Húsvétig még eldől, hogy mennyibe fog kerülni a sonka, de egyelőre nincsenek túl jó kilátások. Az ünnep azonban akkor az igazi, ha a friss, tavaszi zöldségek mellett aranybarna, otthon sütött kalács és omlós sonka díszíti az asztalt. Törjük meg a böjti időszakot egyszerűen tökéletesre főzött sonkával, amelyhez elmondjuk a legfontosabb tudnivalókat. Mire érdemes figyelni a füstölt sonka főzése során?
A jó főtt sonka a jó alapanyagnál kezdődik, tehát nem mindegy, hogy hogyan választjuk ki a húsvéti asztalra szánt sonkát.
Füstölt sonka főzése: milyen sonkát vegyünk?
Akár hentesnél, akár szupermarketben vesszük meg a sonkát, ha odafigyelünk az alábbi dolgokra, akkor ízletes, szép sonkát vásárolhatunk.
A hagyományos tartósítás sózással, majd füstöléssel történik, amely több időt vesz igénybe, mint a gyorspácolási folyamat. Nem feltétlenül rosszabb a minősége annak a gyorspácolt sonkának, amit nagyobb üzletláncoknál vásárolunk. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a páclé miatt magsabb lehet a víztartalma, ezért összeshet főzés közben és kevesebb ideig áll el, mint a hagyományos.
A sonka színe
Választásnál érdemes a sonka színét megfigyelni. A hagyományos pácolással készült sonkák belül sötét rózsaszín, bordó színűek. Minél világosabb egy sonka, annál valószínűbb, hogy gyorspácolással készült. Arra figyeljünk a sonka bőrénél, hogy egységes és szépen tisztított legyen.
A sonka állaga
A sonka állagánál azt érdemes megnézni, hogy ne legyen se túl puha, se túl kemény. A nagyon puha sonka nagy víztartalomra utal, ha pedig túl kemény, akkor a kelleténél jobban ki van száradva. A csomagolt sonka esetében a csomagoláson belül nem lehet semmilyen zsír vagy folyadék és az sem jó jel, ha levet engedett a sonka.
Füstölt sonka főzése lépésről lépésre
Miután kiválasztottuk a sonkát, ami ízlés szerint lehet csülök, kötözött sonka vagy akár pulykacomb is, áztassuk be annyi hideg vízbe, ami ellepi a sonkát. Ezt főzés előtt egy nappal vagy éjszakára érdemes, így a felesleges só távozik a sonkából. A gyorspácolt sonkákat nem szükséges beáztatni főzés előtt.
Másnap hideg vízben- nagy lábosban, annyi vízzel, hogy ellepje a sonkát- tegyük fel a sonkát főni és ízesítsük bátran a főzővizet. Tegyünk bele babérlevelet, egész szemű borsot, hagymát és fokhagymát, de jöhet bele borókabogyó is.
Alacsony lángon főzzük a sonkát, akár 4-5 órán keresztül. Figyeljünk a hőfokra, ha magas lángon főzzük a sonkát, szétesik.
Hogyan lesz igazán omlós és szaftos a füstölt sonka?
Miután megfőtt a sonka, hagyjuk benne a lábosban, tegyük rá a fedőt és várjuk meg, hogy ott hűljön ki. Így nem szárad ki, omlós és szaftos marad, nem utolsó sorban pedig könnyen lehet majd szeletelni.
Extra tipp
A húsvéti tojásokat megfőzhetjük a sonkával együtt. Különösen finomak lesznek a tojások, ha betesszük a sonka mellé és ott főnek meg. A tojásokat is hagyhatjuk a főzővízben kihűlni, így teljesen átveszik a sós, füstös ízt.
Így egy mozdulattal meg is vagyunk a sonkával és a tojással.
Jöhet egy saját készítésű húsvéti kalács, ami 35 perc alatt aranybarnára sül? Mutatunk hozzá egy szuper receptet.