Mit főzzek céklából? Isteni fogások hétvégére – sósat és édeset is mutatunk

A cékla még a megfizethető alapanyagok közé tartozik, ráadásul nagyon egészséges. Ha egyébként szívesen kísérleteznénk, csak éppen ötletünk sincs, hogy a levesen és a sült céklán kívül mit kezdjünk ezzel a zöldséggel, akkor most mutatunk hozzá három izgalmas receptet. Mit főzzek céklából a savanyúságon túl? Például céklapudingot, palacsintát és kókuszgolyót.

Mit főzzek céklából? Sós céklapudingot

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 3 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • só ízlés szerint
  • reszelt szerecsendió
  • 8 dkg reszelt sajt
  • 50 dkg cékla
  • 25 dkg burgonya
  • kömény
  • 1-2 babérlevél
  • 2 dkg vaj
  • őrölt fehérbors
  • 1 kiskanál ételízesítő por
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál zselatin

Céklapuding elkészítése

  1. A tojássárgákat egy kevés sóval és a vajjal habosra keverjük. 
  2. Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, a reszelt sajtot, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. 
  3. A masszát fél cm vastagon sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben 180 fokon 12-15 perc alatt megsütjük. 
  4. Miután megsült, a papírt lehúzzuk róla, és hűlni hagyjuk. 
  5. Amíg hűl a tészta, a céklákat köménnyel, a burgonyát babérlevéllel ízesített vízben puhára főzzük. 
  6. A céklát és a burgonyát leszűrjük, és forró sütőbe tesszük néhány percre, majd meghámozzuk.
főtt cékla lecsepegtetve a tányéron
  1. A zöldségeket burgonyanyomóval összetörjük, majd sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük és végül a tejföl felével elkeverjük. 
  2. Az ételízesítő port 1 dl vízbe szórjuk, feloldjuk benne a zselatint, felmelegítjük, azután a habbá vert tejszínnel együtt a céklás masszába forgatjuk.
  3. Ismét jöhet a tészta: egy edénybe vagy tepsibe fektetjük, rákenjük a céklás masszát. Fedjük le fóliával és 4 órán át pihentessük, hogy megdermedjen. 
  4. Tálalás előtt még megkenjük tejföllel.

Rózsaszín céklás palacsinta – nem csak gyerekeknek

Ez a recept glutén- és cukormentes hozzávalókból készül, de ha nincs ilyen érzékenységünk használhatunk klasszikus hozzávalókat is. 

Hozzávalók

  • 1 kiskanál útifűmaghéj
  • 30 dkg gluténmentes lisztkeverék
  • csipetnyi só
  • 1 evőkanál datolyapép
  • kb. 5 dl céklalé
  • a sütéshez olaj

Céklás palacsinta elkészítése

  1. Az útifűmaghéjat egy dl vízbe áztatjuk legalább 6 órára. 
  2. Ezután a többi hozzávalóval együtt alaposan összedolgozzuk és néhány órán át (de legjobb egy éjszakán át) pihenni hagyjuk. 
  3. Lehet szódavízzel lazítani, ha túl sűrűnek érezzük.
  4. Sima liszttel készítve a palacsintát viszont megspórolhatjuk ezt a közel egynapos előkészületet.
  5. A serpenyőt megolajozzuk, felforrósítjuk, majd egy merőkanálnyi masszát csorgatunk bele. Amikor már pirul a palacsinta széle, fordítunk rajta egyet.
  6. Lekvárral megkenve kínáljuk. Itt válogathatsz izgalmas lekvár receptjeink közül!
frissen sült céklás palacsinták a konyhapulton

Rózsaszín kókuszgolyó

Az egyik legjobb formája a céklafogyasztásnak, ha édes és egészséges kókuszgolyót készítünk belőle.

Hozzávalók

  • 10 dkg finomra reszelt cékla
  • 8 dkg pépesített mazsola
  • 1 evőkanál zabpehelydara
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • csipetnyi, finomra vágott rozmaring

A céklás kókuszgolyó elkészítése

  1. A reszelt céklát szűrőn lecsöpögtetjük.
  2. Ezután hozzáadjuk a mazsolapépet és a zabpehelydarát.
  3. Összedolgozzuk annyi kókuszreszelékkel, hogy jól formálható masszává váljon. 
  4. Egy órán át pihentetjük, majd vizes kézzel apró golyókká formájuk, és a golyókat kókuszreszelékben megforgatjuk a legvégén.
kókuszreszelékbe forgatott céklás kókuszgolyók az asztalon egy tányérban

Forrás: egy.hu

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Ellepték a lakásodat a szárnyas hangyák? Így űzd el a betolakodókat

Utána jártunk, hogyan küzdheted le őket természetesen vagy vegyszeresen, hogyan előzheted meg a jövőbeli inváziót.

Mit jelent a félpanziós ellátás? 5 turisztikai kifejezés, amit érdemes ismerni

Alapvető fogalmat járunk körül, hogy legközelebb már könnyebben menjen a foglalás.

Meddig érvényes egy beutaló? Van egy fontos dolog, amit kevesen ismernek

Az is fontos, hogy meddig érvényes egy beutaló, de azért nem kell kétségbeesni, ha lejárna, csak az alábbi dolgot tartsuk szem előtt.

El sem hiszed, mi mindenre jó a zöld dió tinktúra: béltisztító hatása elképesztő

Mi csuda a zöld dió tintúra? S mire jó? Lássuk meg jótékony hatásait, majd készítsük el otthon együtt.