Akinek van jól bevált húsvéti kalács receptje, az szerencsésnek mondhatja magát – akinek viszont nincs, annak nagyon ajánljuk ezt a habkönnyű, foszlós darabot. A recept húsvéti kalács Borbás Marcsi módraként a köztudatban, de eredetileg Tóthné Libor Mária, vagyis Limara mutatta meg Marcsinak a receptet a Gasztroangyal egyik adásában.

A kalács fonása ránézésre bonyolultnak tűnhet, de egyáltalán nem az – itt lehet hozzá meglesni a videót – viszont nagyon különleges és mutatós. Vaj egyáltalán nincs benne – és nem mintha tejszínt úgy dobnák utánunk a boltban, de még mindig olcsóbban kijövünk, mintha vajas kalácsot készítettünk volna.

Hozzávalók – húsvéti kalács Borbás Marcsi módra:

  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg kenyérliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő + 1 tk cukor
  • kb. 2 dl zsíros tej
  • 2 dl zsíros habtejszín
  • 3 ek cukor
  • 1 tk só
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája

A kenéshez és szóráshoz:

  • 1 egész tojás 
  • 2-3 ek mák

Így készítjük:

  1. 1 dl langyos tejet kimérünk, meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt ls egy tk cukorral elkeverjük – nem kell megvárni, míg felfut. 
  2. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót – a tejből elsőre csak 1 dl-t – és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Ha nagyon lemény lenne, hozzáadjuk a maradék tejet. Akkor jó, ha szép, sima, fényes homogén a tésztánk.
  3. Ha kész, két módon folytathatjuk: vagy fóliázva hűtőbe tesszük éjszakára, vagy langyos helyen a duplájára kelesztjük.
  4. Ha letelt a választott idő kivesszük, és egy kalács esetén 4, két kalács esetén 8 egyforma részre osztjuk.
  5. A részeket kigombócoljuk, és letakarva 15-20 percet pihentetjük, végül 4 egyforma rudat sodrunk belőle. 
  6. Két rudat lefektetünk magunk elé vízszintesen úgy, hogy 2 cm távolság legyen közöttük. Erre merőlegesen ráfektetjük a másik két rudat – olyan lesz, mint egy hashtag.  A bal oldalit átbújtatjuk az alsó, a jobb oldalit pedig a felső vízszintes szál alatt.
  7. Most az alsó, lefelé lógó két szál közül a bal oldalit merőlegesen ráfektetjük a mellette lévő jobb oldali szálra – mint amikor fonni kezdünk. Ezután haladunk tovább, a tészta bal oldalán lévő két szálnál is megismételjük ugyanezt, majd fent és jobb oldalon is.
  8. Amikor körbeértünk, visszafelé megismételjük a műveletet, most azokat a szálakat hajtjuk az ellenkező irányba keresztbe amik eddig a helyükön maradtak. Ha készen vagyunk, a kimaradt rövid tésztavégeket összecsípjük a tésztával, hogy ne lógjanak ki, majd a tésztafonatot óvatosan megemeljük, és a kilógó széleket körben a tészta alá hajtjuk. Kicsit megigazítjuk, hogy kompakt, kör alakú fonatot kapjunk.
  9. Lekenjük egy felvert tojással, és 30-35 perc alatt még egyszer megkelesztük. Mielőtt a sütőbe tesszük még egyszer megkenjük felvert tojással, és megszórjuk mákkal.
  10. 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd 10 perc után csökkentjük a hőfokot 175-re. Ha egy kalácsot csináltunk, 40-45, míg ha kettőt, 30-35 perc alatt sütjük meg őket.

Húsvéti kalács Borbás Marcsi módra – Jó étvágyat hozzá!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Olcsó receptek 2000 forint alatt: isteni és spórolós halászlé nem csak az ünnepekre

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000...

Nem bejegyzett élettárs öröklése: 8 dolog, amit kevesen tudnak

Itthon csak a magyarok fele van tisztában azzal, hogy az élettársakra nem ugyanazok a jogi szabályok érvényesek, mint a házastársakra. Nincs ez másképp az...

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...