Töltött dagadó Borbás Marcsi módra: zamatos lesz a hús és ínycsiklandó a töltelék

A dagadó, vagyis a sertés hasaalja az egyik legjobban variálható alapanyag. Mivel tökéletes a zsír és hús aránya, ezért akár sültnek, akár darálva készítjük töltött káposztának, fasírtnak, biztosan ízletes és szaftos lesz az étel. Ha valami igazán kiadós és ünnepi ételre vágyunk, akkor válasszuk a töltött dagadót. Kétféle receptet is mutatunk: ünnepi, mindent bele és egy könnyű, zöldséges töltött dagadó Borbás Marcsi módra.

Hogyan kérjük a dagadót a hentestől, hogy könnyű dolgunk legyen?

Először is jó, ha tudjuk, hogy a sertéshús tele van b-vitaminnal, ami a fehérje és zsír háztartás megfelelő működését biztosítja, a B12 vitamint pedig az agy vitaminjának nevezik. A dagadó nemcsak tápláló, de kiadós is, hidegen is fogyasztható.

Borbás Marcsi azt tanácsolja, hogy a hentest kérjük meg, hogy a porcogót is vágja hozzá a dagadóhoz, így kapunk egy ék alakú húst, amit könnyű lesz megtölteni. A porcogós rész pedig azért felel, hogy jó szaftos legyen a hús.

Hozzávalók:

  • egy dagadó
  • egy sertésmáj
  • 2 db tejbe áztatott zsemle
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • só,bors
  • friss majoranna
  • friss petrezselyem
  • 1 tk. mustár
  • egy alma
  • 2 tojás

Töltött dagadó Borbás Marcsi tippjeivel: erre figyeljünk a készítés során

  • A zöldfűszerek frissen jók, lehetőség szerint majorannát is frissen használjuk, ne szárítva, sokkal ízletesebb lesz a töltelék
  • Viszont a majorannából nem kell sok, mert nagyon karakteres
  • Petrezselymet használhatunk bőven, elfér a töltelékben
  • Belül ne sózzuk a dagadót, mert a töltelék is sós, elég kívül megsózni
  • A dagadót fával vagy fémmel tűzzük össze a végén, mert a műanyag eszközök megolvadnak
  • Figyeljünk arra, hogy ne töltsük túl a húst, mert sülés közben megdagad a töltelék és szétdurranhat
  • A legkönnyebben egy hosszú fém kanállal lehet betölteni a dagadóba a tölteléketi
  • A legjobb, ha egy nagy fapálcával tűzzük végig a húst, szorosan, “láncöltéssel”, hogy ne folyjon ki a töltelék
  • Sütés előtt egy papírtörlővel töröljük le a húst, mert ha a külsején maradt töltelék, az megég

Töltött dagadó Borbás Marcsi módra: a recept

A legbonyolultabb rész, hogy jól tűzzük össze a húst sütés előtt, hogy szépen megsüljön és ne folyjon ki a töltelék. Ha erre egyszer ráérzünk, a töltelék elkészítése már gyerekjáték.

  1. A két zsemlét áztassuk be annyi tejbe, amennyit felvesznek.
  2. A hozzávalókat vágjuk apróra és keverjük össze egy nagy tálban.
  3. A töltelékhez adjuk hozzá az 1 evőkanál mustárt, ez adja az étel savát.
  4. Az almát reszeljük le és keverjük a töltelékhez, ettől lesz jó laza.
  5. Adjuk hozzá a két tojást, ez fogja összetartani a tölteléket.
  6. Egy hosszú fém kanál segítségével töltsük be a jól összedolgozott tölteléket a dagadóba és belül ne sózzuk a húst, elég ízes a töltelék önmagában.
  7. Fapácával tűzzük össze a dagadó “zsebét” jó szorosan, így nem folyik ki a töltelék.
  8. Kenjük be sertészsírral a dagadót, sózzuk meg kívülről és helyezzük egy sertés zsírral kikent tepsibe.
  9. Zsír mehet bőven, mert ebből lesz a legjobb pecsenyezsír, amit aztán kenyérre kenhetünk.
  10. A dagadót 220 fokon süssük 10 percig, majd 160 fokon süssük másfél-két órán keresztül.

Dagadó könnyű, zöldséges töltelékkel

Ha a család nem szereti a májat vagy kipróbálnánk valami mást, akkor készítsük a tölteléket 15 dkg főtt kölesből, 15 dkg apróra vágott vargányából és egy-egy reszelt répából és cukkiniből. Keverjünk hozzá egy apróra vágott vöröshagymát és két gerezd fokhagymát, a zsemléket pedig kicserélhetjük kovászos vagy bármilyen, nem fehér lisztes kenyérre.

Ehhez azonban kell 3-4 tojás, hogy összefogja a tölteléket, és mehet is a dagadóba.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Érdemes-e vakon követni a skandináv modellt? Meglepő dolgokat mondott egy szakértő

Sokan követnék a dán nevelési módszert, de egy szakértő most árnyalta a képet. Vajon tényleg boldogabbak a skandináv gyerekek?

Debreceniek, figyelem! Tízezreket spórolhatsz az utazáson és a szórakozáson – mutatjuk, mi kell hozzá

Egy városi kedvezménykártya, amitől minden helyi lakos VIP-nek érezheti magát.

Szomorú hónapok várhatnak a nyugdíjasokra: 3,6%-os nyugdíjemelésre számíthatnak csupán januárban?

A z időseknek hónapokat kell várniuk, mire a nekik járó pénzeket végre megkapják

Heti akciók: a Lidlben 300 forint alatti termékek tolongnak

Penne, jégkrém, kígyóuborka és szalonna is féláron kapható. Siess, a legtöbb akció szerda estig tart!

Megőrzi a zamatát a barna csiperke gomba, ha így tisztítod – ez a tuti módszer

A barna csiperke gomba tisztítása nem csak konyhai rutin – ha jól csinálod, a gomba megőrzi zamatát, karakterét.