zöldséget válasszunk és ne féljünk keverni az ízeket. Például az édes sütőtök mellé tehetünk burgonyát és céklát is.
Ráadásul most nagyon jó áron kapható a sütőtök és a burgonya is ezekben az üzletekben.
Mi kell ahhoz, hogy tökéletesre süljenek a zöldségek?
60 dkg kedvünk szerint választott zöldséghez szükség lesz:
- 0,5 dl olívaolajra
- 1 tk sóra
- 0,5 tk borsra
- petrezselyemre
- 3 gerezd fokhagymára
Elkészítés
- A zöldségeket pucoljuk meg és vágjuk vékony szeletekre.
- Aprítsuk fel a petrezselymet és a fokhagymát.
- Az olívaolajat keverjük össze a sóval, borssal.
- A fűszerekkel és az olajjal forgassuk össze a zöldségeket.
- A fűszeres zöldségeket tegyük előmelegített sütőbe, fedjük le fóliával.
- Süssük 45 percig, onnan tudjuk, hogy jó, ha már sötétbarna vagy megpuhul a széle.
- Sütés közben forgassuk át.
- Az utolsó 5 percben vegyük le a tepsiről a fóliát.
Mi illik a tepsiben sült zöldségek mellé?
Tehetünk húst a zöldségek mellé, sülés közben összeérnek az ízek. A tepsiben sült zöldségekhez használt fűszerkeverék tökéletes a húsok ízesítéséhez is.
Készíthetünk különböző szószokat vagy mártogatósokat is a zöldségek mellé, például zöldfűszeres krémet.
A zöldfűszeres mártogatóshoz keverjünk össze egy kis doboz tejfölt vagy natúr joghurtot sóval, apróra vágott újhagymával és egy kiskanál oregánóval.