Milyen hatással van a cékla a szervezetre? Amellett, hogy olcsó és egész évben könnyen beszerezhető, tele van B-vitaminnal, folsavval, antioxidánsokban gazdag, mint például alfa-liponsavban, amely csökkentheti az idegrendszeri károsodásokat. Mivel sok hasznos tápanyagot tartalmaz és több szempontból segíti szervezetünk egészségét, ajánlott a gyakori fogyasztása.
Szerencsére könnyű és egyszerű a feldolgozása. Fogyasztható nyersen, sütve, főzve, turmixba, levesbe, édesen, sósan. A leveleit is meg lehet enni, salátákba kifejezetten jó alapanyag. A friss céklát ki is lehet préselni, és szuper egészséges italt készíthetünk belőle más gyümölcsökkel, zöldségekkel összeturmixolva.
A cékla, tehát több szempontból is jót tesz szervezetünknek, de nézzük meg részletesebben, hogyan befolyásolja az egyes folyamatokat!
A cékla hatása bélrendszerre
A bélrendszert erősíti a cékla, ugyanis csökkenti a gyulladásokat és a kellemetlen tüneteket, gyorsítja a bélben lévő gyógyulások folyamatait. A betanin tartalma pedig segíti a zsírok lebontását.
A cékla hatása a vérnyomásra
A cékla véd a szív-és érrendszeri betegségektől amiért valószínűleg a magas nitráttartalma a felelős. A nitrát az emberi szervezetben nitrát-oxiddá alakul, ami a véredények relaxációját segíti. A zöldségben levő betanin pedig egy ásványi anyag, amely a magas vérnyomás elleni védelemhez járul hozzá.
Hatása a májra
Szervezetünk májvédelméről és májtisztító hatásáról is ismert táplálék a cékla. A méreganyagok kiürítésében is segít, illetve a metionin és glicerin tartalma miatt, stimulálja a májsejteket, így megakadályozva, hogy felhalmozódjanak a zsírsavak. A már említett betanin a májra is kifejti jótékony hatásait, ugyanis megvédi azt a méreganyagoktól, csökkenti és megelőzi benne a zsírlerakódásokat.
Hogyan hat a székletre és vizeletre?
Ha céklát fogyasztottunk, a növény pigment anyaga (betanin) képes pirosas árnyalatot adni mind a székletnek, mind a vizeletnek. Ez azért történik, mert a betanin igen ellenálló az emésztési folyamatokkal szemben, csak a bevitt ételmennyiségben található adag fele bomlik le az emésztőrendszerben. Így tudja befolyásolni az ürülék színét. Jelentősége ennek nincs.
Cékla hatása az epére
Az epét hígabbá teszi, ezáltal könnyítve annak elfolyását, tehát itt is hatással van a cékla a szervezetre.
Cékla hatása a gyomorra
A céklában megtalálható magas nitrittartalom, elősegíti a gyomor védelmét. Ez azért van, mert a nitrit-oxid képes stimulálni a gyomor nyálkahártyájának védőmechanizmusát.
Cékla hatása az emésztésre
Jótékonyan hat az emésztésre is, hiszen rosttartalma kiemelkedően magas, a rostok pedig támogatják az emésztőrendszer megfelelő működését, és hozzájárulnak a teltségérzethez.